Macron: – NATO lider hjernedøden!

0
Emmanuel Macron taler på NATO-toppmøte i Brussel. Foto: Gints Ivuskans / Shutterstock.com

I et intervju med det britiske magasinet The Economist sier Frankrikes president Emmanuel Macron at:

«Det vi opplever nå er at NATO lider hjernedøden!»

Macron ble intervjuet i en time i sitt forgylte kontor i Élyssée-palasset i Paris og uttalelsen er naturligvis kontrollert og godkjent for publisering. Macron sa også at han tviler på framtida til NATOs gjensidige garanti uttrykt i alliansen artikkel 5, som sier at et angrep på et medlem av alliansen er å betrakte som en angrep på dem alle. Macron ble spurt om hvor effektiv han mente denne paragrafen er i dag, og han svarte:

«Jeg vet ikke. Og hva vil artikkel fem bety i morgen?»

Macron advarte NATOs europeiske medlemmer om at de ikke lenger kan stole på at USA vil forsvare dem. Macron ønsker å erstatte NATO med en europahær og gjøre EU til en global militærmakt og hans kritikk av NATO må sees i det perspektivet. Men den har jo også utløst en del humor.

Russlands utenriksminister Sergeij Lavrov kommenterte Macrons uttalelser på denne måten:

«Jeg vil ikke begi meg inn i den medisinske sida av denne saka. Hvis Macron følte at han måtte gjøre denne diagnosen, så har han all rett til det. Han kjenner NATO bedre enn meg, siden han representerer et land som er medlem av alliansen.»

Kremltalsmannen Dmitrij Peskov sa at:

«Om NATO er dødt eller levende og hvilke deler som eventuelt er i koma er det ikke vår sak å vurdere. Vi er ikke patologer.»

Det var USAs beslutning om å trekke styrkene sine ut av Syria (som de stadig ikke har gjort) og NATOs manglende reaksjon på NATO-medlemmet Tyrkias aggresjon i Nord-Syria som utløste Macrons kommentar. Men den franske misnøyen går djupere. Macron sa at «USA vender oss ryggen», og det var ment å beskrive sitasjonen og ikke bare en enkelt episode.

Macron sa at «Europa befinner seg «på avgrunnens rand» og må våkne opp for å kunne kontrollere kontinentets framtid.

Tysklands Angela Merkel sa at riktignok har NATO problemer, men hun mente at slike generelle karakteristikker er unødvendige. Hun talte på samme møte som Jens Stoltenberg, som sa at han var uenig med Macron og at «NATO er sterkere enn noen gang.»

Men det er ikke sikkert at en uttalelse fra Stoltenberg er noe som vil få den franske presidenten til å gå tilbake på sin diagnose av NATOs hjernedød. Kanskje snarere tvert imot.

Forrige artikkelCox: «Vi skal ikke snike sensur inn bakdøren»
Neste artikkelDe sovjetiske krigsfangene fortsatt gjemt i glemselen