Syrias hær tok kontroll over stort oljefelt i nordøst

0
Syrias hær har tatt kontroll over et av de store oljefeltene nordøst i landet. Foto: Sana

Den arabiskspråklige radiokanalen Radio Sham FM har meldt at den syriske hæren har tatt kontroll over et kjempestort oljefelt i det nordøstlige hjørnet av landet nær byen Qamishli. Feltet som kalles Molla Abbas er en del av Rumelian-feltet. For få dager siden tok styrker fra USA med støtte fra den kurdiskledede SDF-styrken kontroll over en annen del av Rumelian-feltet. Dermed pågår det altså en intens tautrekking mellom okkupantstyrkene til USA og den syriske hæren om landets oljereserver.

For Syria markerer dette et stort skritt framover. USA har i årevis forsøkt å holde et strupetak på landet gjennom å kontrollere Syrias oljefelter. Men med denne seieren vil olje igjen kunne begynne å flyte fram til industrien og byene vest i landet.

Sjefen for SDFs militære styrker, general Mazlum Kobane, har gjort det klart at hans styrker støtter USA-koalisjonen «i dens kamp for å sikre infrastrukturen i Syria». Det gjør han til tross for at denne «kampen» til USA helt åpenbart er i strid med enhver internasjonal lov, og til og med i strid med amerikansk lov, slik det er blitt påpekt i et lovforslag lagt fra av Kongress-medlemmet Tulsi Gabbard (D).

Etter at president Donald Trump erklærte at USA hadde «sikret Syrias olje» har det vært uklart hva USA eventuely har tenkt å gjøre med denne oljen. Nå sier talsmann for Pentagon Jonathan Rath Hoffman at USA vil gi oljeinntektene derfra til SDF. Alliansen mellom USA og SDF opprettholdes altså, og hvis USA faktisk gir disse ulovlige inntektene til SDF, vil ikke det akkurat styrke SDF i de kommende diskusjonene med Syrias regjering om framtidig samarbeid.

Syrias hær forsterker stillingene i nordøst

Samtidig fortsetter den syriske hæren å forsterke stilliningene sine i det nordøstlige hjørnet av lamdet. Nå er en hel brigade av hæren utstasjonert for å stå imot den tyrkiske trusselen og for å sikre kontrollen over dette strategisk området fram mot grenseovergangen til Irak. Den russiske hæren bygger opp om dette ved å etablere minst en flybase i denne regionen, nemlig ved flyplassen i Qamishli. Dermed vil russiske fly kunne beskytte den syriske hæren mot angrep både fra Tyrkia og fra USA.

Dette kartet fra Southfront viser noenlunde den militære situasjonen per 7. november 2019:

I en felleserklæring mellom Russland og Syria blir FN og organisasjonens medlemsland oppfordret til å legge press på USA for at landet skal trekke tilbake alle styrkene sine fra Syria.

Det var Sotsjiavtalen mellom Tyrkia og Russland som endelig åpnet veien for at den syriske hæren kunne starte kampen for å sikre kontroll over det nordøstlige hjørnet av landet som i mange år har vært under kontroll av USA med støtte av SDF. Dette ser nå ut til å lykkes, men at det er en ganske komplisert affære og at det fortsatt finnes mange hindringer og problemer, er det ingen tvil om. Kilden til alle disse hindringene og problemene er USAs fortsatte ulovlige okkupasjon av syriske landområder.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelNAV, EØS og klassejuss – hva handler det om?
Neste artikkelHvor naiv må man spille for å tjene to millioner i året?
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).