Om å holde hodet kaldt

23
Koronaviruset har utløst krig om toalettrullene. Illustrasjon: Shutterstock

Av Pål Steigan.

Stilt overfor den internasjonale krisa som er utløst av koronaviruset har vi i steigan.no valgt å opprettholde vår kritiske linje. Vår oppgave er å undersøke og stille kritiske spørsmål og ikke å godta alt som kommer fra de internasjonale propagandamaskinene. I en krisesituasjon er det viktig å unngå panikk, for når folk gripes av panikk kan de ledes til nesten hva det skal være.

Her må jeg fortelle en sann historie fra Panikkdagen i Oslo 10. april 1940. Da gikk det rykter om at Storbritannia ville svare på den tyske invasjonen dagen før med å bombe Oslo. Titusener av mennesker flyktet hals over hode ut av byen. Mange gjemte seg i tunnellene til Holmenkollbanen. De fleste rømte ut i Marka.

Det kom som kjent ikke noe angrep. Det var bare et rykte.

På den tida jobbet muttern i Oslo rådhus, og da jeg var liten fortalte hun meg om den dagen. Hun hadde vært ute av rådhuset en tur da panikken slo til, og mens alle andre rømte ut av bygningen gikk hun tilbake til kontoret. Heisene sto, så hun måtte ta trappa opp til 7. etasje der hun jobbet. En kollega kom løpede mot henne og ropte: Du er gal, kom deg ut. Engelskmennene kommer til å skjære over bygningen som en ost. «Men,» sa muttern, «jeg hadde kåpa mi på kontoret, og det var den eneste kåpa jeg hadde. Den måte jeg hente. Det gjorde jeg, og så spaserte jeg hjem til leiligheten min.» Seinere ble hun kurér for motstandsorganisasjonen XU og passerte tyske kontrollposter med illegale meldinger, antakelig under den samme kåpa. (Les om Muttern her: Fattern, muttern og krigen.)

Den historien har alltid vært en slags rettesnor for meg. Hold hodet kaldt, unngå panikk. Tenk!

Bjarne Håkon Hanssen og svineinfluensaen

I 2009 ble Norge rammet av den såkalte svineinfluensaen. Da sa daværende helseminister Bjarne Håkon Hanssen at halve befolkninga kunne havne i sjukesenga og at 13.000 nordmenn kunne komme til å dø av sjukdommen.

Svineinfluensaen var alvorlig, men da det hele var over viste fasit at bare omtrent 25 nordmenn som døde av den.

Hva skal man mene denne gangen?

Selv da myndighetene fryktet at hele 13.000 mennesker i Norge kunne dø av svineinfluensa, ble det ikke satt i verk tiltak som kan sammenliknes med det som skjer nå. Kommer det av at koronaviruset er farligere enn svineinfluensaen? Eller kommer det av at den globale mediesituasjonen er annerledes?

Nå er det i alle fall slik at enhver kan følge dødstallene fra Lombardia i Italia, sjøl de som ikke en gang aner hvor Lombardia er. Vi får daglige bulletiner, men vi har ikke noe å måle dem mot.

Verdens helseorganisasjon (WHO) sier at det hvert år dør mellom 290.000 og 650.000 mennesker av influensa. Det er klart at hvis vi hadde sittet og fulgt dette i sann tid, så hadde det vært veldig skremmende.

Og når vi får tallene fra Italia, så vet vi ikke egentlig hva de forteller oss. Myndighetene sier at det kan godt hende at mange av disse pasientene, som stort sett er gamle og sjuke, kan ha dødd av en av de andre lidelsene de var utsatt for. Dette kan man foreløpig ikke vite.

Det er også mye annet som er uklart med denne pandemien. Man vet faktisk fortsatt ikke om den første pasienten var en pasient i Wuhan i Kina eller ei. Italienske leger forteller om at det alt i november 2019 var registrert pasienter i Nord-Italia med en «merkelig lungebetennelse».

Dette betyr ikke at vi hevder å sitte med noen fasit. Men det gjør heller ingen andre. Det er lite sannsynlig at koronaviruset vil ta så mange ofre som asiasyken i 1956–58 eller hongkongsyken i 1968, men at den er alvorlig, er det ingen tvil om, og det er ingen grunn til å ta lett på den.

