Faktisk – startet på en bløff, kompromitterer journalistikken. På tide å legge ned.

5
Faktisk knytter seg til Facebook og Facebook knytter seg til den psykologiske krigføringa til Atlantic Council.

Den såkalte «faktasjekkeren» Faktisk.no ble startet av VG, Dagbladet, NRK og TV2 i 2017. Til oppstarten fikk de også støtte fra Fritt Ord. Bakteppet for at selskapet ble startet var at Hillary Clinton tapte valget i USA i 2016. Hadde hun vunnet, er det lite trolig at Faktisk hadde sett dagens lys. Lederen for selskapet, den tidligere journalisten Kristoffer Egeberg, innrømte dette et langt stykke på vei i et intervju med VG.

VG skrev:

På spørsmål fra VG etterpå bekreftet Egeberg at valget i USA har hatt litt å si for at dette prosjektet ble en realitet.

– Selvølgelig var dette bakteppet tydelig for oss alle. Alle vi som jobber innenfor journalistikk har sett med skrekk hvordan utviklingen var med valgkampen i USA, men vi har også sett det samme i Europa med Brexit. Og vi ser tendenser i ordskiftet i Frankrike, Tyskland, Nederland og Belgia.

Det var allerede da «fake news» at Hillary Clinton tapte valget på grunn av «fake news». Hele Russiagate-sirkuset er avslørt som den bløffen det var. Hele planen om å lansere «Russiagate» som forklaring på valgnederlaget ble klekket ut av staben til Hillary Clinton mindre enn 24 timer etter at hun hadde tapt.

Det er to folk som jobbet på innsiden av Clinton-kampanjen som avslørte dette i boka Shattered: Inside Hillary Clinton’s Doomed Campaign

«Denne planen kunne bare virke hvis mediene tok agnet,» skrev The Washington Times. Og gjett om de gjorde, de svelget den krok, søkke og snøre.

Det Kristoffer Egeberg gjorde ved opprettelsen av Faktisk var å videreføre denne bløffen. Og det gjorde det ikke bedre at han insinuerte at brexit også skyldtes «fake news». At brexit rystet de store og mektige, er sant nok. At brexit kom som en enorm overraskelse på de mediene som eier Faktisk er det heller ingen tvil om. Men det er Faktisk helt feil at brexit skyldtes «fake news». Det er grundig dokumentert at det var arbeiderklassen i tradisjonelle Labour-områder som sørget for et flertall for brexit.

I dag har Faktisk seks eiere: VG, TV2, Amedia, Polaris media, NRK og Dabladet. VG er 100 prosent eid av Schibsted, som også er største eier av Polaris media. Schibsted har riktignok Blommenholm Industrier som største eier, men samlet sett har finansinstitusjoner på Wall Street over 34 prosent av aksjene, og størst blant dem er finansgiganten State Street.

Les: Medieoligarkene

Faktisk har knyttet seg til det internasjonale faktasjekknettverket (IFCN), eller Poynter. IFCN ble startet i 2015 med støtte blant annet fra Bill & Melinda Gates Foundation. Gates-stiftelsen ga dem støtte for å «improve the accuracy in worldwide media of claims related to global health and development».

Inhabilitet

Det gjør at det kan reises spørsmål om habiliteten til Faktisk når de rykker ut til forsvar for Bill Gates. Til det sier Faktisk at støtten fra Gates til Poynter kom i 2015, mens det nå er helt andre som finansierer instituttet, nemlig disse:

En faktasjekk på disse investorene viser for det første at mange av dem tilhører de absolutte toppene inne monopolkapitalen i USA. Men den viser også at de mektigste av dem faktisk er nære allierte av Bill Gates. Det gjelder Democracy Fund og Omidyar Network | Luminate, som begge er eid av sjefen for eBay, Pierre Omidyar. Omidyar er alliert med Gates blant annet gjennom Better Than Cash Alliance, en allianse som tar sikte på å avskaffe kontanter. En annen bidragsyter er Facebook, som styres av Mark Zuckerberg. Zuckerberg og Gates er allierte blant annet i et prosjekt for å skaffe fram en vaksine mot koronaviruset. Google News Initiative er også en bidragsyter til Poynter. De er blant annet alliert med Gates gjennom Mojaloop, som også er et initiativ for digital betaling. En annen bidragsyter er Open Society Foundation (George Soros) som også er alliert med Gates blant annet gjennom Better Than Cash Alliance.

Det er altså Faktisk helt feil at Poynter ikke har noen bindinger til Bill Gates i dag.

Politimann og sensor for Facebook

Faktisk sier at de forholder seg til Redaktørplakaten og Vær Varsom plakaten. Men de har gått inn i en rolle som i det minste må sies å være på kant med Vær Varsom-plakaten der det blant annet heter:

1.2. Pressen ivaretar viktige oppgaver som informasjon, debatt og samfunnskritikk. Pressen har et spesielt ansvar for at ulike syn kommer til uttrykk.

