Forskere: – Norsk landbruk blir vingeklippet med EAT-dietten

117
Norske kyr på fjellbeite? Glem det, ihvertfall hvis Gunhild Stordalen og hennes EAT-milliardærer får det som de vil. Foto: Shutterstock

Gjennomføring av EAT-dietten til Gunhild Stordalen kan føre til dramatiske konsekvenser for norsk landbruk, ifølge en fersk rapport. Flere husdyr kan bli historie. Dette skriver Håvard Hjorthaug Vege i Nettavisen.

Vege viser til rapporten med tittelen «Klimatiltak i landbruket- en utredning om modeller, karbonlagring og bærekraftig matproduksjon» fra NMBU.

Norsk landbruk skriver om EAT-rapporten: EAT: Ingen god idè for landbruket.

I tillegg til potensielt å være problematisk for enkeltmennesker, har en rekke forskere ved Institutt for husdyr- og akvakulturvitenskap ved NMBU vurdert hvordan dietten passer sammen med det norske landbruket.

Forskerne Laila Aass og Odd Magne Harstad innleder rapporten med at melk- og kjøttprodukjon er bærebjelker i det norske landbruket, som utgjør 2/3 av energien produsert av landbaserte matvarer. De poengterer også at 6,5 millioner dekar jordbruksareal brukes til grasdyrking, mens bare 3,3 millioner dekar brukes til vekster som mennesker kan spise. Mye av kornet som dyrkes her, blir også brukt til å lage kraftfôr til dyr.

FÆRRE HUSDYR

Forskerne mener at EAT-dietten kan føre til en dramatisk reduksjon i husdyrholdet. De ser for seg et scanario hvor så mye som 100 prosent av dagens ammeku- og melkegeitproduksjon vil være overflødig innen 2050, og at antall vinterfôra sauer vil reduseres med 93 prosent. Da har de lagt til grunn at folketallet i 2050 vil ligge på 6,5 millioner mennesker, og at vi har klart å øke doble produksjon av frukt og bær, og tredoble mengden grønnsaker. For melkekyr og purker har de beregnet en reduksjon på henholdsvis 70 og 80 prosent innen 2050.

OVERFLØDIGE GRASAREALER

Videre peker rapporten på at det reduserte husdyrholdet vil føre til endringer i behov av jordbruksareal. Forskerne har sett for seg tre ulike scenarioer, hvor den mest drastiske er et strengt vegansk kosthold, mens den minst drastiske medfører maksimalt antall husdyr basert på EAT-rådene. I alle tilfeller, vil både behovet for grasarealer og åkervekstarealer reduseres. Hvis man tar for seg scenarioet med maksimalt antall husdyr, har forskerne beregnet at hele 2/3 av dagens grasareal vil kunne gro igjen.

– Heile landbruket blir rasert, sier geitebonde Halvard Veen i Bjerkreim i Rogaland til NRK. Matproduksjonen i Norge vil gå dramatisk ned. Vi må importere mer mat og legge beslag på større jordbruksarealer i utlandet. Det betyr at matsikkerheten blir svekka, sier professor Odd Magne Harstad, som er en av forskarane bak rapporten til NMBU.

Gunhild Stordalen på EAT-konferansen. Foto: EAT

Gunhild Stordalen og hennes EAT-milliardærer

Og det er helt bestemte klasseinteresser bak Gunhild Stordalen og hennes EAT-prosjekt. For hvem er Stordalens strategiske partnere? De kaller seg FReSH og her er de:

Cecilie Børgund gjorde en veldig skikkelig jobb med å analysere hvem disse selskapene er og hva de representerer. Denne la hun ut på Facebook, der vi fant den. Vi har bare føyd til litt ekstra informasjon og lagt inn lenker til bakgrunnsinforasjonen.

Baker McKenzie er et av verdens to største advokatfirmaer. Kontorer i 47 land. 13.000 ansatte.
Basf er verdens største kjemiske konsern, med medisiner og plantevernmidler som hovedfelt. Etterkommer etter IG Farben.
Bayer er et av verdens største farmasøytiske selskaper. Også etterkommer etter IG Farben. Har kjøpt Monsanto.
BCG, Boston Consulting Group, verdens nest mest innflytelsesrike konsulentselskap. Jobber særlig med multinasjonale selskaper.
Buhler Group er et multinasjonalt selskap som lager landbruksutstyr og matproduksjon.
Cargill er det største privateide selskapet i USA, altså ikke på børs. Det er et av de fire mektigste selskapene i det globale kornkartellet. Distribuerer og prosesserer korn, palmeolje og ingredienser som stivelse, glucose sirup og vegetabilsk fett og oljer til matindustrien. Gigant også innen kjøttproduksjon.
Cermaq er verdens nest største på lakseoppdrett. Etterfølger etter det norske Statens kornforretning.
CP Group er Thailands største selskap og en stor internasjonal korporasjon med 300.000 ansatte. Driver med agrobusiness, mat- og fôrproduksjon, industrielt landbruk, reker, 10.000 seven eleven butikker osv.
Danone er verdens største produsent av meierivarer. Også stor innen salg av flaskevann og diettprodukter.
Deloitte er revisjon, rådgivning og advokattjenester. Regnes som en av de «fire store» i bransjen.
DSM multinasjonalt nederlandskbasert selskap innen ernæring og helse. 23.000 ansatte. Største aksjonærer ASR Nederland og BlackRock.
DuPont er et av verdens største kjemiske selskaper. Konkurrerer med Basf om å være størst. Fusjonerte med Dow Chemicals i 2017, Dow var en av de ansvarlige for giftsprøytinga med Agent Orange i Vietnam under krigen der.
Edelman er internasjonalt PR-byrå og reklamefirma.
ERM er et multinasjonalt rådgivningsfirma innen miljø, helse og sikkerhet.
Evonik Industries, tyskbasert multinasjonalt selskap. Et av de største innen spesialkjemikalier. En av forløperne til selskapet var største produsent av Zyklon-B.
Femsa,  multinasjonalt selskap basert i Mexico. Produserer øl og andre «leskedrikker», bl.a alle Coca Colas drikker.
Friesland Campina produserer meieriprodukter. Et av verdens største innen bransjen. Har avdelinger i 33 land. 21.000 ansatte.
Givaudan produserer smaks- og lukttilsetninger. Morselskapet deres var ansvarlig for Seveso-katastrofen i Italia i 1976.
Google er eid av Alphabet Inc, som er verdens største teknologiselskap.
IFF produserer smaks-og lukttilsetninger. Multinasjonalt selskap, et av USAs 500 største.
Kelloggs multinasjonal matvaregigant. 33.000 ansatte.
KDD matvaregigant i Kuwait med store markedsandeler i Gulfstatene.Nestlé er verdens største matvareselskap, en av verdens 40 største korporasjoner. En gigant også innen salg av flaskevann. 323.000 ansatte.
Olam, multinasjonalt selskap i agrobusiness, er storprodusent av bl.a ris og palmeolje. Hovedkvarter i Singapore. 35.000 ansatte.

Nestlé er verdens største matvareselskap, en av verdens 40 største korporasjoner. En gigant også innen salg av flaskevann. 323.000 ansatte.
Pepsico Selskapet produserer, markedsfører og selger et mangfold av leskedrikker, samt salte, søte og kornbaserte snacksvarer og andre matvarer. Nest største selskap innen mat og drikkevarer i verden. 263.000 ansatte.
Protix produserer insektsprotein til mat og fôr.
Quantis er rådgivningsfirma innen miljøsektoren.
Sigma produserer prosessert mat. Multinasjonalt selskap.
Solvay er et belgisk multinasjonalt kjemiselskap.
Sonae er et portugisisk multinasjonalt selskap som har hypermarkeder, supermarkeder og lignende 46.000 ansatte.
Stora Enso er et skogindustriselskap. Et av de to største papirindustriselskpene i Europa. 26.000 ansatte.
Symrise produserer smaks- og lukttilsetninger. Verdens fjerde største.
Syngenta produserer plantevernmidler og såkorn. Verdens største innen plantevernkjemikalier. Eid av ChemChina.
Team (?)
Unilever er en av verdens største produsent av dagligvarer. 169.000 ansatte.
Yara, produsent av gjødsel- og kjemikalievarer til landbruket. Hovedkvarter i Oslo. Den norske staten er største eier. 13.000 ansatte.

