Tredje generalstreik på to uker i Colombia

0
Kilde teleSUR på Twitter

Fagbevegelsen, bondebevegelsen og studentorganisasjonene i Colombia har gått ut i generalstreik i Colombia for tredje gang på to uker. 4. desember var det igjen massedemonstrasjoner mot Ivan Duques nyliberale økonomiske politikk, skriver teleSUR.

Hundretusener demonstrerte mot regjeringa i Colombia

I tillegg til at det er misnøye med økonomien er det også misnøye med at regjeringa ikke følger opp fredsavtalen fra 2016, skriver den danske avisa Arbejderen. Avisas oppslag ble skrevet i forkant av streiken 4. desember:

Protester i Colombia

I stedet for fred vokser den blodige vold, og mange aktivister og politiske ledere bliver myrdet, uden at regeringen sætter en stopper for paramilitære grupper og deres dødspatruljer, skriver nyhedsbureauet Prensa Latina.

Paramilitære grupper sættes til at angribe «under falsk flag» for at retfærdiggøre en militær invasion af Venezuela, advarer Colombias Kommunistiske Parti.

– Vi har besluttet at styrke mobiliseringen med en national strejke den 4. december og med koncerten «Hæv din stemme – en sang for Colombia» den 8. december. Vi lover, det bliver den største i landets historie, siger Diogenes Oriuela, der er formand for Colombias faglige LO (CUT).

CUT er en af en lang række organisationer, partier og bevægelser, som mobiliserer til kamp mod regeringens asociale politik og kræver et stop for volden samt gennemførelse af fredaftalen fra 2016.

Siden den 29. november har studerende og ikke mindst Colombias oprindelige befolkning demonstreret i byer over hele landet, og nogle er rejst til hovedstaden Bogotá.

«Den 4. december skal vi være tusinder i gaderne», skriver senatoren Feliciao Valencia fra De Oprindelige Folks Alternative Sociale bevægelse (MAIS).

67 politiske mord i år

De oprindelige folks råd i provinsen Cauca (CRIC) mobiliserer også for fuld kraft forud for den 4. december. 

«Vi mobiliserer til forsvar for livet. Vi må styrke enheden overfor en humanitær nødsituation i vores område, hvor der foregår et systematisk folkemord», skriver CRIC.

Cauca ligger sydvest for hovedstaden Bogotá. Provinsen har 1,5 millioner indbyggere. Den lovede fred er udeblevet, i stedet er antallet af politiske mord eksploderet. Siden den forrige regering under præsident Santos underskrev fredsaftalen med oprørshæren FARC i 2016, er 126 aktivister samt sociale og politiske ledere blevet myrdet. Alene i år er der sket 67 politiske mord i provinsen, skriver Prensa Latina.

Den nuværende regering under præsident Iván Duque har helt fra start modarbejdet gennemførelsen af fredsaftalen, lyder kritikken fra CRIC, som peger på, at reformen for udvikling af landområderne i Colombia ikke er gennemført som aftalt. Den statslige støtte til bøndernes omlægning af produktionen fra coca til fødevarer er ikke sat i værk. Ofrene for årtiers borgerkrig får ikke den aftalte støtte til at komme i gang med et nyt liv. Og aftalerne, der skulle sikre demobiliserede FARC-guerillaer mulighed for fredelig politisk aktivitet, bliver undergravet af de mange politiske mord, kritiserer CRIC.

Forbereder grænsekrig med Venezuela

Nu advarer Colombias Kommunistiske Parti om, at Duque-regeringen er i gang med at iværksætte en grænsekrig med Venezuela for at afspore de folkelige protester mod hans politik:

«Alt tyder på, at præsident Iván Duque Márquez planlægger et militaristisk eventyr mod Venezuela og bruge det til at aflede det beslutsomme colombianske folks protester i gaderne for at forsvare den sociale retfærdighed og freden», skriver partiet.

Partiets skriver på sin hjemmeside, at USA presser på for at udløse en militær konflikt. Allerede den 11. september i år fik USA, Brasilien og Colombia samlet OAS – Organisationen af Amerikanske Stater – og fik et flertal til at aktivere en militær aftale om kollektive militære svar på aggressioner. Aftalen er kendt under forkortelsen TIAR og betegnes som en latinamerikansk parallel til NATO’s såkaldte musketéred om pligt til at handle, hvis ét medlem udsættes for et angreb.

I dag tirsdag mødes i Bogotá repræsentanter fra medlemslandene for at diskutere en påstået militær trussel mod Colombia fra Venezuela. Det kommunistiske parti forudser, at Duque-regeringen med brug af paramilitære soldater forklædt som venezuelanske regeringssoldater vil udløse en væbnet ‘aggression’ i grænseområdet mellem de to lande.

«Alt tyder på, at den colombianske regering febrilsk arbejder for at få iværksat militære operationer. Paramilitære grupper sættes til at angribe «under falsk flag» for at retfærdiggøre en militær invasion af Venezuela», advarer Colombias Kommunistiske Parti.

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er Konferansebanner2020-1024x546.png
KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.