Arbeiderklassen stemte for Brexit

28

Hva var det som svingte flertallet i folkeavstemninga i Storbritannia til fordel for Brexit?

Det viktigste var at en stor del av arbeiderklassen i store og små byer bestemte seg for at nå hadde de fått nok. De hadde fått nok av en frimarkedsøkonomi som har tynt dem og tatt fra dem jobbene, som har ført til fattigdom og traurige byer og gater – og miniumslønninger tvunget på dem av den herskende politiske eliten som gir fullstendig blaffen i hvordan vanlige folk har det.

Det er i tradisjonelle Labour-bastioner at arbeidervelgerne har gått mann av huse for å stemme Leave. Derfor må denne delen av resultatet leses som en klasseprotest – mot det ikke-valgte og arrogante EU-byråkratiet, mot Cameron, men også mot Labours ledelse.

Tyngdepunktet for Leave var i de tradisjonelle industribyene i nord, i Labours kjerneområder
Tyngdepunktet for Leave var i de tradisjonelle industribyene i nord, i Labours kjerneområder

Undersøkelser gjort av YouGov viser at det er arbeiderklasseområdene som er mest mot EU. Det blåser et stort hull i Labour-ledelsens politikk med å støtte Brussel mot viljen til sin egen velgerbase.

De middelklassedominerte universitetsbyene er derimot for EU.

Det går et svært tydelig klasseskille tvers gjennom denne folkeavstemninga. Som Walesonline skrev på forhånd:

Polls have shown repeatedly that the professional and managerial classes, AB, are the most likely to vote to stay in the EU.

This poll, for ICM and the Guardian done on May 29-30, suggests that the class most likely to vote to leave is the C2 class – described as skilled working class or skilled manual workers.

In this poll, less skilled manual workers and people on benefits or casual work are also significantly inclined to vote out.

I England var London den eneste regionen som stemte Remain. I de andre regionene ble det flertall for Leave: 58% i Yorkshire og Humberside, 54% i North West, 59% i West Midlands, mer enn 50% både i South East og South West.

Utenom den økonomiske overklassen var støtte til Remain størst blant unge under 24 år med hele 75%.

velgergrupper brexit

Skottland og Nord-Irland mot England og Wales

Det ble klart flertall for Remain i både Skottland og Nord-Irland. Det har fått skottene til å reise spørsmålet om en ny folkeavstemning om skotsk uavhengighet. Og i republikken Irland sier Sinn Fein at dette reiser spørsmålet om et forent Irland med ny styrke.

This outcome tonight dramatically changes the political landscape here in the north of Ireland and we will be intensifying our case for the calling of a border poll” on a united Ireland, Sinn Fein chairman Declan Kearney

Politisk krise, børsene raser

Avstemningsresultatet har sendt sjokkbølger gjennom finansmarkedene og det politiske systemet både i EU og Storbritannia. I Labour har det ført til at det er reist mistillitsforslag mot partileder Jeremy Corbyn. Forslagsstillerne mener at han ikke var tydelig nok i sin støtte til Remain.

David Cameron har gjort det klart at han trekker seg som statsminister og partileder, og det er ikke klart hvem som kommer til å overta.

Londonbørsen FTSE 100 falt med 120 milliarder pund på noen få timer, og det var særlig bankene og entreprenørselskapene som ble rammet. Globalt tapte børsene 2000 milliarder dollar og det var en markant økning i interessen for gull. Og det snakkes om at Brexit kan utløse en ny finanskrise.

En britisk utmelding av EU vil frata Washington USAs fremste trojanske hest innenfor unionen, og det vil forrykke balansen mellom London og Frankfurt som finansmeteropoler. Men det vil også riste hele EU-systemet i sammenføyningene. Det er reist krav om forlkeavstemninger både i Frankrike og Nederland, og i prinsippet kan nå alle medlemsland bestemme seg for at det er deres tur til å stemme over medlemskapet. Innad i EU vil en britisk utmelding bety at Tysklands dominerende rolle blir enda sterkere, og det er opplagt kilde til nye kriser.

Yanis Varoufakis spår at Boris Johnson tar over som Tory-leder og forhandler fram TTIP-avtalen med USA for Storbritannias del. Det er også mulig for den britiske regjeringa å forhandle fram en avtale med EU som vil være like mye av et de facto-medlemskap som EØS-avtalen for Norge.

Brexit-flertallet er uansett en voldsom mistillitserklæring mot EU-systemet og EU-kommisjonen. Men om de ikke-valgte presidentene og kommisærene vil ta det innover seg, er en helt annen sak. Brussel har god trening i å se bort fra hva flertallet av europeerne ønsker.

