Macron anklager Tyrkia for å bruke IS-krigere i Nordøst-Syria

8
Illustrasjon: Shutterstock

NATO-familien har hatt jubileumsmøte og har lekt «være glad»-leken og forsikret omverdenen om at de er forente og sterke. Men man skal ikke være veldig skarp for å se at organisasjonen er mer splittet enn på lenge. Frankrikes president Emmanuel Macron, som forsatt insisterer på at det var rett å kalle NATO «hjernedødt«, har angrepet sin NATO-allierte Tyrkia for å bruke IS-krigere i sin i krig mot kurdisk milits i Nordøst-Syria.

– Når jeg ser på Tyrkia, så kjemper de nå mot dem som kjempet med oss. Og noen ganger jobber de sammen med IS-krigere, sier Macron.

Dette sa Macron på den felles pressekonferansen med Donald Trump i forkant av NATO-møtet i London. Macron stilte også spørsmål ved om Tyrkia i det hele tatt burde være med i alliansen:

– Hvordan er det mulig å være medlem av alliansen og samarbeide med, være integrert med og kjøpe ting fra Russland? spurte Macron med referanse til Tyrkias kjøp av et russisk luftforsvarssystem.

Macron: – NATO lider hjernedøden!

Når det gjelder Tyrkia og IS, så er det ingen nyhet at Tyrkia både har støttet dem og brukt dem lenge. IS-krigere har hatt baser i Tyrkia, de har samarbeidet med den tyrkiske etterretningstjenesten MIT og Tyrkia har sørget for å skaffe IS inntekter ved å selge stjålet olje fra Syria som IS fraktet via Tyrkia. Denne oljen ble i stor grad solgt videre til Israel.

Forskningsrapport: – Tyrkias omfattende støtte til IS

EU kjøpte også olje av Den islamske staten.

Norsk rapport viser at IS-olje havner i Tyrkia

Men franske myndigheter har ingenting de skulle ha sagt. Frankrike hadde ingenting å innvende mot denne trafikken da den pågikk, og franske sikkerhetsstryker samarbeidet dessuten med IS rundt den store betongfabrikken til det franske konsernet Lafarge, en fabrikk som var helt avgjørende for å bygge tunnellene og befestningene til IS og andre terrorister.

En sementgigant i krigen mot Syria

Det er heller ingen hemmelighet at det har pågått og pågår en resirkulering av IS-krigere i al-Nusra, FSA og de andre terrororganisasjonene.

– Banditter og pirater. USA får møte sine «moderate opprørere»

Under president Barack Obama ble terroristgruppa Free Syrian Army omtalt som «moderate opprørere». De fikk massevis av våpen og annen støtte fra USA, Tyrkia, Qatar, Saudi-Arabia og andre. De har også fått økonomisk støtte fra Norge via Norsk Folkehjelp, Norwac, Redd Barna, Care og Leger uten grenser.

Denne terrorgruppa brukes nå av Tyrkia for å slakte kurdere og andre sivile i Nord-Syria. Og nå får også vestlige hovedstrømsmedier øyene opp for hva slags mordere og banditter de er. Foreign Policy skriver at de slipper fri jihadister fra IS og myrder kurdiske fanger og ubevæpnede sivile.

En høyere tjenestemann fra USA fordømte Tyrkia for å ha sluppet løs disse «morderne, bandittene og piratene som skulle ha vært utryddet fra jordas overflate».

Så Macrons anklage mot Tyrkia er riktig, men den er også hyklersk. Frankrike har sjøl alliert seg med og fortsetter å alliere seg med tilsvarende terrorister i sitt forsøk på å gjenerobre en posisjon i sin tidligere koloni Syria.

Men Donald Trump på sin side roste Tyrkia og sa at landet «gjør en veldig god jobb» i Nord-Syria.

Slik er altså det «sterke» og «solidariske» NATO i dag. Man støtter hver sin side i en krig der en NATO-alliert deltar og alle støtter de terrorister, men hver sine. Toppmøtet virket mer som en episode av The Walking Dead.

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er Konferansebanner2020-1024x546.png
KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for kjell108 kjell108 says:

  La oss ikke glemme at USA+ argumenterer med det samme, at USA må være i Syria for å bekjempe “morderne, bandittene og piratene”. De samme “morderne, bandittene og piratene” trenes og finansieres av USA

 2. Avatar for SHO SHO says:

  Macron spurte på NATO-møtet: hvem er vår fiende?
  Han fikk ikke noe svar.
  Men det kommer nå meldinger om at USA planlegger å sende ytterligere 14.000 soldater til Midt-Østen med den begrunnelse at de trengs for å stå i mot Iran (dette betyr en fordobling av antall soldater fra USA i Midt-Østen). Så svaret på Macrons spørsmål kan rett og slett være: Iran. (Altså neste land som risikeres å bombes kan bli Iran).

  Men slike avgjørelser som dette er det kanskje bedre å ta i det skjulte bak kulissene og at noen få stormakter tar avgjørelsene. Det blir for mye bråk og uenighet om slike spørsmål som dette skal diskuteres i full offentlighet. Og spesielt hvis NATO samtidig skal fremstå som å være en fredsbevarende og krigsforhindrende organisasjon. Europeere flest ønsker bla ikke en ny stor flyktningestrøm fra Midt-Østen.

 3. De som studerer hva som foregår på de strategiske tenketankene i Tyrkia hevder at Tyrkia er på vei ut av Nato og inn i den kinesisk-russiske Shanghai Cooperation organisation,SCO.
  Men enn så lenge mener man at Tyrkia kan ha glede av å spre uenighet og kaos i Nato innenfra.
  Hvordan dette utvikler seg vil vi få se ganske snart når krigen mot Iran tar til og det kan skje i løpet av noen korte måneder.
  Thierry Meyssan hevder i sin siste bok at det er den tyrkiske etterretningsorganisasjonen MIT ved Hakan Fidan som styrer det globale Jihad. Var motoren bak Bataclan og Brüssel terrorismen.

 4. Avatar for Mari Mari says:

  Ingen kan stole på Erdogan. Han er som et defekt blandebatteri som løper løpsk med varmt og kaldt vann. Det jeg er ganske overbevist om er at Tyrkiske venner av meg har rett i at han drømmer om å bli en ny Ottomansk kalif. Så der har han og Macron noe felles siden siste nevnte ønsker å være konge eller keiser.

 5. Hvor lett vil det være for Tyrkia å komme seg ut av NATO? Rett nok har ikke de små statene i Kaukasus samme betydning nå som da de var en del av Sovjetunionen, men Tyrkia grenser til Iran, og har dessuten kontroll over Bosporos-stredet der russiske krigsskip må gjennom for å komme inn i Middelhavet. Russland har base på Krim, og i havnebyen Tartus i Syria.

 6. Avatar for paven paven says:

  Når Nasser tok kontroll over Suez skapte det reaksjoner. Man kan muligens se dette som en mal

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere