Fra 1. november 2019 gjelder EU-lover om elektrisk energi og gass i Norge

0

Regjeringen gjennomførte fra og med 1. november de nødvendige forskriftene for å gjøre EU-lover for elektrisk energi og gass gjeldende i Norge gjennom EØS-avtalen. Dette skriver ABC Nyheter. Nettavisa fortsetter:

Det betyr blant annet at deler av virksomheten til NVE, Norges vassdrags- og energidirektorat, blir gjort uavhengig av norske politiske myndigheter.

Det gjelder organet Reguleringsmyndigheten for energi (RME), som NVE på sine hjemmesider omtaler som «nasjonal reguleringsmyndighet for kraftmarked og nettsystem i Norge».

Men RME, som er opprettet som følge av EUs lovverk, er ikke mer nasjonalt enn at det ikke kan påvirkes av norske myndigheter.
Det skal være uavhengig og påse at norske myndigheter følger EUs lover.
Stortingsflertallets vedtak om tilslutning til EUs tredje energipakke, inkludert deres energimarkedsbyrå Acer, vakte stor motstand i fagbevegelsen og andre kretser.

Nei til EU gikk til rettssak mot måten Stortinget vedtok dette på, men søksmålet ble avvist av Oslo tingrett i oktober.

Det er et stort flertall i Stortinget for å gi bort kontrollen over Norges energimarked til EU på denne måten. Dette flertallet uttrykte dette via Per Espen Stoknes (MDG), Kjetil Kjenseth (Venstre), Tina Bru (H), Espen Barth Eide (Ap) og Terje Halleland (Frp) da de i signerte sitt felles ståsted i ACER- og NorthConnectsakene.

Ap støtter ACER og ny kraftkabel

Noen vil av uforståelige grunner ha det til at Ap og MDG tilhører «vesntresida».

I 2018 førte Acer-saka til et landsomfattende politisk opprør i fagbevegelsen og internt i Arbeiderpartiet.

Sørlandet raser mot Acer: Tillitsvalgte i industrien har fått nok av Arbeiderpartiet

Nå lar Arbeiderpartiet den blå regjeringa gjennomføre en politikk de sjøl er for, og så kan de la Støre pynte litt på sitt eget standpunkt i valgkampen for å innbille folk at Ap er et «alternativ».

Forrige artikkelEtter Assad-intervju: SDF vil forhandle med Damaskus
Neste artikkelInvestorenes hemningsløse energistrategier