1.3. Pressen skal verne om ytringsfriheten, trykkefriheten og offentlighetsprinsippet. Den kan ikke gi etter for press fra noen som vil hindre åpen debatt, fri informasjonsformidling og fri adgang til kildene.

Hvordan kan dette forenes med at Faktisk har inngått en avtale med Facebook om å opptre som sensurinstans for dem?

Da Faktisk ga rødt kort til steigan.no i en artikkel som bar lite preg av innsikt i hvordan finansiell kontroll utøves, ble dette umiddelbart brukt av Facebook til å kneble vårt stoff. De la ut denne plakaten:

Her går det helt klart fram at hensikten med sensuren er å ramme oss, både i samlet distribusjon og økonomisk. Når ble dette i samsvar med Vær Varsom-plakaten da?

Her er de aktuelle artiklene. Les dem og gjør deg opp din egen mening:

steigan.no: Erna Solberg gir 13 milliarder skattekroner til Gates-alliansen.

Faktisk: Bill Gates kontrollerer ikke vaksineorganisasjonene som får penger av Norge

steigan.no: Er Faktisk.no habile når de rykker ut til forsvar for Bill Gates?

En slik debatt som den vi har her hører hjemme i det åpne ordskiftet i et demokratisk samfunn. Pressen har et spesielt ansvar for at ulike syn kommer til uttrykk. Men Faktisk verner ikke om det frie, demokratiske ordskiftet. De har tatt betalt oppdrag fra en av verdens aller største mediebedrifter for å bidra til å kneble det frie ordskiftet.

Startet på en bløff, utviklet til sensurorgan, det er vel på tide å ta kvelden?


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting. Og få gjerne med deg venner og kolleger.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Faktisk.no har blitt en sørgelig “stuerein” affære som har to massive problemer. Den ene er at faktisk.no ikke er uavhengig og troverdig, den andre at faktisk.no er særdeles selektiv med hva de publiserer og ikke minst hva de IKKE publiserer. Når du leser faktisk.no skulle du tro at det bare er EN grøft på ene siden av veien. Da ligger ordet “historieforfalskning” langt fremme på tungen …

 2. Skjønner ikke at noen gidder å bruke tid og energi på “faktasjekkere”, det har vært kjent i mange mange år at jobben deres er å hvitvaske den sterkt kontrollerte main streams løgner og manipulere og så splid om den frie pressens sannheter.

  Dette er helt i tråd med propaganda minister Joseph Goebbels oppskrift på hvordan man skal kontrollere et helt folk.

  Jobben til main stream er å holde folk uvitende, dumme og redde.

  Det er jo også ganske så utrolig at etter 4 mnd så er det forsatt mange som enda ikke skjønne hva dette Covid 1984 handler om.

  For første gang i historien siden livets vugge startet så har makteliten utført et global super kupp og folk svarer med å klappe i hendene.

  Lurer på hvor lang tid det tar før den tilbakestående delen av verdens befolkning faktisk skjønner hva som skjer ? Vil de klappe i hendene når de sitter i dødsleirer også ?

  En super psykopat som holder fine foredrag om hvordan han skal redusere verdens befolkning med mange milliarder med vaksiner og folk slåss om å stå først i køen for å få den … sukk…

  Verdens 1.8 milliarder kristne vet jo hva som skjer, men de ønsker det velkommen for bare slik kan Jesus returnere tror dem. Først et globalt helvete vi aldri før har sett makan til og så kommer Jesus når nesten alt liv på kloden nesten er utryddet sier dem.

  Så hva har vi i vente resten av året ? Vent til høsten kommer så vil de starte bølge nr 2 nå som 5G stort sett er på plass overalt, dermed kan de sitte på et kontor og ta ut så mange de vil, gjøre så mange folk så syke som de vil og hvor det skal skje, bare å øke frekvensene opp til 60 milliarder svingninger i sekundet så får ikke folk oxygen, litt lavere svingninger så får du influensa symptomer.

  Trøsten er folk over hele kloden nå er begynt å reise seg og vi ser starten på en global borgerkrig mot maktelitens super kupp for å ta nasjonene våre tilbake til menneskeheten.

  -All we need is the right major crisis and the nations will accept the New World Order.
  David Rockefeller

  https://www.youtube.com/watch?v=tvpQdo6rq1I
 3. Avatar for INK INK says:

  Faktisk.no har vist at de ikke har integritet. Det gjør meg først og fremst pinlig berørt over de til dels høyt utdannede menneskene som jobber der, og som blamerer seg selv ved å være så åpenbart “prostituerte” og skjødehunder istedenfor å være den vakthunden de later som de er.

 4. Avatar for Comrad Comrad says:

  Så lenge de fortsatt holder på slik de gjør, så er det viktig å ta til motmæle.

  Det er mange kristne som har tatt opp kampen og bildet er ikke så sort / hvitt som du tror.

 5. Sverige oppretter et statlig organ for propaganda.
  En av oppgavene er å gå inn på sosiale media og poste …

  “200528 Swebbtv nyheter”
  video 16:45–

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere