USAs militære har fått standby-ordre om å «sikre kontinuitet i regjeringa»

0
Donald Trump erklærer nasjonal unntakstilstand. Skjermdump

For første gang i USAs moderne historie har forsvarsdepartementet fått pålegg om beredskap for å sikre «kontinuitet i regjeringa», som svar på COVID-19-pandemien. Disse ekstraordinære tiltakene, som inkluderer evakuering av embetsmenn fra Det hvite hus til avsidesliggende steder i karantene og å overføre nasjonens ledelse til ”andre ledere”, var opprinnelig ment for tida etter en atomkrig.

Det er kommentatoren William M. Arkin i tidsskriftet Newsweek som skriver dette.

Ifølge Newsweek er beredskapsplanene «Over-top secret» nå på plass, i tilfelle nasjonens konstitusjonelle ledelse ikke er i stand til å lede landet på grunn av koronaepidemien. Det er utstedt beredskapsordrer for en serie planer under den amerikanske nordkommandoen (NORTHCOM), som ble opprettet som svar på angrepene den 11. september for militærmyndighet i hjemlandet.

Disse operasjonene er kodenavnet OCTAGON, FREEJACK og ZODIAC, skriver Newsweek. Dette er hemmelige lover som tar sikte på å «sikre kontinuitet i regjeringa». Tidsskriftet legger til at forsvarsminister Mark T. Esper, har gitt NORTHCOM fullmakt til å «forberede seg på å bli utplassert» til støtte for disse «potensielle ekstraordinære oppdragene». Disse inkluderer «muligheten for en eller annen form for krigslov», der militære befal vil bli gitt utøvende fullmakter over hele USA inntil en ny sivil ledelse kan etableres. Det er allerede gitt ordre om at forsvarsminister Esper og viseforsvarsminister David Norquist holdes adskilt fra hverandre for å sikre kontinuitet.

En av de militære planleggerne sier til Newsweek at «vi er i et territorium vi ikke har vært i tidligere.»

Arkin avslutter artikkelen i Newsweek med å skrive:

Planene sier at regjeringa under alle omstendigheter skal opprettholde sine funksjoner, selv om det er ved hjelp av neste nivå i administrasjonen eller under midlertidig militær kommando. En av de «nasjonale essensielle funksjonene», i henhold til Federal Continuity Direktiv 1, er at regjeringen «sikrer en synlig ledelse for nasjonen og verden … [mens] den opprettholder det amerikanske folks støtte og tillit». Spørsmålet er om en ansiktsløs elite noensinne kunne få den tilliten; de kan bevare kommandoen, men også bidra til offentlig panikk. Det ville være et virus det også.

I en oppfølgingsartikkel skriver Newsweek at Nasjonalgarden nå er aktiv i 22 stater og at det militære forbereder seg på å spille en større rolle, inkludert kontroversielle oppdrag for å slå ned «sivil uro». Ei håndbok for US Army som ble publisert i 2019 sier at:

«Militær unntakslov innebærer bruk av militæret til å utøve politimakt; gjenopprette og opprettholde orden; sikre essensiell distribusjon, transport og kommunikasjon, og gjennomføre nødvendige hjelpetiltak.»

Et Pentagon-direktiv som ble gitt ut i februar 2019, gir kommandantene instruks om «å midlertidig delta i aktiviteter som er nødvendige for å dempe storstilt, uventet sivil uro», selv om de ikke har forhåndsgodkjenning til det. Kommandanter kan håndheve loven, sier direktivet, når det er «nødvendig for å forhindre betydelig tap av liv eller villet ødeleggelse av eiendom [og] for å gjenopprette … offentlig orden.»

Sarah Sicard, som er redaktør for Military Times drøftet spørsmålet om unntakstilstand et par dager før artiklene i Newsweek. Artikkelen som har tittelen Will coronavirus lead to martial law? konkluderer ikke, men sier at spørsmålet diskuteres i forbindelse med at Nasjonalgarden nå blir utplassert i flere byer.

I en artikkel på nettstedet War on the Rocks, som står Pentagon nær, skriver professor Ashley Deeks om How the Endless War Came Home, og den reiser spørsmålet om bruk av droner og ansiktsgjenkjenningsteknologi internt i USA, slik det er blitt gjort i kriger i utlandet.

Baltimore er nå en spøkelsesby på grunn av frykten for coronaviruset og Fox News melder om at militære kjøretøyer er blitt sett i gatene.

13. mars 2020 erklære Donald Trump nasjonal unntakstilstand i forbindelse med koronaepidemien. De hemmelige militære planene som er omtalt i Newsweek går langt ut over det som ligger i Trumps erklæring.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelKoronavirus – situasjonsrapport fra Italia
Neste artikkelGoldman Sachs varsler 24 prosent fall i USAs BNP neste kvartal