Denne krisa må også settes i perspektiv av at det hver eneste dag, helt unødvendig, dør 3000 barn av sjukdommer som lett kunne ha vært kuerert, og at over 24.000 mennesker dør hver dag på grunn av helt unødvendig sult, slik John Pilger har pekt på.

Sjokkdoktrine

En svært viktig grunn til at man ikke må få panikk er at det alltid vil være folk som vil prøve å utnytte ei slik krise. Vi ser allerede hvordan myndighetene i mange land bruker krisa til å innføre lover, overvåking og kontrolltiltak som de aldri ville klart å gjennomføre under normale forhold.

I Italia blir det nå satt inn droner for å kontrollere samfunnet. Og man bruker sporingsverktøy overfor personer.

Vi ser at vaksineindustrien står klar til å gjøre megaprofitter på vaksiner som kanskje er altfor dårlig testet og som kanskje vil føre til større lidelser enn sjukdommen de skal kurere. Italienske medier melder at mafiaen står klar til å profitere på koronakrisa. Det er mange der ute som har en agenda. Og vi ser framfor alt at koronakrisa ble den nåla som stakk hull på den gigantiske gjeldsbobla som kapitalismen har pumpet opp siden finanskrisa.

Når kræsjer økonomien, og da kan finanskapitalen igjen subbe til seg det de makter gjennom helikopterpenger fra sentralbankene og gjennom nok en gang å plyndre offentlige budsjetter. Overdriver jeg? Nei, dette skjer akkurat nå. Og fordi det er pandemi er det naturligvis den som har skylden og ikke det skakkjørte kapitalistiske systemet. Men antakelig kommer denne økonomiske krisa, som ytterligere vil slakte offentlig sektor og helsevesenet og ruinere titalls av millioner mennesker, til å ta livet av mange ganger fler enn selv det koronaviruset vil makte.

I slike tider vil det florere en masse teorier og påstander som det vil vise seg at det ikke er noe hold i, og vi vil anbefale at man lar være å hoppe på slike. Det vi anbefaler er å holde hodet kaldt, forsøke etter beste evne å analysere det som skjer, og å ikke gå på enhver kampanje som drives av de mediene som har vist hundrevis, om ikke tusenvis av ganger, at de juger for oss så mye de kan.

Engelskmennene skar ikke over Oslo rådhus som en ost den 10. april 1940, og koronaviruset er ikke den nye Svartedauen.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Hvor panikken er. Der hvor det er panikk nå på debattsidene i Aftenposten leverer toppene innen norsk utenrikspolitisk analyse i dag 24 mars 2020.
  Like etter Brexit var vår gamle kjenning Bernt Hagtvet i panikkmodus i Aftenposten og anbefalte at Norge skulle redde seg ved en superallianse med Tyskland som ledende EU-makt.
  I dag er det størrelser som direktør Iver B.Neumann og forskningssjef Ole Jacob Sending fra NUPI som har panikk: USAs liberale verdensorden kan forsvinne og fram dukker den onde akse med sitt spill:ledet av Kina.
  For dette hellige USA er slik: “USA,som i 75 år har tiltatt seg og tatt på seg hovedrollen i å etablere,betale for å vedlikeholde internasjonale samarbeidsinstitusjoner,har under president Donald Trump ikke bare avstått for å ta initiativ til samarbeid.”
  Jeg har levd i over 75 år og da jeg ikke ville spise maten min som barn,kom det bemerkninger som: “tenk på barna i Korea som ikke har mat.”
  Utsatt for biologisk krigføring ble både disse og vietnameserne.
  I hele mitt liv har ikke USA gjort noe annet enn å bombe og drepe. Jeg anfører ingen statistikk,men det ene landet etter det andre ligger i ruiner. Ifølge de anførte størrelser i Aftenposten er dette strålende eksempel på internasjonalt samarbeid.
  Panikk 1: “Ikke minst kan koronakrisen fremskynde et hegemonisk skifte bort fra USA,og mot Kina”.
  Panikk 2: “den såkalte liberale verdensorden er under press,ikke minst fordi amerikansk lederskap mangler”.
  Vilken tragedie for folkene i Latin-Amerika,for palestinerne,for irakerne,for iranerne og for afghanerne!
  Det denne kronikken forteller oss er i vilken grad Norge er en amerikansk delstat. Det fikk jo både kommunistene og SFerne oppleve i sin tid,men faktisk er det blitt verre etter at USA over flere år framstår som et synkende Titanic.
  Nå er det da panikk på øverste dekk hvor nordmenn holder til.

