Koronavirus – situasjonsrapport fra Italia

0
Illustrasjon: Shutterstock

Italia er nå stengt. I noen regioner er det forbudt å forlate hjemmet unntatt i helt nødvendige ærend. I Tolfa er barer og reaturanter stengt. Butikkene slipper inn en og en kunde. Bygatene er tomme og det vanlige sosiale livet finnes ikke mer. Det er forbudt å forlate byen, hvis det ikke strengt nødvendig.

Det italienske folkehelseinstituttet gir ut daglige bulletiner om situasjonen i koronaepidemien med tall og grafer over sjuke, dødsfall og aldersfordeling. En tabell over dødsfall per region viser et svært spesielt bilde:

Som en ser er 88% av dødsfallene konsentrert i to regioner, Lombardia, der epidemien begynte, og Emilia-Romagna. Begge regionene ligger på Posletta og har fra før av lav luftkvalitet og mye smog. En del undersøkelser tyder på at viruset fester seg ved partikler i lufta og kan bæres lenger på den måten. I resten av Italia utenom disse to regionene er dødsfallene så få at det i en annen situasjon ikke hadde nådd opp i nyhetsbildet.

Gjennomsnittsalderen på de avdøde er 79,5 år, og det er 70% menn. Denne grafen viser aldersfordelinga:

75% av de avdøde hadde minst to sjukdommer fra før.

Fram til 17. mars 2020 var det bare 17 av Covid-19 pasientene under 50 år som hadde dødd. Fem av dem var under 40 år og hadde alle sammen alvorlige sjukdommer fra før, blant annet hjerte-karsjukdommer og diabetes. Av samtlige avdøde var det bare 0,8% som ikke hadde noen sjukdom fra før.

Les: Kjærlighet i koronaens tid

Hele Italia i karantene

Italia får hjelp av leger fra Cuba, Venezuela og Kina

Italia får altså solidarisk hjelp fra Kina, Cuba og Venezuela, men ikke fra EU eller USA. Fra USA melder Defence One at US Air Force tvert i mot fløy en halvmillion testpakker for koronavirus ut av Italia til Tennessee i USA.

I krisetider lærer man en del om hvem som er venner og fiender.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

Forrige artikkel«Gates Ag One»: enda et forsøk på å dytte bøndene inn i agrobusiness
Neste artikkelUSAs militære har fått standby-ordre om å «sikre kontinuitet i regjeringa»
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).