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


28 KOMMENTARER

 1. I NRK klarte man kunsstykket,først å erkjenne at det var Labourvelgere fra arbeiderklassen som vant.For deretter å foreslå som forklaring-at britene var missfornøyd med ikke lenger å være en stormakt.»Den imperialistiske arbeiderklasse» m.a.o.
  Og både Corbyn og SNP lederen,som er beskyldt for ikke å være være klare nok forsvarere av EU-medlemsskapet,har altså gjordt rett.De kjenner sine velgere.
  Forøvrig kan Storbritania bli mindre,ved et selvstendig Skotland,et selvstendig Wales-og et forenet Irland.Som kan søke egne veier innad eller ut av EU.
  Dødsstøtet for den tysk/franske allianse,med resten av Europas stater som gisler.
  Vi venter på utviklingen i Danmark,Holland og Frankrike.Og det forestående sorgarbeid.
  Eneste klare stemme ,med glede over -resultatet ,og perspektiver i forklaringene ,har vært Boje Ullman fra Nei til EU.Måtte resten av organisajonen kjenne sin besøkelsestid.

  • Om framtiden for Storbritannia så synes jeg scenariet «m-ga» beskrev i en kommentar til Yves Smith post om den krisa dette er for pengemakta.

   «The referendum result is non-binding. So, a Brexit isn’t certain. However, avoiding Brexit is politically fraught.

   I can think of one way the UK government could avoid Brexit. This would be transitioning to a federal UK. The federal UK would be set up over a 5-10 year timespan, during which the UK remains in the EU. A federal UK would be set up in such a way its constituents (England, Wales, Scotland, Northern Ireland) could make individual choices to exit the EU, and/or the UK, more elegantly.

   This could work because in the referendum Scotland and NI voted to remain, whereas Wales and England (London excepted) voted to leave. The government could argue that it can only “respect” (Cameron’s phrase) the wishes of voters by acting on a country-by-country basis. I think this is a perfectly valid interpretation of the referendum result, especially given other recent patterns in Scottish voting. And, given that a sudden (~2yr) EU exit would have a massive negative effect on the UK, it is also the responsible thing for a government to do.»

   Ellers er det vel sannsynlig at Storbritannia raskt vil ha en avtale med USA – Jeg kan vanskelig tenke meg at Wall Street vil være lenge uten sitt alter ego.

   Hvis dette fører til bank-krise i EU, så kan dette bli riktig spennende.

  • «I NRK klarte man kunsstykket,først å erkjenne at det var Labourvelgere fra arbeiderklassen som vant.For deretter å foreslå som forklaring-at britene var missfornøyd med ikke lenger å være en stormakt.»Den imperialistiske arbeiderklasse» m.a.o.»

   Den britiske arbeiderklassen er lei av å få sine døtre voldtatt ol, men da dette ikke passer inn i det regressive narrativet, så skylder heller hornalistene på ofrene.

   https://www.youtube.com/watch?v=OB6zMIrIx-g

 2. Dette kan trigge den bail-in som har vært i kjømda i EU.

  Yves Smith skriver:

  The Transatlantic Trade and Investment Partnership is probably dead. The sterling crisis and the less dramatic fall in the euro are likely to leave some UK and Eurozone financial institutions with large losses on net dollar and other foreign currency positions. While the British banks, given the magnitude of the sterling plunge, are the obvious focus of concern, many Eurobanks are undercapitalized. Worse, the Eurozone in theory will use a bank bail-in if any institution becomes impaired. We’ve warned that this is a prescription for bank runs. And it’s not just banks that are exposed; operating businesses may have foreign currency commitments they will struggle to meet.

  Så greit å kunne gi den engelske arbeiderklassen skylda…..

 3. For en tid siden hadde EU en måling i alle EU-statene om folks støtte til en føderal utvikling av EU, et Europas Forente Stater. Det var flertall i alle statene mot den føderale utviklingen, i Storbritannia hele 83 prosent i mot. På den bakgrunn er resultatet svakt for Brexit.

  Fra 1. desember 2009, når den såkalte Lisboa-traktaten trådde i kraft, er EU en føderal statsdannelse under oppbygging. Den avviste føderale grunnloven, kom tilbake som traktat. Imperiebyggerne avviser alltid folkeviljen og fortsetter sitt arbeid for en føderal stat i Europa, med en politisk retning, markedsliberalismen erstatter folkestyre.

  I tiden framover vil vi få mange ulike bortforklaringer. Krav om folkeavstemninger i flere EU-stater kommer med full styrke. Panikken sprer seg i Brussel og blant den politiske og økonomiske eliten. Markedsliberalistene her hjemme bagatelliserer resultatet i Storbritannia og vil hevde at det ikke har noen betydning for EØS-avtalen. Ingen tror at det gamle britiske imperiet vil akseptere en slik husmannskontrakt med makthaverne i Brussel. Her kommer det nye muligheter som utvilsomt vil svekke støtten til EØS-avtalen og sette den i spill, som utvilsomt vil føre til endringer.

