Hele Italia i karantene

64
Fra pressekonferansen til Italias statsminister Giuseppe Conte. Foto: Italias regjering

Italias statsminister Giuseppe Conte erklærte 9. mars 2020 at hele Italia nå er i karantene, eller «beskyttet sone» som han kalte det. Regjeringa har utstedt reiseforbud med mindre det foreligger tvingende grunner til å reise. Skolene stenges, sportsarrangementer avlyses, utelivet stanser. Det blir forbud mot messer, brylluper og begravelser. Det må være de mest massive tiltakene i fredstid, og regjeringa mener at de er tvingende nødvendige.

Den italienske avisa Corriere della Sera sammenfatter tiltakene slik:

Du kan gå ut for å kjøpe mat

Statsministerens dekret gir mulighet for å forlate hjemmet av grunner som er strengt knyttet til arbeid, helse og normale behov, som for eksempel å handle. … Matforsyning vil være jevnlig garantert.

Suspensjon av fotballmesterskapet

Conte kunngjorde også at fotball-mesterskapet i Serie A vil bli suspendert. «Det er ingen grunn til at sportsbegivenheter fortsetter, vi har også tatt grep om dette,» sa han. Alle sportsbegivenheter i hele Italia er suspendert.

Skolene stengt til 3. april

Statsministeren kunngjorde også at skoler over hele Italia vil være stengt til 3. april. Universitetsundervisning er også suspendert. Stengte museer, treningssentre, svømmebassenger, teatre, sosiale og kulturelle sentre. Det er planlagt en stopper for offentlige konkurranser med unntak av dem for helsepersonell (og telematikk)

Stengte barer og restauranter etter kl 18

Fra og med 10. mars må derfor barer og restauranter i hele Italia stenge etter klokken 18.00. I åpningstidene må de overholde plikten til avstand på en meter, ellers blir aktiviteten avbrutt.

Religiøse messer, bryllup og begravelser forbudt

Puber, diskoteker, spillerom, bingorom stengt. Det blir forbudt med feiringer, inkludert bryllup og begravelser, og alle religiøse messer.

Butikkene

Kommersielle virksomheter må respektere avstanden på en meter mellom kundene, ellers utløses straffen: hvis de mislykkes av strukturelle årsaker, må de stenge. De mellomstore og store kjøpesentrene, så vel som butikkene i kjøpesentrene og markedene, vil være stengt rett før og i høytidene. Det anbefales også å begrense tilgangen til butikker, markeder og kommersielle messer for å unngå «ansamlinger av mennesker».

Unntakstilstand

I realiteten har koronaepidemien utløst det som må kunne kalles en unntakstilstand i Italia. Dette er en situasjon uten sidestykke. Hele landet stanser opp. 60 millioner mennesker er i karantene. Det gjelder også redaktøren av steigan.no som nå redigerer avisa fra et karanteneområde.

Vi får dermed muligheten til å følge dette dramaet fra innsida.

Det er for tidlig å si noe om reaksjonene, men foreløpig har ikke opposisjonen kritisert tiltakene. Statsminister Conte sier at opposisjonsleder Matteo Salvini er tatt med i konsultasjonene før vedtaket om full karantene, men hvor lenge borgfreden vil vare, gjenstår å se. At dette vil få en stor og negativ virkning på Italias allerede skrantende økonomi, er hevet over tvil, men hvor store avhenger naturligvis av hvor langvarige restriksjonene blir.

Det har vært fengselsstreiker mot tiltakene i Puglia, Milano, Sicilia, Roma, Rieti, La Spezia, Bologna, Torino og i Basilicata. Politiet hevder at organiserte kriminelle kan stå bak aksjonene.

