Trumps capo

10
Terje Alnes

Av Terje Alnes.

Jens Stoltenbergs hovedoppgave som generalsekretær i NATO er å holde organisasjonen samlet. I praksis betyr det å godta alt som kommer fra USA og fungere som pengeinnkrever for Donald Trump.

Caporegime er et italiensk ord, brukt om lederen av en familie på Sicilia. Når en mafiaboss tar en beslutning sender han instrukser ned gjennom kommandokjeden. I de fleste tilfeller til en capo, som kan sammenliknes med en høyere offiser i en militær enhet.

Jens Stoltenberg er i praksis Trumps capo. Mafiabossen Trump har gitt NATO-landene ordre om å øke militærbudsjettene. I kjent mafiastil fungerer dette som «beskyttelsespenger». Trusselen om vi ikke betaler er at USA trekker seg ut av NATO, noe som fremstilles som et skrekkscenario av politiske kommentatorer i de store mediene. Plusser vi ikke på x-antall milliarder vil de ha oss til å tro at vi er fritt vilt for et aggressivt Russland.

Militærbudsjettene vokser

Derfor har Stoltenberg brukt mye energi på å advare NATOs regjeringer om at Trump mener alvor. Hvis ikke militærbudsjettene økes til 2 % av BNP vil Trump trekke USA ut. Capo Stoltenberg gjør en strålende jobb, for pengebruken går opp. Militærbudsjettene i Canada og Europa har samlet økt med 41 milliarder dollar siden Trump vant presidentvalget i 2016. Innen utgangen av 2020 loves en økning på 100 milliarder dollar.

27. januar la Trump ut denne tweeten:

Trump tweet 270119

«Jens Stoltenberg, NATOs generalsekretær, uttalte nettopp at på grunn av meg har NATO vært i stand til å skaffe langt mer penger enn noen gang tidligere fra sine medlemmer etter mange år med nedgang. Det kalles byrdedeling.»

I sin State of the Union-tale 5. februar tok Trump i kjent stil økningen i militærbudsjettene til inntekt for seg selv.

«I årevis er USA blitt veldig urettferdig behandlet av våre venner, medlemmer av NATO. Men nå har vi sikret, i løpet av de siste par årene, mer enn 100 milliarder dollar i økt pengebruk til forsvar fra våre NATO-allierte», sa han.

Ny forsvarsminister fra Boeing

Disse «beskyttelsespengene», som altså øker som følge av Trumps trusler, sprøytes i stor grad inn i amerikansk økonomi, nærmere bestemt til den blomstrende våpenindustrien.

42 av de 100 største våpenprodusentene er amerikanske, og i 2017 solgte de våpen og militært utstyr for 1920 milliarder kroner, ifølge en rapport fra Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI). De 42 amerikanske selskapene på Topp 100-listen hadde 57 % av den totale omsetningen, med Lockheed Martin som det største selskapet, Boeing som nr. to, og Raytheon som tredje størst. Fem av de seks største våpenprodusentene i verden er amerikanske.

SIPRI sier rett ut at «amerikanske selskaper har direkte nytte av det amerikanske forsvarsdepartementets stadige etterspørsel etter våpen.»

Da er det særs beleilig at Trump har utpekt Patrick Shanahan til ny forsvarsminister. Shanahan har ingen militær bakgrunn, han har ikke engang utført militærtjeneste. Han har eller ingen politisk erfaring. Dette er nemlig våpenindustriens egen mann. Shanahan er ingeniør, og har gjennom tre tiår hovedsakelig jobbet med Boeings militære produkter. 30 års arbeidsinnsats for Boeing har sikret ham en plass i styret i gigantkonsernet.

En krigsdrevet økonomi

De nye milliardene som Trumps capo har klart å presse ut av NATOs medlemsland, gjør våpenindustrien bare enda viktigere for amerikansk økonomi. Våpenindustriens betydning for den totale amerikanske økonomien er nemlig økende. Jo mer våpensalg, dess bedre går det. Slik ser det i hvert fall ut på børsen, der denne destruktive industriens vekst gir inntrykk av at Trump-regimet er godt for amerikanerne.

Den amerikanske Sentralbanken har forklart bedringen av amerikansk økonomi med to stimulerende faktorer: Skattelette for bedrifter og økende forsvarsutgifter (Le Monde, 21.03.18). Dermed kan Stoltenbergs suksess som pengeinnkrever være den enkeltfaktoren som sikrer Trump en ny periode i Det Hvite Hus.