  Nå gjelder det å samle arbeiderbevegelsen og andre gode krefter, så vi kan feie ut markedsliberalismen. Det betyr at mangemillionær, erklært markedsliberalist og partileder Jonas Gahr Støre og kretsen rundt han, må erstattes med folk som representerer flertallet i folket mot EU. Det er en forutsetning for at vi skal kalle oss et demokrati igjen.

  Vi går spennende tider i møte.

 4. Den egentlige makteliten styrte både Brexit og Bremain. Denne elitens plan har hele tiden vært å avskaffe både EU, USA og alle andre institusjoner vi kjenner, siden disse institusjonene alle er deler av den gamle verdensordenen.

  Denne verdensordenen skal avskaffes og erstattes av en ny. Så både EU og USA kommer til å falle, akkurat slik den virkelige eliten har lagt opp til. Nigel Farage og Boris Johnson er akkurat like kontrollert (av den virkelige NWO-eliten) som David Cameron og resten av Bremain-folkene. Slik Alex Jones og David Icke er like kontrollert som Dagsrevyen og VG.

  Ken på http://www.redefininggod.com forutså forøvrig dette resultatet.

  • At Alex Jones og David Icke skal være like kontrollert som dagsrevyen og VG har jeg vondt for å tro. Det ligger i det disse to sier og mener sin natur at de slett ikke er kontrollert av andre enn dem selv og evt. meningsfeller. For øvrig har de begge gode poenger vedr. elitisme og annet lureri som pågår.

   • Anbefaler deg å sjekke ut RedefiningGod for å forstå hvorfor Jones og Icke (og de fleste andre innen såkalt alternativmedia) er controlled opposition. De er nyttige redskaper for kreftene som tradisjonelt har finansiert alle parter i kriger og andre konflikter.

    • Selvfølgelig er det mer belelilig for TPTSB at vi leter etter shapeshiftere, og andre med reptilfasong – så gjør de ikke noe annet galt, liksom. Allikevel vil jeg hevde at både Icke og Jones har uendelig mer å bidra med, enn de fleste som opptrer i MSM. Uansett så er de ikke veldig løsningsorientert, og det her vi finner den virkelige trusselen mot det bestående.

 5. Showet er igang. Nyhetsmediene har det veldig travelt med å fortelle at de britene som stemte for å gå ut av EU er en gjeng med rasister og fascister. Og vi kommer til å få høre mer av dette i tida som kommer. Enhver EU-motstander vil bli «brunskvettet». Jeg er ikke spesielt bekymra over akkurat det; jeg vet hvor jeg står. Min EU-motstand er ikke begrunna i noen form for fremmedfiendtlighet; den er begrunna nettopp i respekt for folkestyret.

  • De folkevalgte må nøye seg med å være våre tjenere, ikke våre herskere. Det skal ikke være spesielt morsomt eller lukurativt å administrere eller å bekle tillitsverv, det skal være litt kjedelig, gjøres på omgang og med den største ydmykhet for ansvaret. Og sånt kan i beste fall bare fås til der det ikke er for lang vei mellom administrasjonen og resten av oss. Lever og arbeider politikerne sammen med folk flest og blir sett i øynene av folk på vei over torvet hver dag kan nesten alt gå an, og valg av ideologi blir faktisk underordnet. Trekker de seg unna som en priviligert elite uten kontakt med folket, går det alltid i dass, også dette nokså uavhengig av ideologi. Derfor nei til EU og andre store, monolittiske strukturer, og ja til små (minst mulig) enheter og lokaldemokratier og distribuerte nettverk slik at vi klarer å oppføre oss noenlunde selv også.

 6. EU er ingenting annet enn et på alle områder ekstremt prosjekt. Også på det mentale området, for prosjektet bygges opp bak løgn og bedrag. Sannheten er at målet er å skape en ny supermakt. En makt som kan dominere verden.På veien mot dette målet er alle midler tillatt. Siden målet aldri kan oppnås med demokrati og folkestyre sjaltes dette ut til fordel for overnasjonal lovgivning og lover med forrang fremfor nasjonale lover.

  Folk har gjennomskuet dette spillet. Og de er lei av å ta byrden, lei av å se eliten sko seg selv med fete lønninger og goder, mens de selv må leve på et minimum, nettopp på grunn av elitens ekstremisme.

  Storbritannias valg må få betydning også for Norge. Det norske folk har blitt underlagt eliten i EU og deres prosjekt, til tross for et stort flertall mot EU-medlemskap. EØS-avtalen ble innført på et bristende juridisk grunnlag.

