Assad: – Kan Syrias hær bekjempe terrorisme i Frankrike uten å ha blitt invitert av deres regjering?

0
Paris Match har intervjuet Bashar al-Assad. Skjermdump fra i24.

Syrias president Bashar al-Assad har vært intervjuet at det franske magasinet Paris Match og han svarte på mange spørsmål knyttet til Frankrikes rolle i krigen mot Syria, kampen mot terrorismen, IS-terroristenes skjebne og andre spørsmål.

Da han ble spurt om ikke de franske styrkene i Syria hadde rett til å hjelpe kurderne i kamp mot IS svarte Assad:

«Men kan vi sende syriske styrker til å kjempe mot terrorismen i Frankrike, uten på oppfordring fra den franske regjeringa?»

En engelsk transkripsjon av intervjuet finnes her. Her er noen av spørsmålene og svarene:

Spørsmål 2: Mener du virkelig at Frankrike fortsetter å støtte terrorisme?

President Assad: Definitivt; i tidligere perioder leverte de våpen. Dette kan ha endret seg de siste månedene, eller i fjor, men la oss sette ting i perspektiv: når franske styrker kommer til Syria uten en invitasjon fra den legitime regjeringen, er dette okkupasjon. Det er ingen reell forskjell mellom å støtte terrorisme og å tilby militære styrker til å okkupere et land. Det er den samme konteksten, men med forskjellige titler.

Spørsmål: Men franskmennene kom for å støtte kurderne som kjempet mot ISIS. Det var deres oppgave.

President Assad: Men kan vi sende syriske styrker for å bekjempe terrorisme i Frankrike uten den franske regjeringen? Statene er globalt styrt av folkeretten, ikke av sine intensjoner. Det er ikke nok å ha lyst til å bekjempe terrorisme; det er internasjonale regler for bekjempelse av terrorisme, og da forutsetter jeg selvfølgelig at det er gode intensjoner. Vi tror imidlertid ikke at det er gode intensjoner her. Den syriske regjeringen kjemper mot ISIS, hvorfor ble den ikke støttet? Og hvorfor bekjemper den franske regjeringen ISIS og støtter likevel al-Nusra, når de faktisk begge er terrororganisasjoner ?!

Spørsmål 3: Kanskje du viser til perioden da Hollande var republikkens president. Egentlig sa den franske utenriksministeren, Fabius, selv på et visst punkt at du ikke fortjener å være i live. Hva er stillingen nå med Emmanuel Macron? Har du følt en endring i den franske posisjonen?

President Assad: I form ja, i realiteten nei. Når det er okkupasjon, er det en form for terrorisme – vi må erkjenne dette. Vi må snakke om endring i innhold og ikke bare i form. Vi er ikke interessert i uttalelser, men i virkelig handling på bakken.

Spørsmål 4: Hvordan vil du at endring skal skje på bakken?

President Assad: Ganske enkelt ved å gå tilbake til folkeretten. Vi ber ikke den franske regjeringen om noe; vi ber ikke om politisk, økonomisk eller sikkerhetshjelp. Vi trenger ikke dem, og vi er i stand til å styre våre egne saker i Syria. Men vi vil at de skal tilbake til den internasjonale rettsordenen, som ikke eksisterer for øyeblikket.

I dag er det internasjonalt kaos. Vi vil ikke at de skal støtte presidenten, dette bekymrer meg ikke; det angår oss ikke om de sier at han er god eller dårlig, dette er en syrisk sak. Men det vi krever er at de slutter å støtte alt som kan føre til mer blodsutgytelse, drap og lidelse i Syria.

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er Konferansebanner2020-1024x546.png
Forrige artikkelEØS-skandalen: Hvorfor velger Rødt EUs styringsrett foran Norges?
Neste artikkelTyrkia holder NATO som gissel