Macron anklager Tyrkia for å bruke IS-krigere i Nordøst-Syria

0
Illustrasjon: Shutterstock

NATO-familien har hatt jubileumsmøte og har lekt «være glad»-leken og forsikret omverdenen om at de er forente og sterke. Men man skal ikke være veldig skarp for å se at organisasjonen er mer splittet enn på lenge. Frankrikes president Emmanuel Macron, som forsatt insisterer på at det var rett å kalle NATO «hjernedødt«, har angrepet sin NATO-allierte Tyrkia for å bruke IS-krigere i sin i krig mot kurdisk milits i Nordøst-Syria.

– Når jeg ser på Tyrkia, så kjemper de nå mot dem som kjempet med oss. Og noen ganger jobber de sammen med IS-krigere, sier Macron.

Dette sa Macron på den felles pressekonferansen med Donald Trump i forkant av NATO-møtet i London. Macron stilte også spørsmål ved om Tyrkia i det hele tatt burde være med i alliansen:

– Hvordan er det mulig å være medlem av alliansen og samarbeide med, være integrert med og kjøpe ting fra Russland? spurte Macron med referanse til Tyrkias kjøp av et russisk luftforsvarssystem.

Macron: – NATO lider hjernedøden!

Når det gjelder Tyrkia og IS, så er det ingen nyhet at Tyrkia både har støttet dem og brukt dem lenge. IS-krigere har hatt baser i Tyrkia, de har samarbeidet med den tyrkiske etterretningstjenesten MIT og Tyrkia har sørget for å skaffe IS inntekter ved å selge stjålet olje fra Syria som IS fraktet via Tyrkia. Denne oljen ble i stor grad solgt videre til Israel.

Forskningsrapport: – Tyrkias omfattende støtte til IS

EU kjøpte også olje av Den islamske staten.

Norsk rapport viser at IS-olje havner i Tyrkia

Men franske myndigheter har ingenting de skulle ha sagt. Frankrike hadde ingenting å innvende mot denne trafikken da den pågikk, og franske sikkerhetsstryker samarbeidet dessuten med IS rundt den store betongfabrikken til det franske konsernet Lafarge, en fabrikk som var helt avgjørende for å bygge tunnellene og befestningene til IS og andre terrorister.

En sementgigant i krigen mot Syria

Det er heller ingen hemmelighet at det har pågått og pågår en resirkulering av IS-krigere i al-Nusra, FSA og de andre terrororganisasjonene.

– Banditter og pirater. USA får møte sine «moderate opprørere»

Under president Barack Obama ble terroristgruppa Free Syrian Army omtalt som «moderate opprørere». De fikk massevis av våpen og annen støtte fra USA, Tyrkia, Qatar, Saudi-Arabia og andre. De har også fått økonomisk støtte fra Norge via Norsk Folkehjelp, Norwac, Redd Barna, Care og Leger uten grenser.

Denne terrorgruppa brukes nå av Tyrkia for å slakte kurdere og andre sivile i Nord-Syria. Og nå får også vestlige hovedstrømsmedier øyene opp for hva slags mordere og banditter de er. Foreign Policy skriver at de slipper fri jihadister fra IS og myrder kurdiske fanger og ubevæpnede sivile.

En høyere tjenestemann fra USA fordømte Tyrkia for å ha sluppet løs disse «morderne, bandittene og piratene som skulle ha vært utryddet fra jordas overflate».

Så Macrons anklage mot Tyrkia er riktig, men den er også hyklersk. Frankrike har sjøl alliert seg med og fortsetter å alliere seg med tilsvarende terrorister i sitt forsøk på å gjenerobre en posisjon i sin tidligere koloni Syria.

Men Donald Trump på sin side roste Tyrkia og sa at landet «gjør en veldig god jobb» i Nord-Syria.

Slik er altså det «sterke» og «solidariske» NATO i dag. Man støtter hver sin side i en krig der en NATO-alliert deltar og alle støtter de terrorister, men hver sine. Toppmøtet virket mer som en episode av The Walking Dead.

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er Konferansebanner2020-1024x546.png
Forrige artikkelStørste streik i Frankrike på mange tiår
Neste artikkelTredje generalstreik på to uker i Colombia
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).