Italia får hjelp av leger fra Cuba, Venezuela og Kina

0
Illustrasjon: Shutterstock

Leger fra Cuba, Venezuela og Kina er kommet til Lombardia i Italia for å hjelpe til i kampen mot koronaviruset, sier helseansvarlige for regionen, Giulio Gallera.

Lombardia i Nord-Italia var den første regionen som registrerte koronapasienter i landet, og det var der de første karantenetiltakene ble satt i verk.

Nettavisa FarodiRoma bemerker at dette er bemerkelsesverdig av flere grunner. Det er en innrømmelse av at helsevesenet i Lombardia, som en gang var blant de beste i verden, ikke lenger er det. Men det er også litt ironisk fordi Lombardia styres av det høyreorienterte Lega som betrakter Cuba, Venezuela og Kina som «kommunistiske diktaturer».

«Forespørselen til Cuba og Venezuela om å sende leger til Lombardia er en bekreftelse på kvaliteten til kubansk helsevesen, fordi også venezuelanere er blitt utdannet ved øyas medisinske skoler. Objektivt sett var det ikke nødvendig å ha en uttalelse fra Lega for å vite at kubanske leger er godt forberedt siden de er til stede i minst seksti land hvert år der de utfører helseoppdrag til støtte for lokale leger. De fleste av de helsemessige oppdragene som kubanske leger utfører, foregår i tredjeverdenland eller i landene der regjeringene forsømmer innbyggerne sine, som de arabiske landene som har mye kapital, men ikke lærer opp medisinsk personell. Det ville være første gang for et oppdrag til Europa for å få hjelp i en nødsituasjon. Er Lombardias helsesystemet også av tredje verden-klasse?»

Cuba som helsestormakt

Mange tiår med sanksjoner har bidratt til at Cuba blant annet har utviklet en egen medisinindustri med høy kvalitet. Som medisin mot virus har de utviklet den såkalte Interferon Alpha 2b som har vist seg effektiv mot sjukdommer som likner Covid19. Den ble opprinnelig utviklet i 1981 for å bekjempe denguefeber. Siden 2003 er den blitt produsert på lisens i Kina av selskapet ChangHeber, som er et kinesisk-kubansk joint venture.

Denne medisinen brukes nå i Kina blant flere andre i kampen mot koronaviruset. Dette skriver Helen Yaffe på Countepunch. Hun har studert Cubas helserevolusjon og kommer i løpet av våren med bok We Are Cuba! How a Revolutionary People have survived in a Post-Soviet World der ett kapittel er viet til akkurat dette.

Også Jamaica har bedt om kubansk støtte mot koronaviruset. 21 leger er snart på plass og landet har bedt om 80 til.

Les også avisa Arbejderen: Cubas medicin mod corona er efterspurgt


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelHvor alvorlig er koronasmitten egentlig?
Neste artikkelBill Gates’ milde gaver til hvem?