Integrity Initiative: Det er mye mer vi trenger å vite

0
Bakgrunn: Shutterstock

Av Alison Broinowski (perspektiv fra Australia).

Drypp etter drypp, som de smeltende isbreene, siver fakta ut om den hemmelige krigen for hjerter og sinn i de sosiale medienes tidsalder. Hver nasjon som kan det, gjør det – og lyver om det.


Denne artikkelen av Alison Broinowski er oversatt til norsk og publisert av Midt i fleisen.


Hvis regjeringer var stolte av å være folk som fikk til forandringer, ville de sikkert både ha innrømmet det offentlig og tatt æren for suksessene sine. Storbritannia ville da, uten å bli tvunget av lekkasjer og forespørsler om informasjonsfrihet, stolt offentliggjøre militærets og tidligere militære folks prestasjoner i å få til «atferdsendringer» i Midtøsten, Nord-Afrika, Balkan og de baltiske statene.

Selfølgelig, i over et århundre har propaganda vært det fiendene våre gjorde for å endre meninger og oppførsel, mens det vi gjorde var informasjon, omtale, reklame og PR. Vi måtte bruke propaganda i krigstid, men vår var ‘hvit’ - basert på åpne kilder og med gode hensikter. Deres var "svart" - kildene skjult, målet å lure og forvirre, og blant metodene brukt var tortur og hjernevask.

Nå møtes nasjoner i den universelle ‘gråsonen’, ved bruk av tvilsomme midler som er ikke helt er virkelig krig, som desinformasjon, operasjoner under falskt flagg og psykologiske teknikker. Dette er for de ‘rette’ målene, som å undergrave mulige opprør, finansiere og bevæpne stråmenn-hærer og tvinge eller styrte regjeringer. Det er ingen bevis på at de fungerer.

Ta for eksempel White Helmets. De er en «sivilforsvargruppe» stiftet i 2014 av James Le Mesurier, en tidligere etterretningsoffiser i den britiske hæren, og finansiert av USA og Storbritannia. De er aktive i en serie hendelser som ble rapportert av vestlige medier som angrep med kjemiske våpen mot syriske sivile. Rapporter fra på folk på stedet viste bevis for falskt plantede våpen og lik, og barn som gråt fordi de ble spylt, ikke fordi de var blitt gasset. Påstander om sarin og klorgass, som White Helmets framsatte for å starte en alliert bombing, ble vist av britiske etterforskere å være usanne ( Medialens: Douma: Del 1; Douma: Del 2 og Paul McKeigue, David Miller, Piers Robinson).

Lenge før vestlige ledere begynte å anklage Russland og Kina for å bruke internett og sosiale medier til å påvirke valg, var hver amerikansk president en ildsjel for informasjonskrigføring, og gjorde det samme (Nafeez Ahmed, ‘Hvordan CIA skapte Google’).

John Bolton betalte angivelig Cambridge Analytica 1,2 millioner dollar for å spre psykografiske reklamemeldinger før valgene i 2014 og 2016, for å støtte republikanske kandidater til Senatet. Før han ble Trumps direktør for nasjonal sikkerhet, var han styreleder i det anti-muslimske Gatestone-instituttet, ‘dedikert til å utdanne offentligheten om hva mainstream media ikke klarer å rapportere’ (Dexter Filkins, ‘On the warpath’, New Yorker, 6. mai 2019: 32-45).

Instinktet for hemmelighold, eller en gjenværende skyldfølelse, ser ut til å vedvare i de britiske utenriks- og forsvarsdepartementene (MoD) som finansierer ‘grå’ operasjoner, fordi de blir benektet like raskt som de oppdages. Nettsidene deres, visse detaljer og til og med mennesker (som Sergej Skripal) – forsvinner. Få har hørt om det britiske forsvarsdepartementets kulturspesialistenhet, dannet i 2010 etter at Storbritannia trakk styrkene sine ut av Irak. Enhetens ‘høytstående offiserer’ omgikkes regulære britiske styrker i Afghanistan, Kenya, Jordan og Bosnia Herzegovina. Journalisten Ben Norton oppdaget i begynnelsen av oktober at det arrangeres seminarer for enhetens ‘regimeskifteaktivister’ på London School of Oriental and African Studies, av tilhengere av invasjonen av Libya og Syria. En av instruktørene er forsker ved Chatham House; en annen er knyttet til Integrity Initiative (II), hvis nettsted forsvant i desember i fjor etter avsløringer om gruppens falske adresse og falske status som ‘veldedighetsorganisasjon’.

De som jobber for regimeskifte i mange land har et gjensidig fordelaktig forhold til internettbedrifter. Sosiale medier tilbyr propagandister øyeblikkelig tilgang til millioner av hjerter og sinn. Facebook og Twitter reagerer på oppfordring fra Den dype staten, ved å fjerne innlegg som myndighetene finner ubehagelige.

I 2017 fortalte det amerikanske senatet til representanter for Facebook, Twitter og Google at det var deres ansvar å ‘avbryte informasjons-opprør’ og forhindre ‘skaping av misnøye’. FBI presset Apple i 2015-16 for å få en «bakdør» til selskapet klienter, uten å lykkes; så skapte FBI sine egne. USA og Australia presser nå på for å tillate tilgang til krypterte nettsteder som WhatsApp. Bloggere som utfordrer myndighetenes foretrukne politiske linje, har fått sin internettilgang avskåret av sensorer i myndighetene eller i sosiale medier (Caitlin Johnstone, Medium, 10. september 2018).

I august kunngjorde Facebook at de hadde lagt ned flere kontoer som ble drevet av et selskap kalt New Waves, med hovedkvarter i Kairo, og et emiratisk firma, Newave, som sammen spredte propaganda som støttet den militære ledelsen i Egypt, De forente arabiske emirater, Saudi-Arabia , Libya og Sudan. Under falske identiteter brukte de to angivelig 361 kompromitterte kontoer og hundretusenvis av dollar på reklame. New York Times rapporterte at New Waves ble drevet av en pensjonert egyptisk militæroffiser beskrevet som en ‘forsker på internettkrig’, mens Newwave opererte fra et regjeringsdrevet mediekompleks i Abu Dhabi. Ingen av dem ønsket å kommentere. Twitter suspenderte i september hundrevis av kontoer i Spania, Kina, Ecuador og Midtøsten, med henvisning til ‘plattform-manipulering’ fra statlig tilknyttede operasjoner.

Tilsvarende aktiv innen nettmanipulering er den britiske hærens 77. brigade. Straks Ian Cobain i Middle East Eye avslørte at Gordon MacMillan, som er en leder i britiske Twitter, også er reserveoffiser i brigaden for psykologisk krigføring, ble hans militære forbindelse fjernet fra LinkedIn. Til tross for Gordon MacMillans offisielle jobb, nektet en talsperson for hæren ‘ethvert forhold eller avtale mellom 77. Brigade og Twitter’ annet enn for kommunikasjon.

Den 77. brigade ble etablert i 2015 for å utvikle ‘ikke-dødelige’ måter å føre ‘informasjonskrig’, ved å bruke podcaster og sosiale medier som Twitter, Instagram og Facebook, og for dataanalyse og opinionsforskning. Sjefen for det britiske militæret, general Nick Carter, sier at brigaden gir ‘evnen til å konkurrere i krig om fortellinger på det taktiske nivået’. Operasjonene, omtrent som den nedlagte Cambridge Analytica, er ment å forme oppfatninger om konflikter og endre ‘målgrupper’ sin adferd.

Brigadens team for informasjonskrig sies å være konsentrert i Bosnia, Frankrike, Kenya, Albania, Jordan og andre ikke navngitte land i Midtøsten. Cobain sier at journalister nylig har blitt oppsøkt med forespørsel å melde seg inn i brigadens ‘Facebook-krigere’, et foreslått enhet på 1500 personer, som reserveoffiserer. Brigadens Twitter-konto er imidlertid sperret siden den ble hacket tidligere i år, med det resultat at bare godkjente følgere kan lese twittermeldingene dens.

Info-krig er verken nytt eller hemmelig

I 2018 avslørte en lekkasje at siden 2015 har Storbritannia, USA, NATO og andre, inkludert Facebook, i all hemmelighet finansiert Integrity Initiative (II) i Storbritannia. Initiativet brukte ‘celler’ av politikere, journalister, akademikere og sosiale mediebrukere i ti EU-land og 20 andre i Midtøsten, Nord-Afrika, Nord-Amerika, Tyrkia og Ukraina, for å legge ut falske fakta om Russland i et forsøk på å «rette opp» «anti-vestlige» reportasjer.

«Klyngelederne» til Integrity Initiative

Anonyme lekkasjer i januar 2019 avslørte at Institute for Statecraft (IfS), også finansiert av den britiske regjeringen, ble stiftet i 2015 for å angripe Russland og russisk-talende samfunn, for å «sikre Storbritannias innflytelse i Nord-Amerika og i Europa etter Brexit». Dette ble åpenlyst bekreftet av James Ball, en journalist i avisen Guardian som er tilknyttet Integrity Inititative. II hadde et budsjett på 2 millioner pund (i 2018), som kom fra Storbritannia, NATO, USAs Utenriksdepartement, Litauen, Facebook og flere private kilder.

