Tyrkia holder NATO som gissel

6
Erdogan har et nakketak på NATO, men alliansen kan ikke innfri hans krav uten å sprekke. Foto: Shutterstock

Det hersker en djup splittelse i NATO foran alliansens toppmøte i forbindelse med deres 70-årsjubileum. USA, Frankrike og Tyrkia er i tottene på hverandre og Tyrkias president Recep Tayyip Erdoğan holder organisajonen som gissel for å tvinge den til å støtte hans politikk i Syria. En diplomat i NATO sa til Reuters at «Tyrkia holder NATO som gissel.»

Erdoğan krever at NATO skal støtte Tyrkia invasjon og militære operasjoner i det nordlige Syria og han krever at NATO skal stemple det kurdiske YPG som terrorister. Hvis NATO ikke gjør det, vil Tyrkia nekte å støtte alliansens «forsvarsplaner» i Polen og Baltikum.

I NATO-systemet finnes det et forslag utarbeidet av Tyrkia som går inn for støtte til Tyrkias invasjon og fordømmelse av YPG som terrorister, men NATO-ministrnene vil ikke fremme det på på toppmøtet. Dette har fått Tyrkia til å true med å stanse et annet dokument som inneholder militærplanene for Polen og Baltikum. Dette skriver den tyrkiske avisa Hurriyet Daily News.

Men USA er alliert med YPG og vil neppe gå med på å stemple organisasjonen som terrorister. Tyrkias utenriksminister Mevlüt Çavuşoğlu sa at «USA har forsynt YPG med 30.000 trailerlaster med våpen».

Frankrikes president Emmanuel Macron, som har gjort seg bemerket med å kalle NATO for «hjernedødt», er skarp motstander av Tyrkias politikk. Han sier at Tyrkia ikke kan vente seg NATO-solidaritet hvis landet ikke innstiller sine militære operasjoner i Syria, skriver Financial Times.

Les: Macron: – NATO lider hjernedøden!

På et møte 28. november 2019 da Macron opptrådte sammen med Jens Stoltenberg forsvarte den franske presidenten sin uttalelse om NATOs hjernedød. (Nei, han nevnte ikke Stoltenberg som bevis for det.)

Mevlüt Çavuşoğlu har beskyldt Macron for å være en «sponsor for terrorismen», og han uttrykte det slik:

«Han [Macron] er allerede en sponsor for en terroristorganisasjon, og mottar dem jevnlig i Élysée-palasset. Hvis han sier at hans allierte er en terroristorganisasjon, … så er det ikke mer å si.»

Dette er altså feststemninga i «verdens mest vellykte militærallianse» foran 70-årsjubileet.

På toppen av dette kommer at USA vil straffe Tyrkia for at de har kjøpt det russiske S-400 antimissilsystemet og at Donald Trump bare vil «garantere» støtte til NATO-land som betaler USA rikelig med beskyttelsespenger.

Samtidig er alliansens ledere fullstendig klar over at Erdogan har et nakketak på dem. Det er ikke bare-bare å kaste ut et land som har NATOs nest største hær og som kontrollerer hele NATOs sørvestre flanske for så muligens å se at Tyrkia går i allianse med Russland. Tyrkia er også NATOs eneste muslimske land, noe som heller ikke gjør saken enklere for NATO.

Les: Trumps capo

Tyrkia lar seg ikke presse av USA til å gi opp S-400-programmet, og sier at dersom Tyrkia ikke får kjøpe jagerflyet F-35, så vil landet skaffe seg jagerfly andre steder. Uten at det er sagt offiselt, så er det Russlands Su-57-fly som er alternativet, og skulle det skje, vil Tyrkia ha det mest avanserte jagerflyet i Europa og Midtøsten, skriver Militarywatchmagazine.

Tidligere presidentrådgiver Brett McGurk skriver:

Er dette en allianse?

Foran jubileumstoppmøtet likner altså ikke NATO veldig på en allianse. Stoltenbergs oppgave for å holde organisasjonen samlet likner mer på «det å bære staur», slik Per Borten sa det. Når staurene begynner å sprike er det forferdelig vanskelig å unngå kollaps.

Les: Vil NATO klappe sammen?

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er Konferansebanner2020-1024x546.png
KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for Dias Dias says:

  Det er sikkert mye som kunne vært anderledes både i Tyrkia og med Erdogan, men bare det at han holder Nato i et balletak er nok til å gi meg en overjordisk nytelse :slight_smile:

 2. Avatar for Alike Alike says:

  Dette er en svært heldig utvikling jeg har fulgt nøye med på. Tyrkia har lenge vært lei alliansen og misbruket. Og det kommer til å fortsette. NATO er vant med at alle land i alliansen kan misbrukes uten konsekvenser. Men her ser vi noen som tenker utenfor boksen… Tyrkias syn: Vi ga dem Syria-helvete. Vi ga dem rakket-baser i vårt land mot Soviet… Vi får ikke bli fullverdig medlemmer av EU nei…Vi blir hånet av vestens medie-apparat… De gjør forsøk på å kuppe oss ja…og beskytter kuppmakerne… Nå skal vi ha noe tilbake.

 3. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Sibel Edmonds Newsbud har mye å si om Tyrkia. Særlig har de hatt fokus på Tyrkias “deep state”, som sikkert er like gammel som nasjonen. Hennes reportasjer fra Tyrkia, som hun presenterte for James Corbett, gjorde mye for å nyansere mitt syn på Tyrka. Resten tok masseturismen seg av.
  Det hevdes at papirene som beviser palestinernes tilknytning til Palestina (jordskifteboka) befinner seg i Ankara.

  Om Sibel Edmonds:
  Hun har iransk-aserbadjansk far og tyrkisk mor, har vokst opp i Iran og Tyrkia og har studert kriminalrett, psykologi, statsvitenskap og samfunnsøkonomi i USA. Hun arbeidet som oversetter for FBI, og ble varsler etter hva hun erfarte etter terrorangrepene 9/11. Så ble hun beordret til å holde kjeft. Da ga hun ut boka:


  Fra Wikipedia:
  In 2012, she published an autobiography called Classified Woman – The Sibel Edmonds Story: A Memoir . Reviewing the book for The American Conservative, Philip Giraldi said that some details of the book could be challenged due to passage of time. However, he felt the central thesis of government incompetence and corruption was correct

 4. Avatar for Dias Dias says:

  Igjen…? :robot::blush:

  10426561_742225942539448_340850018928689698_n

 5. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Snart sitter vi alle slik. Dronepiloter gjør det allerede. The Matrix is real, er jeg redd.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere