Ap støtter ACER og ny kraftkabel

6
Arbeiderpartiets saksordsfører for ACER, mangemillionær Espen Barth Eide overkjørte fagbevegelsen. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
Arbeiderpartiet sikret tirsdag flertall for norsk tilslutning til EUs tredje energipakke og energibyrået ACER og å bygge enda en utenlandskabel til Skottland.

Så er det klart:

I ly av Listhaug-bråket avga Stortingets energi- og miljøkomité tirsdag formiddag sin innstilling i det omstridte spørsmålet om å avgi mer norsk suverenitet – denne gangen på energimarkedsområdet.

Dette skriver nettavisa ABC Nyheter. Og fortsetter:

Trass i omfattende protester fra LO, store fagforbund, 118 Ap-ordførere og fire fylkesordførere, sikret Ap flertall for regjeringens forslå om å vedta EUs energilovverk i den såkalte tredje energmarkedspakka. …

 

Arbeiderpartiet sikret også flertall for å vedta suverenitetsavståelsen med alminnelig flertall, ikke Grunnlovens §115, som krever tre fjerdedels flertall.

Spørsmålet om tilslutning til Acer har rystet fagbevegelsen og grunnplanet i Arbeiderpartiet. Ap-ordfører Ståle Refstie i Sunndal som tok initiativet til oppropet mot at Stortinget skal slutte seg ACER, som 118 Ap-ordførere og fire fylkesordførere til nå har signert, sier:

– Krafteksport gjør ikke Norge til Europas grønne batteri, men til Europas vannklosett. – Hver gang de trekker i snora, tømmer vi vannet ut av magasinene våre.

Ryktene sier at det var med stemmetallene 25 – 23 at Arbeiderpartiets stortingsgruppe vedtok at Norge skal slutte seg til Acer, altså med knappest mulige majoritet. Hvis ryktene stemmer, vil det sende sjokkbølger inn i fagbevegelsen og i hele grunnfjellet i Ap.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for SHO SHO says:

  Det er ganske utrolig at Ap i tillegg til å si ja til ACER også sier ja til den privateide kabelen North Connect som skal bygges til Storbritannia. Det er jo akkurat slikt som dette med etablering av nye utenlandskabler som driver opp strømprisen, som motstanderne av ACER frykter mest. Dette er rett og slett provoserende og på flere måter.

  Og nå noe helt annet: TISA-avtalen.
  Det kan finnes koblinger mellom ACER-avtalen og TISA-avtalen.
  Hvis TISA avtalen skulle bli vedtatt (altså den såkalte frihandelsavtalen TISA), så blir det trolig slik at fordi en av de norske utenlandskabelene er i privat eie når TISA-avtalen undertegnes, så betraktes ikke bygging og drift av utenlandskabler for å være en form for offentlig virksomhet i Norge, men at det er en form for markedsaktivitet som private selskaper har lov til å være med på. Kanskje det er rett før TISA avtalen nå blir vedtatt? Gjelder frys og skralle klausulen i TISA-avtalen, så betyr det trolig at den privateide kabelen ikke kan overtas av det offentlige etter at TISA-avtalen har blitt inngått, men må være i privat eie for all framtid så lenge eieren selv ønsker det. Kanskje det ligger an til et lite TISA kupp i nærmeste framtid? Det er mulig at Island vil forhindre at ACER kan bli en del av EØS avtalen (takk og pris). Men den private North Connect kabelen kan likevel bli bygget uavhengig av ACER, men byggingen av kabelen kan gjennom TISA-avtalen være med på å undergrave de krav som Ap har satt til både ACER og utenlandskabler (mht offentlig eierskap). Det kan kanskje være så ille at man vhjaTISA-avtalen kan få lurt på plass en avtale som etablerer en form for markedstyrt bygging og drift av norske utenlandskabler uavhengig av ACER+. Det er mulig at Ap nå driver med et snedig dobbeltspill?

 2. Avatar for baluba baluba says:

  Hvordan vedtas dette i eøs? Enstemmig? Det er vel slik at hvis lille Island står i veien her er det allerede funnet fram alskens metoder for å presse/lure dem

 3. Det ser ikke ut til at ledelsen i AP bryr seg med at AP til slutt blir et 10% parti, bare de får gitt bort bla det kosteligste av Norges arvesølv- den evigvarende vannkraften - til EU, et overnasjonalt organ pønsket ut av USA basert global storkapital. Så er da også ledelsen i AP etter Odvar Nordli mer representanter for den globale storkapitalen enn Norges folk og land.

  Alt som det gode gamle Arbeiderpartiet klarte å kjempe frem av rettigheter og velferd fra 1887, og som fordelte velstanden fra vannkraft og olje, trues nå mest av APs nåværende ledelse som vil inn i EU som fullt medlem, et EU som utformer direktiver diktert av storkapitalen som står bak i kulissene. Storkapitalen hater velferdsstater, som reduserer profitten.

  Som SHO nevner, AP er ikke klare på hva de vil gjøre med TISA heller, men når de vil inn i EU som fullt medlem, er de troendes til å bli støtteparti for regjeringspartiene, som er TISA vennlige. AP stemte nemlig for at finanstilsynet ble lagt inn under Brussel for kort tid siden. Nå som det ser ut til at de vil avstå fra suvereniteten over vannkraften, er det vel ikke rart at de vil at bla offentlige tjenester selges til utenlandske selskaper heller.

  Ingen regjering som virkelig representerer sitt folk og land vil ikke engang overveie å gå inn i et rom hvor det står et forhandlingsbord for TISA, noe som 98% av Norges befolkning ikke vet hva er engang, bare de 2% som leser alt venstre. Det sier litt om hvor norske hovedstrøms-medier skriver etter diktat fra sine eiere, den globale storkapitalen.

 4. Spiller sannsynligvis liten rolle hvem som sitter ved makten.
  Det er bare å ta en titt på listen over deltakere på møtene i Bilderberg.
  Der finner man representanter for alle partier, viktige posisjoner i byråkratiet, domstoler, presse og akademia.
  En måte å få hull på denne byllen er, etter min mening, å lage en Folkeaksjon med krav om en uavhengig granskning av det som skjedde 22/7.
  Sannsynligheten er, etter min vurdering stor, at man da får avdekket en rekke forhold vedrørende ovennevnte personer, som ikke tåler dagens lys.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere

Historisk kommentararkiv

6 KOMMENTARER

  • For meg ser det ut som at et stort troll har steget opp av jorda.

   Dette trollet har flere hoder, som hver seg har makt fra forskjellige partier, som alle vil ha oss inn I EU, TISA og det andre etterhvert, som feks alle EU’s lover. Det kom en gang forlydender på Facebook, mange ganger, at Ja- EU- bevegelsen hadde greid å verve representanter fra de fleste partiene på tinget, nesten 3/4 av representantene. Disse kunne da operere som et uregistrert parti bak kulissene, uten å ha gått til valg med noen liste over ting de hadde tenkt å prøve å gjennomføre.

   Jeg husker da Jagland tapte EU- kampen I 1994, så ble han sitert i en av de store hovedstadsavisene på at han skulle personlig sørge for at Norge kom inn i EU, og vi skulle bli «den beste gutten i klassen».

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.