Talsmann for Integrity Initiative, Christopher Donnelly, var æres-oberst i militær etterretning (George Galloway; Et meget britisk kupp) Han var en instruktør, Security and Justice Senior Mentor, i Storbritannias Stabiliseringsenhet, hvis oppgave er å destabilisere andre land. Før nettstedet til Integrity Intitiative ble lagt ned, forklarte Donnelly sin psykologiske krigsinnsats som:

 en ny type krigføring, en ny type konflikt, en ny type konkurranse, der alt blir et våpen: informasjon, energiforsyninger, nettangrep som alle er klar over, korrupsjon i seg selv, økonomiske investeringer – alle disse tingene er nå våpen i moderne konflikt mellom stater, og mellom stater og semi-stater som IS. Og desinformasjon er problemet som forener alle de andre våpnene i denne konflikten, og som gir dem en tredje dimensjon (Youtube, ‘Chris Donnelly taler om Disinformation, for Institute for Statecraft’/ transkripsjon Tony Kevin 4. januar 2019).

Søkelys på «klyngelederne» i Integrity Initiative – del 2

På et møte i oktober 2016 ble Donnelly og pensjonert general sir Richard Barrons enige om at Storbritannia skulle doble sine militære utgifter ‘for å håndtere Russland og Kina’. De antydet behovet for en katastrofal hendelse som ville skape enighet om å bruke 7 milliarder pund mer per år på krig. Dette var en gjentagelse av Robert Kagans skriverier i september 2000 om ‘en katastrofe for å utløse revolusjonær endring’, som ble fulgt nøyaktig et år senere av 11. september-hendelsen. Kagan var grunnlegger av tankesmia Project for the New American Century, som tok til orde for flere kriger for å befeste USAs hegemoni. Den la ned virksomheten i 2006 og ble erstattet av tankesmia Foreign Policy Initiative i 2009, samme år som Insitute for Statecraft startet i Storbritannia, etterfulgt av Integrity Initiative i 2015. Forbindelsene mellom navn, dato og formål kan ikke være tilfeldige.

Flere lignende amerikanske organisasjoner brukte også internett til psykologiske operasjoner og propaganda, for å stimulere ekstremistiske fraksjoner til å destabilisere og styrte regjeringer. Foreign Policy Initiative fra 2009 til 2017 forsøkte ‘å påvirke amerikansk utenrikspolitikk på måter som vil være til nytte for Israel’, og New Knowledge, grunnlagt i 2015, brukte lignende teknikker. New Knowledge innrømmet at det utføre en ‘falsk-flagg’-operasjon i valget i til Alabamas senat i 2018 (David McIlwain, ‘The Two Eyes Phase Two’).

Integrity Initiative – et initiativ uten integritet. Del 3.

En forløper, Highland Forum, ble unnfanget i Pentagon på slutten av 1990-tallet som en ‘innflytelses-bro’ til et nettverk av private entreprenører, til gjensidig nytte. Forumet, som i likhet med IfS og II inkluderte mennesker innen regjeringsapparatet, militæret, media og akademia, utviklet en mekanisme for masseovervåkning som skulle dominere informasjon i global skala, skade fiender, støtte allierte og tvinge offentligheten i en bestemt retning. I samarbeid, involverte det skyggefulle Singapore Island Forum australiere fra det militær/ industrielle/sikkerhetskomplekset, hvorav tre vises på Integrity Initiatives kontaktliste.

Highland Forums strategi for informasjonskrig, utarbeidet av en kryptolog fra den amerikanske marinen i 1989, påvirker motstandere til å tro at de er sårbare; potensielle partnere til å ‘oppfatte årsaken [til krig] som rettferdig’; og sivilbefolkninger og politiske ledere til å ‘oppfatte kostnadene som verdt innsatsen’.

Forumets formål med å bruke masseovervåkning og informasjonskrig, er å oppnå global dominans, inkludert ved bruk av Google. I 2003, i samarbeid med NSA, konsoliderte det et TIA-program (Total Information Awareness) med elektronisk overvåking uten behov for ransakningsordrer, for å holde «oversikt over enkeltpersoner» og forstå «hvordan de passer inn i modeller», gjennom risikoprofiler, både av amerikanske borgere og utlendinger. TIA integrerte enkeltpersoners finanser, reiser, medisinske historie, utdanning og andre data i en ‘virtuell, sentralisert stor database’.

Integrity Initiative, klynger mot demokratiet (del 4)

Blant journalistene tilknyttet IfS og II, var BBCs Mark Urban, som skrev en bok om ‘sorte operasjoner’ mot terrorisme i Irak, og fulgte den med en annen om kjemiske våpen, spionasje og Sergej Skripal, som hadde blitt rekruttert som en dobbeltagent av Pablo Miller fra etterretningstjenesten MI6 på begynnelsen av 1990-tallet (Mark Urban, The Skripal Files).

