Ap støtter ACER og ny kraftkabel

0
Arbeiderpartiets saksordsfører for ACER, mangemillionær Espen Barth Eide overkjørte fagbevegelsen. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
Arbeiderpartiet sikret tirsdag flertall for norsk tilslutning til EUs tredje energipakke og energibyrået ACER og å bygge enda en utenlandskabel til Skottland.

Så er det klart:

I ly av Listhaug-bråket avga Stortingets energi- og miljøkomité tirsdag formiddag sin innstilling i det omstridte spørsmålet om å avgi mer norsk suverenitet – denne gangen på energimarkedsområdet.

Dette skriver nettavisa ABC Nyheter. Og fortsetter:

Trass i omfattende protester fra LO, store fagforbund, 118 Ap-ordførere og fire fylkesordførere, sikret Ap flertall for regjeringens forslå om å vedta EUs energilovverk i den såkalte tredje energmarkedspakka. …

 

Arbeiderpartiet sikret også flertall for å vedta suverenitetsavståelsen med alminnelig flertall, ikke Grunnlovens §115, som krever tre fjerdedels flertall.

Spørsmålet om tilslutning til Acer har rystet fagbevegelsen og grunnplanet i Arbeiderpartiet. Ap-ordfører Ståle Refstie i Sunndal som tok initiativet til oppropet mot at Stortinget skal slutte seg ACER, som 118 Ap-ordførere og fire fylkesordførere til nå har signert, sier:

– Krafteksport gjør ikke Norge til Europas grønne batteri, men til Europas vannklosett. – Hver gang de trekker i snora, tømmer vi vannet ut av magasinene våre.

Ryktene sier at det var med stemmetallene 25 – 23 at Arbeiderpartiets stortingsgruppe vedtok at Norge skal slutte seg til Acer, altså med knappest mulige majoritet. Hvis ryktene stemmer, vil det sende sjokkbølger inn i fagbevegelsen og i hele grunnfjellet i Ap.

Forrige artikkelНеоконсерваторы хотят войну — под любым предлогом
Neste artikkelHvem bygde Kinas velstand? Kommentator Therese Solliens stand-up-komiske historieskriving
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).