En sementgigant i krigen mot Syria

4

Av Pål Steigan.

Den tidligere norske etterretningsmannen Jacob Wærness spiller en sentral rolle som vitne i saka om at sementselskapet Lafarge skal ha finansiert terrorgruppa IS i Syria, sier den franske journalisten Matthieu Fauroux til NRK.

Ut fra de forklaringene Wærness sjøl har gitt både i intervjuer og i sin egen bok om tida i Syria er det liten tvil om at Lafarge har betalt penger til terroristgrupper i Syria, inkludert Den islamske staten.

Lafarges anlegg i Syria. Innfelt NRKs oppslag om Jacob Wærness.

Men det forteller bare om en liten flik av den rolle Lafarge har spilt i Syria, og oppstyret rundt disse betalingene kan fungere som et røykteppe som dekker over en mye mer omfattende rolle. Sett dette i sammenheng med de veldige tunellanleggene som er avslørt i Øst-Ghouta og Douma. Dette er ingeniør- og konstruksjonsarbeid i verdensklasse. De enorme mengdene med betong og armeringsstål som trengtes for å bygge disse underjordiske festningene må ha kommet et sted fra, og alt tyder på at det må ha kommet nettopp fra Lafarge. Deres anlegg i Jalabiyya i det nordlige Syria hadde på det meste en produksjonskapasitet på 3 millioner tonn betong i året. For å få et begrep om hvor mye dette er kan man tenke på at det er mer enn hva Frankrike brukte på å bygge Maginot-linja og det et omtrent halvparten av den totale mengden betong Tyskland brukte på å bygge Siegfried-linja i 1938–39.

Alt tyder på at det er nettopp Lafarge som har vært utpekt til å gjøre jobben med å bygge de sterke militærbasene for vestmaktenes og oljediktaturenes leiehærer i Syria. Det er dette som forklarer hvorfor det har vært og fortsatt er så vanskelig for den syriske hæren å knekke jihadistene. Deres bunkere har vært nesten uinntakelige fordi de er konstruert av verdens fremste eksperter på sånt.

Kart som viser hvor Lafarges anlegg i Nord-Syria ligger.

Så enorme byggearbeider har også krevd ingeniører og andre typer spesialister, samt avansert utstyr av forskjellig slag. Også her må Lafarge ha spilt en nøkkelrolle. Rettssaka i Paris gir et inntrykk av at dette handler om dårlig dømmekraft og eventuelt økonomiske forbrytelser fra noen enkeltindivider. Det kan være, men i så fall er det bare en ørliten del av det hele. Lafarge kunne aldri ha gjennomført en så massiv operasjon dersom den ikke hadde vært samkjørt med fransk og amerikansk etterretning. Og her i Norge bør vi absolutt spørre og grave etter hva som har vært PSTs rolle i dette og hvor mye av den norske støtten til terroristene i Syria som har gått med.

Lafarge er ikke bare verdens største betong- og anleggsselskap. Selskapet hjalp til i krigen mot Irak i 1991 og hadde en periode en direktør ved navn Hillary Rodham Clinton.

Denne saka avslører enda en gang falskheten i fortellingene om det såkalte ”opprøret i Syria”. Det er ikke noe folkelig opprør vi her ser konturene av, men en imperialistisk megaoperasjon som har krevd utrolige mengder penger, våpen, ekspertise – og altså – betong og armeringsjern.

 

Les også:

Nordmannen Jacob Wærness arrestert i Paris for terrorfinansiering – hva har vært PSTs rolle?

Etter å ha finansiert IS vil LafargeHolcim bygge mur for Trump

Tunnelene under Douma og internasjonal betongkapital

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

  1. Avatar for baluba baluba says:

    Her hjemme har vi tv aksjoner, operasjon dagsverk og bistandsbudsjettet. Hurrra for de som gir! Det å ikke ville vite hva pengene går til er ikke det samme som å være uskyldig. Statene i Europa holder altså rettsaker for enkeltpersoner som er involvert i støtten av terrorister mens de selv går fri. Er alle disse fremmedkrigerne som reiser fra Norge hjulpet av noen i det offentlige her? Ettersom staten støtter jihadistene der nede og så mange har reist er spørsmålene mange og betimelige. Man kan heller ikke underslå at for meg virker det som mange i statsapparatet har mye å skjule. Man burde derfor gjøre som Kari J oppfordrer til, nemlig å stille spørsmål til politikerne i nærområdet. Skulle gjerne hatt hjelp til en smørbrødliste av spørsmål som alle kunne bidratt med. Kanskje får vi noen av dem til å tenke selv eller hoppe av sirkuset?

  2. Wærnes opplyser han var med på å smugle pansrede kjøretøy inn fra Libanon til Syria. Hva skulle disse brukes til? Han hadde også “kontor” i Damaskus fra hvor han drev, som han selv sier, å kartla checkpoints

  3. Avatar for baluba baluba says:

    Jeg skulle ønske at mye av det du graver fram hadde kommet enda mer ut til offentligeten. Folk løfter ikke de essensielle problemstillingene. For hvordan skulle krigen ha gått fremover for jihadistene uten “verdenssamfunnets” hjelp med logistikk, penger, våpen, eller rekruttering? Hvis bare en av dem hadde uteblitt hadde alt dette falt sammen.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere

Historisk kommentararkiv

4 KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.