I juli 2018 var Miller sammen med Howard Body, en toppleder i Storbritannias senter for kjemiske og biologiske stridsmidler Porton Down, og representanter for White Helmets på et møte i London-hovedkvarteret til Integrity Initiative. Før han jobbet som journalist i flere land i Midtøsten, hadde Urban vært en offiser i et stridsvogn-regiment (RTR) med base i Wiltshire nær Porton Down. Dette regimentet deler ansvar for kjemiske, biologiske, radiologiske og nukleære materialer med senteret.

Noen spekulerte at regimentet var blitt et opplæringssted for SIS-agenter. Urban og Miller (begge fra stridsvogn-regimentet) ble i april 2016 forbundet med Jaysh al-Islam, som innrømmet å bruke klorgass mot kurdiske krigere i Aleppo (Clive Williams, The Australian 16. April 2018). Miller og andre RTR-veteraner var også blant Integrity Initiatives medarbeidere, som inkluderte personer fra UD, forsvarsministeriet, den amerikanske ambassaden, BBC, Chatham House og Porton Down.

Integrity Initiative skilte ikke den britiske innenlandske dagsordenen fra de utenlandske meningene de ønsket å påvirke. Blandt sine desinformasjons-suksesser var anklagene om Jeremy Corbyns angivelige antisemittisme, rapporter om at WikiLeaks hadde startet den katalanske oppstanden i 2017, og artikler om Skripal-forgiftningen. De løse endene rundt Salisbury og Syria ble sydd sammen i II. Tom Secker skrev:

Vi har her en gruppe som ba om en forsterkning av sanksjoner og aksjoner mot Russland, som deretter ba om en ‘katastrofe for å vekke folk og kreve svar’. I realiteten planlegger de en militær overtakelse av den britiske utenrikspolitiske etablissementet. De jobber tett med både vitenskapelige og ikke-vitenskapelige tjenestemenn i Porton Down, de har noen slags tilknytning til Skripals kontaktperson, og var en stund med på informasjonskrigføring om Skripal-saken (Tom Secker, ‘Was the Integrity Initiative behind the Salisbury Poisoning? ‘Medium 5. januar 2019).

En amerikansk forsker observerer at USA og Storbritannia i fellesskap driver med en enestående og farlig kampanje for desinformasjon og ødeleggelse mot Russland, støttet av tidligere militære og etterretningsfolk og de store mediene (Stephen Cohen, War With Russia?).

Kampanjen fortsetter: etter at IfS og II sine nettsteder ble lagt ned, dukket Open Information Partnership opp, oppdaget i en twittermelding fra Bellingcats Eliot Higgins i februar 2019. Higgins, som allerede er et talerør for britisk etterretning om Russland og Syria, ble non-resident senior fellow ved Digital Forensic Research Lab, en enhet opprettet av den konservative organisasjonen Atlantic Council; som driver Cyber Statecraft Initiative, som hørtes veldig lik ut som forgjengerne.

Alan Duncan fra UD henviste 3. april 2019 til en organisasjon av ‘europeiske ikke-statlige organisasjoner, veldedighetsorganisasjoner, akademikere, tankesmier og journalister’ som hadde som mål å motvirke ‘desinformasjon’ fra Russland. Partnerskapet foreslo i virkeligheten at alle som er i tvil om at White Helmets er en snill humanitær organisasjon eller at russerne forgiftet Skripal og skjøt ned MH17, har blitt villedet av falske nyheter – som skal motvirkes av mer falske nyheter ( Sic Semper Tyrannis, 4. april 2019).

Det er ingen overraskelse at mange regjeringer driver med propaganda, informasjonskrig og psykologiske operasjoner. Det som er merkelig, er at operasjonene til Higgins, Donnelly, Macmillan og deres herrer er diskutert i USA og Storbritannia, men ikke i Australia. Gitt den delte dagsordenen i etterretningssamarbeidet Five Eyes, kan Integrity Initiative godt ha «celler» i New Zealand og Australia. Bare tre australske navn vises i de lekkede dokumentene: en akademiker, en fremtredende journalist og en tidligere diplomat. Det er mye mer vi trenger å vite, men hovedstrømsmedia er ikke interessert.


Creative Commons/ AHT. Alison Broinowski er tidligere australsk diplomat og forfatter. Hun er visepresident i Australians for War Powers Reform.


steigan.no er et av de mediene i Europa som har gravd mest og publisert mest om Integrity Initiative. Les mer her.

I vår tid trengs medier som er uavhengige av stat og kapital, og som driver en faktabasert og kritisk journalistikk. Vil du bli en av støttespillerne? Klikk her eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.