Forskningsrapport: – Tyrkias omfattende støtte til IS

0

I en forskningsrapport fra Columbia University i New York har forskeren David L. Phillips sett på internasjonale kilder som tar for seg forholdet mellom Tyrkia og Den islamske staten/Da’esh, og han kom fram til en overveldende samling av dokumentasjon, og det stort sett fra kilder som vestlige medier vanligvis godtar. Rapporten ble publisert på Huffington Post.

erdogan saudi salman
Tyrkia og Saudi Arabia er gudfedrene til Den islamske staten

Rapporten dekker alle former for støtte, fra direkte militær støtte til transport, logistikk, behandling av sårede soldater, salg av olje og trening av rekrutter. Her fra avsnittet om militær støtte:

• En IS-kommandant fortale The Washington Post  at flertallet av rekruttene deres kom via Tyrkia sammen med utstyr og forsyninger.

Kemal Kiliçdaroglu, leder for det republikanske folkepartiet i Tyrkia (CHP) erklærte at Tyrkia forsyner terrorgrupper med våpen. Han viste også til utskrifter av intervjuer med trailersjåfører som leverer disse våpnene. Ifølge Kiliçdaroglu påstår Tyrkis regjering at dette var humanitær hjelp til de såkalte turkmenske styrkene, mens turkmenerne sjøl sier at det ikke var noen humanitær hjelp i sendingene.

• Ifølge CHPs visepresident Bulent Tezcan, ble tre trailere stoppet i Adana for i en kontroll 19. januar 2014. Bilene var fullastet med våpen og kom fra Esenboga flyplass i Ankara. Sjåførene kjørte bilene til grensa der de fikk avløsning av agenter fra etterretningsorganisasjonen MIT. Inspektørene fant våpen og ammunisjon i bilene.

• Avisa Cumhuriyet rapporterte at Fuat Avni, en kjent tyrkisk blogger med kontakter i regjeringa, sa at lydopptak bekrefter at Tyrkia gir finansiell og militær støtte til terrorgrupper som er knyttet til al-Qaida. I opptakene hører man at Erdogan presser de væpnede styrkene i Tyrkia til å gå til krig mot Syria, og ba etterretningssjef Hakan Fidan om å komme opp med et påskudd for å gjøre det.

• Hakan Fidan sa til statsminister Ahmet Davutoglu og andre tyrkiske ledere at han personlig ville lage en provokasjon for å gi Tyrkia et påskudd til å angripe, for eksempel ved å skyte raketter fra Syria mot Suleiman-graven.

• Ifølge dokumenter som kom fram 19. september 2014 hadde den saudiske emiren Bender Bin Sultan finansiert transporten av våpne til IS via Tyrkia. Et fly fra Tyskland leverte våpen på Etimesgut-flyplassen i Tyrkia. Disse ble lastet over i tre konteinere, hvorav to ble levert til IS og en til Sinai.  (Det står Gaza i den engelske versjonen, men hvis man sjekker den tyrkiske kilden, står det Sinai, noe som gir langt mer mening.)

Min kommentar: Dokumentasjonen er overveldende, overveldende, ikke bare her, men fra over alt, slik jeg også har vist mange ganger. Tyrkia driver en intens, omfattende og direkte støtte av IS.

Dette skjer ikke minst i samarbeid med Saudi Arabia og Qatar. Støtten har en slik karakter at IS mer og mer framstår som en spesialavdeling av de væpnede styrkene i disse tre landa, som deres framskutte tropper i kampen for å erobre Syria, Libya og Irak.

Denne alliansen av dødens kjøpmenn er det Norge er alliert med gjennom vår såkalte politiske ledelse. Hvor lenge skal vi godta dette?

 

 

Forrige artikkelEr det fare for krig mellom Irak og NATO-landet Tyrkia?
Neste artikkelYuan renminbi blir tredje viktigste valuta
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).