Oppsummert: Dette er en samling firmaer som alle er pådrivere for et kjemisk/syntetisk industrilandbruk, med stor vekt på vegetabilske ferdigprodukter.

Bayer, Cargill og Nestlé vil ødelegge norsk landbruk og matvaresikkerhet! Så overraskende! Hvems skulle trodd det?

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er Konferansebanner2020-1024x546.png
KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for Alike Alike says:

  :rofl::rofl:

  Det er komisk hva de vil vi skal spise. Jeg selv gikk i denne fella tidligere. Et år uten kjøtt, fisk og annet. Altså vegansk. Fikk ikke mangler av noe bortsett fra jernlageret som etter et år begynte å tappes. Men vil likevel ikke anbefale noen det med mindre man har noe helseproblemer som er relatert til for mye animalsk innhold. Men det må man nesten snakke med fagfolk om på forhånd!

  Det som bekymrer meg mest med sånn diett er helt klart at landbruket blir forvandlet i stor fart. Og hvilke agenda de som ønsker dette har. Mattsikkerhet er uhyre viktig for selvstendigheten til mennesker og uten kontroll på den er vi like mektige som kyr og fe.

 2. Avatar for Dias Dias says:

  Det er den samme som alltid. Større og større maurtue lignende byer. Det kostholdet vi har i dag med prossesert mat tar langsomt livet av oss og er ikke bærekraftig. Alternativet på sikt blir atom reaktor drevet algeproduksjon for 3D printing.

 3. Avatar for kjell108 kjell108 says:

  Det ser ut som Vest (unntak finnes) har tenkt å begå selvmord. Russerne vil ikke engang ta i mikrobølgeovner. På norske eldrehjem skal alt gjennom mikrobølgeovn
  :nauseated_face:

 4. Avatar for Alike Alike says:

  Jeg har alltid vært skeptisk til mikrobølgeovner selv. Synes det er rart å varme opp maten på den måten. Har blitt ledd av et par ganger selv for å si det sånn. Men jeg synes også det hele er så tåpelig. Du sparer et halvt minutt på å varme opp noe med den istedenfor å varme i kjele eller lignende… Også blir noe overopphetet mens det andre er kaldt i maten din… Og alt blir sånn “svett” og mister farge… nei det er liksom ikke noe fristende heller. Tror det i det minste dreper næringa i maten, og i verste forgifter deg med stråler.

 5. Avatar for SHO SHO says:

  Nedleggelse av store deler av norsk landbruk kan få flere alvorlige konsekvenser.
  Resultatet kan lett bli økt underskudd på handelsbalansen i en situasjon hvor Norge samtidig skal omstilles bort fra olje og gass, og samtidig med at strømprisene når stadig nye høyder.

  Avfolkning og gjengroing av landsbygda kan få flere konsekvenser. Det kan øke presset på byene pga innflytting til byene som kan føre til økte boligpriser og økt arbeidsledighet. Gjengroing vil føre til økt temperatur i de norske landområder samtidig som også antall skogbranner vil øke i antall og størrelse. Det er bare nok å se til hvordan det er på landsbygda i Sverige. Ikke akkurat gunstig for klima.