Patrick Shanahan skal disponere enorme 643 milliarder dollar, som utgjør det amerikanske forsvarsbudsjettet. Våpenindustrien har altså direkte tilgang til pengebingen.

Fiendebildene blåses opp

For å legitimere den vanvittige pengebruken må opinionen fores med fiendebilder, og det hamres inn at fienden (Russland, Kina, Iran) ikke er til å stole på. Jens Stoltenberg er et villig medium som fullt ut aksepterer USAs verdensbilde.

Siden 1988 har INF-avtalen bidratt til atomnedrustning. Daværende Sovjetunionen forpliktet seg til å tilintetgjøre 1846 landbaserte atomraketter og USA 846, samtidig som de forpliktet seg til ikke å anskaffe nye. På sikkerhetskonferansen i München nylig gikk NATOs generalsekretær god for USAs påstand om at Russland har brutt INF-avtalen. I løpet av det neste halvåret vil USA derfor si den opp.

Påstanden om at Russland har brutt INF-avtalen er svært tvilsom, og bestrides kraftig av russerne og andre observatører. Men det fungerer som en unnskyldning for USA til å starte en ny atomopprustning. Ved å si opp INF-avtalen kan USA nå utplassere kjernefysiske raketter ved grensene til Russland, Kina og Iran. At disse landene vil svare på amerikansk opprustning er selvsagt. Vi er på full fart inn i en rustningsspiral som medfører økt fare for kjernefysisk krig.

For våpenindustrien vil en oppgradering av USAs kjernefysiske arsenal bety enorme investeringer, 1000 milliarder dollar eller mer i løpet av de neste tiårene er nevnt.

Hvordan er Stoltenberg skrudd sammen?

Midt i galskapen står altså Arbeiderpartiets tidligere leder Jens Stoltenberg og gjør seg til talsmann for gambling med menneskehetens fortsatte eksistens. Han som i 1985 var NATO-motstander da han overtok ledervervet i AUF. Hvordan er denne mannen skrudd sammen?

Stephen Lendman, en amerikansk journalist og forfatter, har sagt det slik:

«Å ta denne jobben (som generalsekretær i NATO) krever at moral, etikk og integritet kastes over bord, i tillegg til at man gir blaffen i internasjonalt lovverk, normer og standarder, samt å gi støtte til imperialistiske krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten – og beskylde ofrene for forbrytelsene utført mot dem.»

Stoltenberg er Pentagons mann og våpenindustriens viktigste salgsagent. Er det mulig for norske journalister å slutte å være på fornavn med ham, slutte å skrive koselige «hjemme-hos»-portretter når han kommer hit på ferie, og la være å invitere ham til underholdningsprogrammer på TV?

Kilder:

«NATO og Stoltenberg masserer tallene for Trump», dn.no 14.02.19, «Trump skal ha tordnet bak lukkede dører. Stoltenberg ber Vesten ta Trump på alvor», dagbladet.no 24.01.19, «Trump tvitret om Stoltenberg: Mer penger på grunn av meg», vg.no 27.01.19, «Global arms industry: US companies dominate the Top 100; Russian arms industry moves to second place», sipri.org 10.12.18, SIPRI Arms Industry Database, «Sivilist uten militær erfaring skal styre Pentagon», Bergens Tidende 20.02.19, «NATOs Stoltenberg: En PR-talsmann for USAs imperium», midtifleisen.wordpress.com 20.02.19


Denne artikkelen ble først publisert på bloggen til Terje Alnes.


Vil du være med på å utvikle den kritiske og uavhengige journalistikken? Klikk her eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Ledelsen i AP etter Nordli kommer ikke fra arbeiderbevegelsen eller har røtter i den. De opptrer som agenter for global storkapital, og har gjort og gjør det som storkapitalens politikere gjør. Det er å åpne økonomiene for privatisering, så storkapitalen kan kjøpe landressursene, avskaffe blandingsøkonomien, demontere velferdsstaten og implementere nyliberal markedsøkonomi.

  Brundtlands prosjekt var å få Norge inn i EU. EU skulle selges til folket som et fellesskap, det er det Uen i EU gir assosiasjoner til, union, en for alle alle for en, alle sammen sammen, hvor de rike landene skulle løfte opp de fattige landene og deres folk. Akkurat som de fire “frihetene” som EU er fundert på gjør det: - fri flyt av uregulert kapital, billigste tilgjengelige arbeidskraft, varer og tjenester tjener bare overklassen.

