Sentralbankene kaster alle hemninger

0
Illustrasjon: Shutterstock

I USA varsler The Fed at de vil gjennomføre «ubegrensede støttekjøp» av verdipapirer. Alle bremser er borte. Det skal pøses liksompenger ut over markedet. E24 skriver:

Støttekjøp av verdipapirer, som statsgjeld og boligobligasjoner, skal ikke lenger ha en øvre grense, opplyses det. Tidligere var det planlagt kjøp for 700 milliarder dollar i slike verdipapirer.

Fed kuttet forrige søndag renten for andre gang på en uke til intervallet 0–0,25 prosent. Denne nulrentepolitikken er et uttrykk for den djupe krisa i dagens kapitalisme, slik Tollef Hovig har forklart, balnt annet her: Finansåret 2019 – et bemerkelsesverdig år.

Og nå dumper også EU nedskjæringspolitikken og gir i realiteten medlemslandene mulighet til å bruke så mye penger de vil.

Koronaviruset er ventet å sette eurosonen inn i en resesjon i år, og regjeringer ønsker derfor ikke være bundet av budsjettbegrensninger når tiltak mot koronakrisen skal innføres, skriver Reuters.

I USA hadde The Fed egentlig tenkt å begynne å stramme til kreditten og øke rentene, men koronakrisa har fått banken til å slå kontra.

I USA er finansinntektene nå 40% av korporasjonenes profitt. Den «virkelige økonomien» har stått i stampe i årevis. Profittene har vært unormalt lave, og korporasjonene har tatt det igjen ved å bruke finanspolitikken til å blåse opp en gigantisk gjeldsboble uten sidestykke.

Vi har hatt dotcom-bobla, boligbobla, og nå har vi «alt mulig»-bobla.

Allerede i 2018 hadde korporasjonene i USA ei gjeldsboble på over 9 trillioner dollar, som det heter etter den amerikanske tellemåte. Vi sier 9 billioner, som er 9.000 milliarder. Denne bobla har lett etter ei nål, nå er nåla funnet, koronakrisa.

Og sentralbankene prøver seg nå med en medisin de har prøvd før, nemlig trillioner av nye helikopterpenger. Medisinen mot bobla er altså å pumpe bobla enda mye større. Man behøver ikke være finansanalytiker for å skjønne at dette må sprekke. Og når det sprekker for alvor ryker dollaren, euroen, oljefondet og alle de andre luftslottene.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

Forrige artikkelOm å holde hodet kaldt
Neste artikkelTina Bru ofrer Stadlandet