 6. Avatar for Dias Dias says:

  Jeg må innrømme at jeg en kveld sto sammen med min samboer og kikket opp på en stjerne klar himmel. Hvor vi så et lysende objekt utføre noen bevegelser som var umulig å forklare uten å bryte en hånfull med naturlover. Vi ble enige om å ivareta vår sosiale status og snakket aldri om det igjen :slight_smile:

 7. Avatar for Dias Dias says:

  Det er langt mer alvorlig enn så. Gunhild Stordalen bruker seg selv og sin sykdomshistorie som et slags sannhetsvitne i markedsføringen av EAT-dietten. Hun har hatt er svært offentlig sykdom/helbredelses løp, hvor blant annet kostholdet hennes har blitt brukt som en del av behandlingen av den autoimunsesykdommen Systemis scleros.

  I behandlingen blir en beinmargstransplantasjon forklart som redningen for henne. Jeg har kun lest en artikkel om henne da jeg finner henne fullstendig uinteressant både som menneske og som ekspert på kosthold.

  Jeg kunne skrevet side opp og ned om dette tullet hun lirer av seg. Svakheten med absolutt alt hun sier er manglende basis forståelse av hvordan en levende organisme fungerer. Samt ingen forståelse for hva som forårsaker en autoimun sykdom og hvordan kurere en autoimun sykdom.

  Alle autoimune sykdommer begynner med en matintolleranse ,som med mindre det foreligger en annen sykdom, skyldes for liten variasjon av tarmnakterier. I vårt samfunn med vår moderne mat er det nærmest umulig å få i seg mat som ikke er tilsatt en eller annen form for anti-bakteriel tilsettning. Også kalt konserveringsmidler. Hvis en benytter seg av ferske grønnsaker uten konserveringsmidler så vil det alene gi en god efekt, men det er ikke nok. Det dietten mangler for å være helsebringende er fokus på bakteriene i mage/tarm.

  Utfordringen ved å fokusere på mage/tarm bakterier er at det ikke er mulig å gjøre noe med uten samtidig å dramatisk endre samfunnet/sivilisasjonen vår slik den er i dag. Butikker med fersk mat uten konserveringsmidler er ikke mulig å få til per i dag. En enkel midlertidig løsning som kunne reddet mange liv og spart samfunnet for enorme kostnader ville vært noe så enkelt som å dele ut gratis melkesyrebakterier til alle hustander.

  Liste over noen autoimunse sykdommer.

  Forskjellene mellom de europeiske og afrikanske barna så ut til først å utvikle seg etter at barna sluttet å bli ammet og gikk over til fast føde. Det tyder på at forskjellene skyldes kost og ikke andre faktorer, som sanitet, hygiene, geografi eller klima.

  S. Dusko Ehrlich , INRA Metagenopolis and King’s college, talked about how gut microbial richness appears to be connected to health status. Indeed, poor individuals in terms of gut richness have a higher risk of developing metabolic syndromes such as diabetes and cardiovascular disease.

  Recurrent abdominal pain, which refers to functional abdominal pain disorders under the Rome IV classification, is a common problem affecting up to 25% of school-age children. As an organic cause is missing with this condition, parents of children affected by functional abdominal pain consider diet and behavioral therapies as methods of managing recurring problems.

  For de som ikke liker å lese så har NRK hatt et par glimrende dokumentarar om temaet. En dem er Gull i tarmen.

 8. Avatar for Alike Alike says:

  Jeg har en løsning til dette moderne fenomenet med matintoleranse:

  DYRK MATEN SELV! Bruk hver eneste kvadrat av hagen din til matproduksjon hvis du må. Dette er ikke bare noe jeg sier, jeg har gjort det selv i snart 4 år og blir flinkere og flinkere. Vi har en hage på ca 100m2 og dyrker tilsammen over 50 kg med forskjellige grønnsaker og frukt/bær hvert år. Nå vurderer vi også kyllinger for egg som skal være svært lønnsomt og ikke minst veldig praktisk og morsomt.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

109 flere kommentarer

Deltakere