Trumps capo

0

Av Terje Alnes.

Jens Stoltenbergs hovedoppgave som generalsekretær i NATO er å holde organisasjonen samlet. I praksis betyr det å godta alt som kommer fra USA og fungere som pengeinnkrever for Donald Trump.

Caporegime er et italiensk ord, brukt om lederen av en familie på Sicilia. Når en mafiaboss tar en beslutning sender han instrukser ned gjennom kommandokjeden. I de fleste tilfeller til en capo, som kan sammenliknes med en høyere offiser i en militær enhet.

Jens Stoltenberg er i praksis Trumps capo. Mafiabossen Trump har gitt NATO-landene ordre om å øke militærbudsjettene. I kjent mafiastil fungerer dette som «beskyttelsespenger». Trusselen om vi ikke betaler er at USA trekker seg ut av NATO, noe som fremstilles som et skrekkscenario av politiske kommentatorer i de store mediene. Plusser vi ikke på x-antall milliarder vil de ha oss til å tro at vi er fritt vilt for et aggressivt Russland.

Militærbudsjettene vokser

Derfor har Stoltenberg brukt mye energi på å advare NATOs regjeringer om at Trump mener alvor. Hvis ikke militærbudsjettene økes til 2 % av BNP vil Trump trekke USA ut. Capo Stoltenberg gjør en strålende jobb, for pengebruken går opp. Militærbudsjettene i Canada og Europa har samlet økt med 41 milliarder dollar siden Trump vant presidentvalget i 2016. Innen utgangen av 2020 loves en økning på 100 milliarder dollar.

27. januar la Trump ut denne tweeten:

Trump tweet 270119

«Jens Stoltenberg, NATOs generalsekretær, uttalte nettopp at på grunn av meg har NATO vært i stand til å skaffe langt mer penger enn noen gang tidligere fra sine medlemmer etter mange år med nedgang. Det kalles byrdedeling.»

I sin State of the Union-tale 5. februar tok Trump i kjent stil økningen i militærbudsjettene til inntekt for seg selv.

«I årevis er USA blitt veldig urettferdig behandlet av våre venner, medlemmer av NATO. Men nå har vi sikret, i løpet av de siste par årene, mer enn 100 milliarder dollar i økt pengebruk til forsvar fra våre NATO-allierte», sa han.

Ny forsvarsminister fra Boeing

Disse «beskyttelsespengene», som altså øker som følge av Trumps trusler, sprøytes i stor grad inn i amerikansk økonomi, nærmere bestemt til den blomstrende våpenindustrien.

42 av de 100 største våpenprodusentene er amerikanske, og i 2017 solgte de våpen og militært utstyr for 1920 milliarder kroner, ifølge en rapport fra Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI). De 42 amerikanske selskapene på Topp 100-listen hadde 57 % av den totale omsetningen, med Lockheed Martin som det største selskapet, Boeing som nr. to, og Raytheon som tredje størst. Fem av de seks største våpenprodusentene i verden er amerikanske.

SIPRI sier rett ut at «amerikanske selskaper har direkte nytte av det amerikanske forsvarsdepartementets stadige etterspørsel etter våpen.»

Da er det særs beleilig at Trump har utpekt Patrick Shanahan til ny forsvarsminister. Shanahan har ingen militær bakgrunn, han har ikke engang utført militærtjeneste. Han har eller ingen politisk erfaring. Dette er nemlig våpenindustriens egen mann. Shanahan er ingeniør, og har gjennom tre tiår hovedsakelig jobbet med Boeings militære produkter. 30 års arbeidsinnsats for Boeing har sikret ham en plass i styret i gigantkonsernet.

En krigsdrevet økonomi

De nye milliardene som Trumps capo har klart å presse ut av NATOs medlemsland, gjør våpenindustrien bare enda viktigere for amerikansk økonomi. Våpenindustriens betydning for den totale amerikanske økonomien er nemlig økende. Jo mer våpensalg, dess bedre går det. Slik ser det i hvert fall ut på børsen, der denne destruktive industriens vekst gir inntrykk av at Trump-regimet er godt for amerikanerne.