Kan ikke stanse epidemien, men svekke den

Koronaviruset Covid-19 er et nytt virus, så det finnes ikke noen immunitet mot det i befolkninga, dermed vil mange bli rammet. Dermed vil helsevesenet bli overbelastet. Dermed klarer man ikke å ta seg av andre akutte tilfeller, slik at flere vil dø også av andre årsaker. Folk som ellers kunne ha blitt reddet vil dø av hjerteslag, diabetesanfall eller andre ting. Her er en situasjonsbeskrrivelse fra en kirurg i Bergamo som forteller svært konkret hvor desperat situasjonen er for deres sjukehus.

Derfor gir det absolutt mening å forsøke å senke spredningstakten slik det er vist i denne grafen:

Karantenetiltakene i Kina var drastiske, men de virket. Ikke noe land vil bli spart for dette viruset, men forløpet vil variere utfra hvordan det blir taklet.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for Mari Mari says:

  Leste nettopp at det også har blitt innført retningslinjer for hvem som skal bli innvilget behandling og hvem som ikke skal få. Kronisksyke og eldre skal visst ikke verdt like mye som friske.
  Er ikke det rart at disse virusene dukker opp på samme årstid og at det alltid er krise om medisin men at vaksine skal være like rundt hjørnet? Men jeg er vel bare konspirasjonsteoretiker.

 2. Det italienske helsesystemet er ikke dimensjonert for 50.000 med pustevansker, heller ikke det norske helsesystemet. Det tar 3 år å utdanne en ny corona-sykepleier. Selv om Norge har penger kan det bli vanskelig å sende norske syke til svenske sykehus, nå de svenske sykehusene også er overbelastet. Nå står Norge der med lommene fulle av penger, men ingen til å helbrede dem. De norske regjeringene har vært mest opptatt av: Når vi blir pensjonert, vil vi da få full pensjon? Ikke, hvis svartedauden kommer …

 3. Avatar for Mari Mari says:

  Det jeg tenker er at eliten bestemte seg for lengst å bli kvitt så mange som mulig av oss. De som ikke blir drept av sykdom skal brukes opp i kriger for resurssulten de lider av, altså som kanonføde. Brundtland og Clinton var blant hoveddesignere av agendaen.

 4. Det blir litt seint idag å komme med: -Norge trenger 10 nye sykehus.
  Politikken har vært å bli kvitt 10 sykehus
  Det blir litt seint idag å komme med: -Norge trenger alternativ medisin.
  Politikken har vært å bli kvitt alternativ medisin
  (la oss anta at når kineserne sa at bare matbutikkene fikk holde åpent… så stengte de alle de tradisjonelle kinesiske apotekene i samme slengen)

 5. Avatar for runeulv runeulv says:

  I MODERNE tid. I I talia murte de syke familier inne for å forhindre pestsmitte, og ordet karantene er italiensk, med rot i ordet 40.

  Man burde opprettet såkalte kokonger hvor smitte unngås for enhver pris, hvor de i risikogruppene kunne være. Sosial isolasjon er også det som virker absolutt best, så folk i byene, bør komme seg på hytta eller ut på landet, og kollektivtransport burde forbys om det ikke er 100% nødvendig for å få hjulene til å gå rundt.

  Ikke alle behøver å bli syke for at vi skal få flokkimmunitet, så nå bør man virkelig konsentrere seg om at det kun er de som tåler å bli syke som får smitten.

 6. I Wuhan så drev de opplagt ikke med det du foreslår, å gi folk lynkurs i helsestell. 30.000 leger og sykepleiere fra andre deler av Kina ble beordret til Wuhan.
  “Lynkurs” i helsestell blir som “lynkurs” i regnskap eller “lynkurs” i sveising

 7. Avatar for runeulv runeulv says:

  Det er nok litt for mange som pendler, til at vi kan ta det ro, og det er ille at myndighetene ikke vil be folk komme seg ut av byene, før mange av de er smittede.

  Det er i hverfall et lyspunkt, og det er det at journistene vil bli smittet i bøtter og spann også.

  En god oversettelse av “weaponized” er bevæpnet. Weaponized words = bevæpnede ord.

 8. Avatar for INK INK says:

  image

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

56 flere kommentarer

Deltakere