  Hvordan det fungerer ser vi spesielt i de EU landene som har vært medlem i “unionen” lengst. Forskjellene har aldri vært større mellom almuen og overklassen enn siden victoriatiden som i Storbritannia, og i Frankrrike siden napoleonstiden. Store deler av arbeiderklassen har blitt arbeidende fattige. Ekte ledere for arbeiderklassen og sitt land og folk går ikke inn for EU/EØS, det er det bare agenter for storkapitalen som gjør, for EU er storkapitalens ide.

  Når lederne i APs ledelse etter Nordli avslutter sin politiske karriere, har de skamløst gått til å tjene sin oppdragsgiver storkapitalen åpenlyst. Stoltenberg for det militær-industrielle komplekset og den privateide amerikanske krigsvåpenindustrien, Jagland for Europarådet, Barth Eide som direktør for World Economic Forum, storkapitalens offisielle organisasjon. Bjarne H Hansen for First House etc.

  Nå ser vi at tidligere leder for Sosialistisk Venstreparti Kristin Halvorsen, nå er leder for Bioteknologirådet, og er i gang med å fremme interessen for genmodifisert mat, det vil si Monsanto (Bayer), som vel er kåret som det verste selskapet ved siden av agro-selskapene som spekulerer i mat og er i ferd med å få full kontroll på matproduksjonen ved land grabbing etc.

  Tidligere ville en bli kalt ekstrem for å hevde at det parlamentariske systemet er korrupt, og det representative demokratiet bare et spill, for storkapitalen har sine agenter i alle politiske partier av betydning. Nå blir det mer og mer klart at en slik påstand ikke er ekstrem lenger, det er helt åpenbart.

 2. Avatar for ABC ABC says:

  imperialistiske krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten

  Bra artikkel, beskyttelsespenger er det og betaler du ikke så🤔. Men er Russland bedre om de har mulighet…

  Ja men Norge trenger alliansen med USA om vi skal skydde de enorme rikdommer vi har i Arktis, Sydpolen og til sjøss blant annet. Trur nok at den var med når Stoltenberg takket ja til jobbet som Nato høvding. Summert, Norge har hinsidige sikkerhetspolitiske utfordringer framover. Men det er pest VS kolera men igjen hva gjør vi uten USAs beskydd? Russland og Kina + er ikke fredelige demokratier. Og de har også økonomiske problemer og enn verre brist på billig energi. Russland har men de sliter økonomisk og det er bare begynnelsen i et aktoritær land :crazy_face: :dizzy_face: :persevere:

 3. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Skjerme fra hvem? Svenskene? Dette er nettopp den logikken som skaper capoer, troen på at vi trenger beskyttelse.

  En god ting kan ikke gjentas for ofte:

  https://www.youtube.com/watch?v=RUqOZ6GsF7o
 4. Avatar for ABC ABC says:

  Hvorfor skal vi ha rett til de rikdommer som finnes i Sydpolen eksempelvis. Pga at vi var først og sa dette er vårt🤔. Den sikkerhetspolitiske situasjonen endres til det semre nå før Norge pga USAs nedtur. Og alternativet er bedre før de fleste men ikke før oss pga store naturressurser er min tanke. Putin er bad boy før landet Norge summert.

  https://www.youtube.com/watch?v=wB9ZQ5doRi8
 5. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Ja, hvorfor skulle vi det? Har vi ikke nok “rikdommer”?

 6. Avatar for ABC ABC says:

  Mye vil ha mer eller alt…:thinking:

 7. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  What is most remarkable, however, is that so far every single time it seemed the Norwegian fund - which invests directly on behalf of the Norwegian people - would suffer a major drop, central banks stepped in to rescue the market, something Powell did most recently in late December launching a historic two month rally, and by implication the fund. In other words, Norway’s often cited exemplary “democratic socialist” model owes its biggest debt of gratitude to the money printing organization at the heart of modern capitalism. Perhaps an appropriate question is what would happen to the “Nordic model” the next time markets sell off and the Fed does not step in, resulting in catastrophic losses for biggest sovereign wealth fund in the world.

 8. Avatar for ABC ABC says:

  Ja men det er fiat ponzi verdier og…

  “At the end fiat money returns to its inner value—zero.”

  Naturresuser er bedre enn aksjer framover er min overbevissthet.

  “money printing organization at the heart of modern capitalism”:wink:

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

1 flere kommentar

Deltakere

Historisk kommentararkiv

10 KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.