Forskningsrapport: – Tyrkias omfattende støtte til IS

0

I en forskningsrapport fra Columbia University i New York har forskeren David L. Phillips sett på internasjonale kilder som tar for seg forholdet mellom Tyrkia og Den islamske staten/Da’esh, og han kom fram til en overveldende samling av dokumentasjon, og det stort sett fra kilder som vestlige medier vanligvis godtar. Rapporten ble publisert på Huffington Post.

erdogan saudi salman
Tyrkia og Saudi Arabia er gudfedrene til Den islamske staten

Rapporten dekker alle former for støtte, fra direkte militær støtte til transport, logistikk, behandling av sårede soldater, salg av olje og trening av rekrutter. Her fra avsnittet om militær støtte:

• En IS-kommandant fortale The Washington Post  at flertallet av rekruttene deres kom via Tyrkia sammen med utstyr og forsyninger.

Kemal Kiliçdaroglu, leder for det republikanske folkepartiet i Tyrkia (CHP) erklærte at Tyrkia forsyner terrorgrupper med våpen. Han viste også til utskrifter av intervjuer med trailersjåfører som leverer disse våpnene. Ifølge Kiliçdaroglu påstår Tyrkis regjering at dette var humanitær hjelp til de såkalte turkmenske styrkene, mens turkmenerne sjøl sier at det ikke var noen humanitær hjelp i sendingene.

• Ifølge CHPs visepresident Bulent Tezcan, ble tre trailere stoppet i Adana for i en kontroll 19. januar 2014. Bilene var fullastet med våpen og kom fra Esenboga flyplass i Ankara. Sjåførene kjørte bilene til grensa der de fikk avløsning av agenter fra etterretningsorganisasjonen MIT. Inspektørene fant våpen og ammunisjon i bilene.

• Avisa Cumhuriyet rapporterte at Fuat Avni, en kjent tyrkisk blogger med kontakter i regjeringa, sa at lydopptak bekrefter at Tyrkia gir finansiell og militær støtte til terrorgrupper som er knyttet til al-Qaida. I opptakene hører man at Erdogan presser de væpnede styrkene i Tyrkia til å gå til krig mot Syria, og ba etterretningssjef Hakan Fidan om å komme opp med et påskudd for å gjøre det.

• Hakan Fidan sa til statsminister Ahmet Davutoglu og andre tyrkiske ledere at han personlig ville lage en provokasjon for å gi Tyrkia et påskudd til å angripe, for eksempel ved å skyte raketter fra Syria mot Suleiman-graven.

• Ifølge dokumenter som kom fram 19. september 2014 hadde den saudiske emiren Bender Bin Sultan finansiert transporten av våpne til IS via Tyrkia. Et fly fra Tyskland leverte våpen på Etimesgut-flyplassen i Tyrkia. Disse ble lastet over i tre konteinere, hvorav to ble levert til IS og en til Sinai.  (Det står Gaza i den engelske versjonen, men hvis man sjekker den tyrkiske kilden, står det Sinai, noe som gir langt mer mening.)

Min kommentar: Dokumentasjonen er overveldende, overveldende, ikke bare her, men fra over alt, slik jeg også har vist mange ganger. Tyrkia driver en intens, omfattende og direkte støtte av IS.

Dette skjer ikke minst i samarbeid med Saudi Arabia og Qatar. Støtten har en slik karakter at IS mer og mer framstår som en spesialavdeling av de væpnede styrkene i disse tre landa, som deres framskutte tropper i kampen for å erobre Syria, Libya og Irak.

Denne alliansen av dødens kjøpmenn er det Norge er alliert med gjennom vår såkalte politiske ledelse. Hvor lenge skal vi godta dette?

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.