  Stortingsvalget 2017 må bli et valg knyttet opp til exit for EØS.

 7. Boris Johnson, Londons förre borgmästare och gammal etonkompis med Cameron, var ledande BREXIT talesman, men lär egentligen ha velat stanna i EU. Han deltog i BRFEXIT kampanjen för att piffa upp sin egen image, fullt övertygad om att REMAIN skulle vinna. Nu verkar han inte vilja ta ansvaret för att leda Storbritannien.

 8. Det faktum at eliten i det hele tatt arrangerte en folkeavstemning om denne saken, viser at det hele er spill for galleriet. Den egentlige makteliten ønsket nok dette resultatet, og rigget avstemningen. Og om den ikke gjorde det, var resultatet irrelevant.

  EU, USA og andre unioner og nasjonalstater vi kjenner fra vår gamle verdensorden, skal simpelthen avskaffes helt. De skal erstattes av en ny verdensorden, en verdensunion med total sentralisering av makt. Og da trengs det først en sivilisasjonskollaps som kommer til å bestå av verdenshistoriens største finanskrise, WW3, en stor folkevandring, borgerkriger og ikke minst noen enorme naturkatastrofer. (Yellowstone, etc.)

  Så kommer de virkelige NWO-folkene til å vise seg for første gang, riktignok forkledd som noe annet, og fremstilt som noe annet av media. (Alternativmedia såvel som MSM.)

 9. Til KZ: Etter å ha lest innlegget ditt gjekk jeg inn på «redefininggood» og leste gjennom dette. For oss som har fulgt med en stund, var dette kjent stoff. At de som står bak NWO styrer begge sider er også kjent (slik som ww 1 og 2). Jeg er enig i alt du sier inntil du mener at David Icke er styrt av disse kreftene. For oss som har fulgt med på dette noen år, vet at nettopp David Icke er fullt klar over dette, og advarer mot å gå i denne fellen. ( han advarer oss mot New Age, som også er skapt av dess kreftene) Gå dypere inn i David Ickes budskap så vil du skjønne dette.

 10. Dessverre har deler av venstresida stilt seg på den internasjonale storkapitalens side. En ting er at et moderat parti som Syriza i Hellas er for EU (og som sosialdemokrater som er for EU har Syriza gått fullstendig på trynet). En annen ting er at mer radikale parti ikke støtter utmelding fra EU. Man kan f.eks. gå inn på http://www.internationalviewpoint.org/ (moderate trotskister) og søke på Brexit.

  Men f.eks. britiske Socialist Workers Party (Tony Clifftrotskister, «moderpartiet» til norske IS) gikk inn for Brexit:http://www.swp.org.uk/, og det var minst to venstresidekampanjer for Brexit:
  Left Leave der bl.a. SWP deltok: http://www.leftleave.org/ + https://www.youtube.com/watch?v=pq72f81kkM4
  Scottish Left Leave: http://www.euleftleave.scot/

  Spartakistene (ortodokse trotskister) gikk også inn for Brexit: http://www.icl-fi.org/english/wv/1087/britain.html + http://www.icl-fi.org/english/leaflets/brexit.html.

  Venstresida kan ikke bruke Torys høgrefløy og UKIP som speilbilde hva hva man skal mene. Uavhengig av uenighet i borgerskapet må venstresida ha sine egne oppfatninger bygd på klasseholdning. Bolsjevikene ville aldri ha greid å lede revolusjonen i Russland i 1917 dersom de hadde vært redde for å skitne seg til, tysk imperialisme kunne jo ha fordel av at bolsjevikene trekte Russland ut av 1. verdenskrig, ergo er mor Nille en stein og bosjevikene skulle ha videreført Russlands deltaking i 1. verdenskrig – nøyaktig så dumt høres kampen mot Brexit fra deler av venstresida ut. Den prioriteringa av staus quo som f.eks. International Vewpoint står for fører ikke bare til handingslammelse, men at man støtter storkapitalens internasjonale klasseorganisering, dvs. ikke status quo i det hele tatt, men styrking av internasjonal storkapital.

  Andre på britisk venstreside som var for Brexit (lista er langt fra komplett):
  Socialist Party (England and Wales) (moderate trotskister): http://www.socialistparty.org.uk/
  Arthur Scargills Socialist Labour Party (venstresosialdemokrater): http://www.socialist-labour-party.org.uk/press.html

 11. […] Dette er jo en svært interessant innrømmelse i seg sjøl, siden den franske presidenten her i klartekst sier at det er de som har tapt på globaliseringa som stemte for Brexit. Dette pekte vi på her allerede umiddelbart etter den britiske folkeavstemninga. Det var særlig arbeiderklassen og folk med lav inntekt som stemte for britisk utmelding. Som vi skrev den gangen: […]

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.