 2. Til dei som er i tvil om at panikkdagen den niande april 1940 ikkje var “berre eit rykte”: Bakgrunnen for panikken var ei falsk melding, sett ut av medlemmer av det norske kommunistpartiet, NKP. Det handla om å skapa så mykje forvirring som råd var, av di det var viktig for dei å få smugla ein framståande tysk kommunist ut av byen og over til Sverige. Tyske troppar hadde teke over byen kvelden før, og denne kommunisten var på arrestasjonslista deira. Ernst Wollweber hadde kome til Noreg før invasjonen, på flukt frå nazistane, og då det var aktuelt å få han ut, rappa eit par snartenkte norske kommunistar ein lastebil, sette klampen i golvet og kjørte over heile byen om morgonen den 10, medan dei ropa og skreik at britiske fly snart ville bombe. I forvirringa trudde mange på dei, og folk var på beina før lang tid var gått. Denne forvirringa var nett det NKP hadde bruk for, ettersom det var lett å få Wollweber i veg i all forvirringa. Sanninga bak panikken var løynd i mange tiår, men dette er kjend i dag. https://no.wikipedia.org/wiki/Wollweber-gruppen

 3. Avatar for Marit Marit says:

  Jeg vet ikke helt hva jeg skal mene om dette corona-viruset. Men jeg må si jeg er fasinert av det helt perfekte sammentreffet mellom corona og finanskrisen som vi nå står midt oppe i. Gjeldsbobla ville sprukket uansett, viruset stakk bare hull på den. Men nå har man fått alle til å tro at det er coronaviruset som er årsaken, derfor kalles finanskrisa for coronakrisa, vi må redde liv, og det er umoralsk å stille spørsmål ved at pengene våre, dvs. pengene fra staten og Norges Bank, nok en gang pumpes inn i bank og finans, uten konsekvensutredning. Og over hele verden stenges land helt ned. fra den ene dagen til den andre. For å redde liv.

  I følge FHI har vi i Norge hvert år i snitt 900 influensarelaterte dødsfall i vinterhalvåret, vinteren 2017/18 var det 1400. Så langt er det meldt om 12 corona-dødsfall i landet, FHI sier at vi kan få 150.000 smittede før påske.

  Sammenligningen med svineinfluensaen i 2009 er interessant. Hvordan kunne svineinfluensaen med bare 25 dødsfall i Norge og heller ikke så mange i resten av verden bli erklært som epidemi?
  Et interessant perspektin fra Catherine Austin Fitts og John Rappoport (ca. 9 min.):

 4. Veldig bra som vanlig Steigan :slight_smile:

  Det som skjer nå er ikke noe man trenger å spekulere i, hva det er for noe fikk vi svart på hvitt for 2000 år siden.

  Det er ikke det ufarlige viruset som er agendaen, men vaksinen og ID2020.

  Sammen med vaksinen vil alle få en digital ID, en usynlig liten tatovering som kan avleses med infrarød leser.

  Alle på kloden skal få dette merket, har du ikke det så vil du bli isolert, nektet å handle, nektet å reise osv.

  Hele verden er nå i Lockdown og hele verden har militæret i gatene og alle mennesker på kloden skal merkes som dyr.

  Dette er identisk med slik det er skrevet, dette er game over for menneskeheten, samme hva de truer med så ikke ta vaksinen og ID2020, da vil du være fortapt for alltid, vaksinen vil endre DNA strengene dine så du blir lett å kontrollere.
  DU blir en uren som ikke er et menneske lenger og du vil ikke få noe etterliv.

  Må du velge mellom å bli skutt eller ta vaksinen så for guds skyld velg å bli skutt!!!

  https://www.youtube.com/watch?v=LKQzX0_cIt0
 5. Avatar for tjatta tjatta says:

  Litt høydramatisk muligens

 6. Avatar for tjatta tjatta says:

  Du kan jo alltids flykte til fjellene. Der er det jo hyttetomt. Men husk å legg mobilen igjen hjemme. Påskrudd og i ladning

 7. Da jeg klikket på "why now " fant jeg at de relaterte det til Agenda 2030.

  SDG Goal 16.9: By 2030, provide legal identity for all, including birth registration indicator

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

15 flere kommentarer

Deltakere