Strømprisene opp 77 prosent på én dag

0
Shutterstock

Strømprisen vil onsdag (7. november 2019) nå en topp på over 80 øre per kilowatt time i en rekke store byer, ifølge nettstedet Nord Pool Group. Dette skriver DN, som fortsetter:

Det er en oppgang på saftige 77,4 prosent, sammenlignet med gårsdagen. Da var snittprisen på omtrent 40 øre per kilowatt time, og nådde en topp på litt under 50 øre per kilowatt time.

– Med lav temperatur kommer prishoppet. Nå som vinteren allerede har startet i strømmarkedet, det er blitt kaldere og fortere mørkt, er dette en vanlig respons til været, sier Tor Reier Lilleholt, sjefanalytiker i Wattsight.

Det er ingen nyhet at det blir kaldere i Norge om høsten og vinteren. Det som imidlertid er en nyhet er at strømprisene i Norge nå også styres av såkalte «klimamål», av CO2-markedet og kraftsituasjonen i Europa.

Lilleholt sier at strømprisene også blir påvirket av det han kaller «et høyt CO2-marked.» «Det henger sammen med forpliktelser Norge og Europa har med tanke på klimamål, som gjør det dyrere å produsere for eksempel kullkraft,» opplyser analytikeren.

Stina Johansen, pressekontakt i Nord Pool, sier at mindre vind fra Danmark og Tyskland i løpet av gårsdagen også er en faktor som spiller inn. (!)

Og dette er bare begynnelsen, som Odd Handegård har pekt på i flere artikler på steigan.no, blant annet denne:

Økte strømpriser bare en liten begynnelse

Men alt dette er trolig bare småtteri i forhold til hva vi kan vente oss når ytterligere tre kabler til EU kommer i drift, og når norske husstander om 10 år får sin strømforsyning i hovedsak fra vindkraft i kombinasjon med nye strømmålere som skal få folk til å forstå at de helst bør bruke strøm om natta og om sommeren.

Og som Morten Harper i Nei til EU har pekt på: Fri flyt av kraft gir europeiske strømpriser. ACER vil sørge for det.

Ny rapport: Havvind vil gi dyrere strømregning

Den nye strømtariffen nærmer seg

Forrige artikkel– Nær 200 bomber i Sverige i 2019. Ikke maken i noe industrialisert land.
Neste artikkelBerlinmurens fall innledet nyoppdeling av verden