– Nær 200 bomber i Sverige i 2019. Ikke maken i noe industrialisert land.

0
Utbrent bil i Göteborg. Foto: Trygve Finkelsen / Shutterstock.com

Kriminelle gjenger sprer frykt og usikkerhet etter å ha detonert nesten 200 sprengladninger i Sverige i år, skriver NRK på sine nettsider. Ylva Ehrlin, som er analytiker på Nationella bombskyddet sier til SVT at antallet sprengninger i Sør-Sverige er doblet siden oktober 2018. I oktober 2018 ble det sprengt 34 bomber i regionen. Tallet for oktober 2019 er 71. Bare i Malmö har det vært 28 sprengninger i 2019, skriver Sydsvenskan.

«– Vi är tio miljoner människor i Sverige men den här nivån på sprängningar har jag inte hittat någon motsvarighet av i något industrialiserat land,» sier hun.

Italia har seks ganger så mange innbyggere som Sverige, og sjøl om landet i høyeste grad har opplevd terrorbomber i sin nyere historie, hører man knapt om slike bombeaksjoner i dag. Sverige er helt spesielt i europeisk sammenheng.

Den svenske farmoren Mona Schultz skrev til statsministeren da hennes familie ble rammet. Tre bomber ble detonert i løpet av 24 timer forrige helg i Malmö.

En av sprengladningene var plassert i en trappeoppgang i en boligblokk i sentrum. Vegg i vegg lå en barnefamilie og sov da det plutselig smalt.

– Leiligheten deres så ut som en krigssone. Betong, glass og metall lå spredt over alt. Mitt barnebarns rom ble fylt med røyk og glassplinter, og han satte seg rett opp i sengen og bare skrek, sier Mona Schultz til NRK.

Hun ringte til statsminister Stefan Löfven og krevde at regjeringa må gjøre noe for å stanse volden, og han ringte tilbake og lovte at han og hans regjering ville gjøre det.

Men Löfven har sittet som Sveriges fremste politiske leder mens bombevolden er blitt fordoblet, og han har ikke evnet å gjøre noe til nå. Så hva har han tenkt å gjøre nå, som kan ikke har gjort før?

Rikspolitisjef Anders Thornberg sa på en pressekonferanse 6. november 2019 at situasjonen er veldig alvorlig. Aftonbladet skriver:

«Thornberg tror att en förklaring till att den grova brottsligheten eskalerat är det utanförskap som finns i Sverige.
– Det är ett utanförskap i Sverige. Min uppfattning är att Sverige har misslyckats, säger han.»

Men hvordan skal Sverige klare å gjøre noe med dette problemet, når politiske myndigheter eller mediene verken kan snakke om årsakene eller om hvor volden kommer fra?

Alle vet at bombekampanjene gjennomføres av kriminelle innvandrergjenger. Men å si det, regnes som «hatprat». For gjengene har bombekampanjene mange hensikter. Dels driver de krig mot hverandre. Men dels driver de også krig mot samfunnet. Når de kan gjennomføre så grov vold uten å bli tatt, signaliserer de både innad og utad at de er i stand til å etablere sitt eget regime i «de utsatte områdene» som den svenske staten ikke klarer å gjøre noe med.

Og når politikerne fra de dominerende partiene ikke evner verken å snakke om eller å gjøre noe med så alvorlige samfunnsproblemer, jager de velgerne over til Sverigedemokraterna. I meningsmålinger for oktober 2019 er partiet Sveriges nest største parti med 20,5% oppslutning, bare fem prosentpoeng bak Socialdemokraterna.

Les også: Gängvåldet: Så tog gängen makten

Volden i Malmø

Forrige artikkelDe sovjetiske krigsfangene fortsatt gjemt i glemselen
Neste artikkelStrømprisene opp 77 prosent på én dag