Etter Assad-intervju: SDF vil forhandle med Damaskus

0
SDFs sivile fløy sier at de vil forhandle med Damaskus etter intervjuet med Bashar al-Assad. Bakgrunnsbilde: Shutterstock

Den sivile fløyen av SDF, Syrian Democratic Council (SDC), som har administrert den kurdiskdominerte enklaven i Nordøst-Syria, har utstedt en erklæring som sier at de er villige til å forhandle med Damaskus. I uttalelsen sier SDC:

«Vi har sett TV-intervjuet med Syrias president Bashar al-Assad, og sjøl om vi er uenige i mye av det han sa, så ser vi fra Assads uttalelser at han er villig til å gå inn i en reell forhandlingsprosess.»

Dette melder den kurdiske nyhetskanalen Rudaw.net.

Vi har oversatt og publisert intervjuet med Assad her:

Ekslusivt intervju med Syrias president Dr. Bashar al-Assad

I intervjuet avviser Assad at man skal stemple kurderne som «stedfortredere for amerikanerne». Han sier at det er mange nyanser og at forholdet slett ikke er så ensidig:

«Når det gjelder kurderne selv, hadde de fleste av dem gode forhold med den syriske staten, og de var alltid i kontakt med oss ​​og foreslo ekte patriotiske idéer. På noen av områdene vi gikk inn, var kurdernes reaksjon ikke mindre positiv, eller mindre glad og begeistret enn andre menneskers reaksjon der. Så denne evalueringen er ikke nøyaktig. Ja, veldig enkelt, vi kan leve med hverandre igjen. Hvis svaret var nei, betyr det at Syria aldri vil bli stabilt igjen.»

Assad tar avstand fra ideen om et syrisk Kurdistan, og sier at Syrias integritet og enhet må forsvares. Men han snakker også om kulturelle rettigheter og om Syrias mangfold.

«Det finnes kart som viser et syrisk Kurdistan som en del av et større Kurdistan. Altså, er det vår rett til å forsvare vår territoriale integritet og være på vakt mot separatistiske forslag. Men vi har ikke et problem med syrisk mangfold. Tvert imot, det syriske mangfoldet er noe rikt og vakkert som kan oversettes til styrke. Vi har ikke et negativt syn på dette; men rikdom og mangfold er én ting, og å skille og fragmentere landet er noe annet, en motsetning. Dét er problemet.»

Intervjuet med Assad må leses som en åpen invitt til samtaler med alle som ønsker et fritt, uavhengig og integrert Syria, sjøl om de skulle ha ulike posisjoner og meninger ellers. Og SDC har tydeligvis hørt intervjuet på samme måte. Det er med utgangspunkt i dette intervjuet de prøver å bli med i forhandlingsprosessen om hvordan Syria skal bli etter krigen.

Men som vi har pekt på tidligere: Det krever at de slutter å spille begge sider av bordet. De kan for eksempel ikke være med på å hjelpe USA i deres ulovlige okkupasjon av Syrias oljefelter på den ene sida og kreve plass i grunnlovskomiteen på den andre.

En representant for Pentagon har svart på en mail fra Middle East Eye og sagt at:

«USA er bestemt på å forsterke våre posisjoner i Nordøst-Syria i samarbeid med våre partnere i SDF og ytterligere militære styrker.»

Denne meldinga fra Rojava Information Center antyder at det fortsatt er kontakt mellom dem og USAs okkupasjonsstyrke:

Hvis Pentagons talsmann snakker sant, noe man man som kjent ikke kan være sikker på, er SDF med på USAs internasjonale bandittvesen. Men kanskje erklæringa fra SDC er et varsel om en kursendring. Det får tida vise. Men det er ikke veldig mye tid igjen før SDF/SDC må bestemme seg for hvilket bein de vil stå på.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.