Hele Italia i karantene

0
Fra pressekonferansen til Italias statsminister Giuseppe Conte. Foto: Italias regjering

Italias statsminister Giuseppe Conte erklærte 9. mars 2020 at hele Italia nå er i karantene, eller «beskyttet sone» som han kalte det. Regjeringa har utstedt reiseforbud med mindre det foreligger tvingende grunner til å reise. Skolene stenges, sportsarrangementer avlyses, utelivet stanser. Det blir forbud mot messer, brylluper og begravelser. Det må være de mest massive tiltakene i fredstid, og regjeringa mener at de er tvingende nødvendige.

Den italienske avisa Corriere della Sera sammenfatter tiltakene slik:

Du kan gå ut for å kjøpe mat

Statsministerens dekret gir mulighet for å forlate hjemmet av grunner som er strengt knyttet til arbeid, helse og normale behov, som for eksempel å handle. … Matforsyning vil være jevnlig garantert.

Suspensjon av fotballmesterskapet

Conte kunngjorde også at fotball-mesterskapet i Serie A vil bli suspendert. «Det er ingen grunn til at sportsbegivenheter fortsetter, vi har også tatt grep om dette,» sa han. Alle sportsbegivenheter i hele Italia er suspendert.

Skolene stengt til 3. april

Statsministeren kunngjorde også at skoler over hele Italia vil være stengt til 3. april. Universitetsundervisning er også suspendert. Stengte museer, treningssentre, svømmebassenger, teatre, sosiale og kulturelle sentre. Det er planlagt en stopper for offentlige konkurranser med unntak av dem for helsepersonell (og telematikk)

Stengte barer og restauranter etter kl 18

Fra og med 10. mars må derfor barer og restauranter i hele Italia stenge etter klokken 18.00. I åpningstidene må de overholde plikten til avstand på en meter, ellers blir aktiviteten avbrutt.

Religiøse messer, bryllup og begravelser forbudt

Puber, diskoteker, spillerom, bingorom stengt. Det blir forbudt med feiringer, inkludert bryllup og begravelser, og alle religiøse messer.

Butikkene

Kommersielle virksomheter må respektere avstanden på en meter mellom kundene, ellers utløses straffen: hvis de mislykkes av strukturelle årsaker, må de stenge. De mellomstore og store kjøpesentrene, så vel som butikkene i kjøpesentrene og markedene, vil være stengt rett før og i høytidene. Det anbefales også å begrense tilgangen til butikker, markeder og kommersielle messer for å unngå «ansamlinger av mennesker».

Unntakstilstand

I realiteten har koronaepidemien utløst det som må kunne kalles en unntakstilstand i Italia. Dette er en situasjon uten sidestykke. Hele landet stanser opp. 60 millioner mennesker er i karantene. Det gjelder også redaktøren av steigan.no som nå redigerer avisa fra et karanteneområde.

Vi får dermed muligheten til å følge dette dramaet fra innsida.

Det er for tidlig å si noe om reaksjonene, men foreløpig har ikke opposisjonen kritisert tiltakene. Statsminister Conte sier at opposisjonsleder Matteo Salvini er tatt med i konsultasjonene før vedtaket om full karantene, men hvor lenge borgfreden vil vare, gjenstår å se. At dette vil få en stor og negativ virkning på Italias allerede skrantende økonomi, er hevet over tvil, men hvor store avhenger naturligvis av hvor langvarige restriksjonene blir.

Det har vært fengselsstreiker mot tiltakene i Puglia, Milano, Sicilia, Roma, Rieti, La Spezia, Bologna, Torino og i Basilicata. Politiet hevder at organiserte kriminelle kan stå bak aksjonene.

Kan ikke stanse epidemien, men svekke den

Koronaviruset Covid-19 er et nytt virus, så det finnes ikke noen immunitet mot det i befolkninga, dermed vil mange bli rammet. Dermed vil helsevesenet bli overbelastet. Dermed klarer man ikke å ta seg av andre akutte tilfeller, slik at flere vil dø også av andre årsaker. Folk som ellers kunne ha blitt reddet vil dø av hjerteslag, diabetesanfall eller andre ting. Her er en situasjonsbeskrrivelse fra en kirurg i Bergamo som forteller svært konkret hvor desperat situasjonen er for deres sjukehus.

Derfor gir det absolutt mening å forsøke å senke spredningstakten slik det er vist i denne grafen:

Karantenetiltakene i Kina var drastiske, men de virket. Ikke noe land vil bli spart for dette viruset, men forløpet vil variere utfra hvordan det blir taklet.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

Forrige artikkelIdlib 2019 og Idlib 2020
Neste artikkelStriden om utenlandskabelen NorthConnect spisser seg til
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).