Ny rapport: Havvind vil gi dyrere strømregning

0
Her blir to norskproduserte vindturbiner tauet ut fra Stord på vei til Hywind Scotland Pilot Park utenfor Peterhead. Shutterstock

Det må til 16 millioner kroner i subsidier for å skape én arbeidsplass innenfor havvind-industrien. Dette skriver Espen Teigen i Nettavisen og fortsetter:

«Norske medier slo mandag opp at «Havvind kan bli det nye industrieventyret». Eventyrets bakside betyr imidlertid 36 milliarder i subsidier som skal finansieres gjennom dyrere strømregning.

Konsulentselskapet Menon Economics publiserte mandag rapporten som har gått seiersgang i norske medier. Den slår fast at havvind kan bli samfunnsøkonomisk lønnsomt, med en stor forutsetning: Staten må pøse inn milliardbeløp i subsidier innen kort tid.

36 milliarder i subsidier
«Multiplisert med antatt kraftproduksjon tilsvarer subsidien isolert sett en samfunnsøkonomisk kostnad på 36 milliarder 2019-NOK i netto nåverdi», skriver konsulentselskapet i rapporten.

Menon hevder i rapporten at storstilt statlig satsing kan gi en total verdiskapning på 117 milliarder kroner. Men det er stor usikkerhet om tallene.

I samme rapport oppgir konsulentselskapet at investeringene i havvind vil bety mellom 370 og 4.280 norske årsverk per år. Legger man til grunn snittet betyr det 2.325 årsverk. Med andre ord vil det koste 16,1 millioner kroner i subsidier per årsverk.«

Hvor store subsidier?

Menon skriver i sin analyse:

«Gitt energikostnaden (LCOE) og forutsetningene for kraftprisutviklingen får vi da et gjennomsnittlig prispåslag på 54 øre/kWh (2019-kroner) i snitt over perioden. Multiplisert med antatt kraftproduksjon tilsvarer subsidien isolert sett en samfunnsøkonomisk kostnad på 36 milliarder 2019-NOK i netto nåverdi.«

Menon legger til grunn at havvind skal subsidieres gjennom et påslag på strømregningen tilsvarende 1,7 øre per kWh. Dermed vil en gjennomsnittlig husholdning ut med 300 kroner ekstra i strømutgifter for å betale havvind-satsingen.

Rapporten fra Menon finnes her:

Verdiskapingspotensialet knyttet til utviklingen av en norskbasert industri innen flytende havvind

De store vinnerne vil være Norwegian Offshore Wind Cluster (NOWC), en lobbyorganisasjon som ønsker å få på plass statlig tilskudd for å bygge havvind. Organisasjonen representerer Equinor, Aker Solutions, Kværner og andre olje- og gasselskaper. De fremste til å profitere på disse subsidiene er Fred Olsen og Kjell Inge Røkke. Begge investerer tungt i havvind.

Tynne profittmarginer uten subsidier

I en analyse som er gjort at McKinsey i 2018 heter det at profittmarginene på havvind er svært tynne. I mer enn ti år har investorene kunnet glede seg over rundhåndede subsidier. Men nå som subsidene i Europa kuttes, vil det også bli mye vanskeligere for investorene å gjøre profitt, skriver McKinsey. De har tatt for seg 16 prosjekter og regnet på lønnsomheten og har kommet fram til at uten subsidier vil de trenge en økning av strømprisen på 66 prosent for å bli profitable.

Realiteten i Europa er altså at subsidiene til havvind tørker inn. Ikke rart at investorene interesserer seg for Norge. Her har politikerne alltid vilje til å øse ut skattepenger til storkapitalen hvis bare prosjektene selges inn som «grønne» eller «klimavennlige». Og folket, hva sier vi? Vi lar det skje antakelig.

Aksjonene mot vindkraft i Norge – hva med havvind?

Norge trenger ikke denne havvindenergien, så for at denne satsinga skal være noe vits i må det bygges enda flere kabler til kontinentet og Storbritannia. Vi blir enda mer integrert i det europeiske energimarkedet og antakelig blir ustabil vindenergi byttet med stabil norsk vannkraft, slik at norske forbrukere skal lures enda en gang.

Og Fred Olsen, Kjell Inge Røkke kan le hele veien til banken.

Les om vindkraft på steigan.no.

Forrige artikkelSverige ruster for krig
Neste artikkelAngrepet på oljeanleggene – anklagene rettes mot Iran, men uten bevis