Den amerikanske Sentralbanken har forklart bedringen av amerikansk økonomi med to stimulerende faktorer: Skattelette for bedrifter og økende forsvarsutgifter (Le Monde, 21.03.18). Dermed kan Stoltenbergs suksess som pengeinnkrever være den enkeltfaktoren som sikrer Trump en ny periode i Det Hvite Hus.

Patrick Shanahan skal disponere enorme 643 milliarder dollar, som utgjør det amerikanske forsvarsbudsjettet. Våpenindustrien har altså direkte tilgang til pengebingen.

Fiendebildene blåses opp

For å legitimere den vanvittige pengebruken må opinionen fores med fiendebilder, og det hamres inn at fienden (Russland, Kina, Iran) ikke er til å stole på. Jens Stoltenberg er et villig medium som fullt ut aksepterer USAs verdensbilde.

Siden 1988 har INF-avtalen bidratt til atomnedrustning. Daværende Sovjetunionen forpliktet seg til å tilintetgjøre 1846 landbaserte atomraketter og USA 846, samtidig som de forpliktet seg til ikke å anskaffe nye. På sikkerhetskonferansen i München nylig gikk NATOs generalsekretær god for USAs påstand om at Russland har brutt INF-avtalen. I løpet av det neste halvåret vil USA derfor si den opp.

Påstanden om at Russland har brutt INF-avtalen er svært tvilsom, og bestrides kraftig av russerne og andre observatører. Men det fungerer som en unnskyldning for USA til å starte en ny atomopprustning. Ved å si opp INF-avtalen kan USA nå utplassere kjernefysiske raketter ved grensene til Russland, Kina og Iran. At disse landene vil svare på amerikansk opprustning er selvsagt. Vi er på full fart inn i en rustningsspiral som medfører økt fare for kjernefysisk krig.

For våpenindustrien vil en oppgradering av USAs kjernefysiske arsenal bety enorme investeringer, 1000 milliarder dollar eller mer i løpet av de neste tiårene er nevnt.

Hvordan er Stoltenberg skrudd sammen?

Midt i galskapen står altså Arbeiderpartiets tidligere leder Jens Stoltenberg og gjør seg til talsmann for gambling med menneskehetens fortsatte eksistens. Han som i 1985 var NATO-motstander da han overtok ledervervet i AUF. Hvordan er denne mannen skrudd sammen?

Stephen Lendman, en amerikansk journalist og forfatter, har sagt det slik:

«Å ta denne jobben (som generalsekretær i NATO) krever at moral, etikk og integritet kastes over bord, i tillegg til at man gir blaffen i internasjonalt lovverk, normer og standarder, samt å gi støtte til imperialistiske krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten – og beskylde ofrene for forbrytelsene utført mot dem.»

Stoltenberg er Pentagons mann og våpenindustriens viktigste salgsagent. Er det mulig for norske journalister å slutte å være på fornavn med ham, slutte å skrive koselige «hjemme-hos»-portretter når han kommer hit på ferie, og la være å invitere ham til underholdningsprogrammer på TV?

Kilder:

«NATO og Stoltenberg masserer tallene for Trump», dn.no 14.02.19, «Trump skal ha tordnet bak lukkede dører. Stoltenberg ber Vesten ta Trump på alvor», dagbladet.no 24.01.19, «Trump tvitret om Stoltenberg: Mer penger på grunn av meg», vg.no 27.01.19, «Global arms industry: US companies dominate the Top 100; Russian arms industry moves to second place», sipri.org 10.12.18, SIPRI Arms Industry Database, «Sivilist uten militær erfaring skal styre Pentagon», Bergens Tidende 20.02.19, «NATOs Stoltenberg: En PR-talsmann for USAs imperium», midtifleisen.wordpress.com 20.02.19


Denne artikkelen ble først publisert på bloggen til Terje Alnes.


Vil du være med på å utvikle den kritiske og uavhengige journalistikken? Klikk her eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

Forrige artikkelJemen: USA bevæpner ‘tilfeldigvis’ Al Qaida – (igjen!)
Neste artikkelHur står det till med den fria journalistiken i krigstider?