Integrity Initiative – et initiativ uten integritet. Del 3.

0
Illustrasjon: Shutterstock.

Integrity Initiative og Institute of Statecraft er en skandale som main stream media ikke vil røre. Det er dokumentert at et prosjekt som er ledet av en tidligere britisk offiser som mener at vi allerede er i krig og derfor gjelder ikke lenger vanlige regler for det sivile samfunn. Det er dokumentert at de driver en skitten løgnkampanje mot Labour-leder Jeremy Corbyn.

A war in cyberspace is already raging and could lead to ‘armageddon’ if banks get hit

Og det er dokumentert at de driver et hemmelig nettverksarbeid for å påvirke presse, medier, politikere og beslutningsprosesser uten at offentligheten skal vite om det, og at hensikten er at vi alle skal bli mer innstilt på krigersk opptrapping mot Russland. Det er også dokumentert at dette nettverket har forgreininger i Norge. Nå undersøker vi nettverkets såkalte klyngeledere. I de to foregående artiklene gikk vi gjennom 10 av de 21 kontaktene på lista fra Integrity Initiative over såkalte «klyngeledere». Vår konklusjon så langt er at de fleste av dem reelt sett enten helt sikkert er med i dette nettverket eller at de sannsynligvis er det. Nå skal vi se på resten av lista.

Anne Bader

Nummer elleve på lista over klyngeledere er Anne Bader. Hennes epost går til Institute for Statecraft, så dette er ikke rakettvitenskap. Som det står her er hun Senior Associate Fellow of the Institute of Statecraft, London. Det står også i den profilen hun sjøl har skrevet til LinkedIn.Visepresident i Atlantic Council, javel, så man kan ikke akkurat si at hun skjuler hvor hun står. Knyttet til forsvarsakademiet i London. Når hun står på denne lista, så er det fordi hun har noe der å gjøre.

Jakub Janda

Dusienet er fullt med Jakub Janda. Han skriver om seg sjøl på Twitter at han er: Executive Director Prague-based @_EuropeanValues Think-Tank & @_KremlinWatch Program Head. Countering hostile Kremlin influence ops. Proud Czech Army Reservist. Han er også ansvarlig for noe som med utilsiktet sjølironi hater DisinfoPortal der han driver med desinformasjon, hybridkrig, sikkerhet og forsvar. Lista over partnerne hans viser den samme typen folk fra hele Europa og deriblant psyop-avdelinga i EU: EU Disinfo Lab. Den godeste Janda (er det skihopperen eller en navnebror?) står nok også på denne lista fordi han hører til der. Og dette bekrefter han da også på Twitter:

Mario Nicolini

Nummer tretten er Mario Nicoloni. Han skriver sjøl på LinkedIn at han er rådgiver for Slovak Atlantic Commission. De driver med: «The organisation connects key Central European personalities and experts in foreign and security policy.» Kort sagt: sikkerhetspolitisk nettverksbygging. Han er grunnlegger og ærespresident i noe som kaller seg Euro-Atlantic Center. Vi har ikke funnet den definitive lenken til Institute for Statecraft, men den godeste Mario driver i det minste i samme bransje.

Bertas Venckaitis

Bertas Venckaitis er fra Litauen og nummer fjorten på lista. og det går fram av hans Twitter-konto at han er veldig opptatt av desinformasjon og mot Russland, men vi har ikke funnet beviser som kan bekrefte at han er leder for noen klynge i Litauen. Derimot ser vi at han har god kontakt på Twitter med Simas Čelutka. Se nedenfor.

Virginija Būdienė

Nummer femten på lista over angivelige klyngeledere i Integrity Initiative er Virginija Būdienė. Hun er direktør for Vilnius Institute for Policy Analysis. Hun er internasjonal rådgiver når det gjelder utdanning, kultur og NGO. Om ikke Connelly har rekruttert henne ennå, så kunne hun være en kandidat. Men vi har ikke funnet bevis som kan dokumentere at hun er noen slags klyngeleder.

Simas Čelutka

Simas Čelutka er nummer seksten. Han titulerer seg med «Director, European Security Program, Vilnius Institute for Policy Analysis». I biografien hans på DisinfoPortal står det svart på hvitt: «Simas coordinates the Integrity Initiative‘s Lithuanian cluster as well as VIPA‘s partnerships with respected Ukrainian platforms such as StopFake and Euromaidan Press Han er den eneste av folkene på lista som så eksplisitt gjør det klart at 1) det finnes et system med «klynger» under Integrity Initiative og 2) at han er sitt lands koordinator. Bingo!

Vi nærmer oss konklusjonen

Denne undersøkelsen startet med at vi begynte å grave i de dokumentene som som hachergruppa Anonymous dumpet på nettet. Integrity Initiative’ viser seg å være et hemmelig program som den britiske regjeringa opprettet i 2015 for å drive svart propaganda mot Russland. Vi vet ikke hvem denne hackergruppa er. For den del kan det stå en etterretningstjeneste bak dem. Siden vi ikke vet det, har vi søkt så langt det lar seg gjøre å finne ut av dette ved å bruke deres egne kilder eller kilder som ikke har noe med Anonymous å gjøre.

De som står bak programmet sier sjøl at de bygger såkalte «klyngegrupper» (cluster groups) av betrodde journalister, militære, akademikere og lobbyister i andre land. Disse folkene i klyngegruppene får varsel via sosiale medier når det britiske senteret mener at det er behov for deres innsats.

Fra deres egne dokumenter framgår det hvordan de jobber. Her er et eksempel fra den spanske klyngegruppa og hvordan de mobiliserte mot utnevnelsen av Pedro Baños som sjef for den nasjonale sikkerhetsmyndigheten. Dette var i juni 2018. Klokka 14 får lederen for den spanske klyngen beskjed om at dette bør hindres. Han gir beskjed til klyngemedlemmene om å utarbeide et dokument mot Baños for å spre det i spanske medier. De bruker Twitter for å dra dette i gang. Klokka 15.45 ber den spanske gruppa britene om å dra i gang en internasjonal støttekampanje på Twitter. Det britiske senteret lager ei gruppe på WhatsApp for å koordinere kampanjen på Twitter. Kort etter har den spanske gruppa klar artikler og materiell som skal publiseres i El Païs og El Mundo og sendes til den britiske og den franske ambassaden. Dette skrev vi om her.

Den britiske regjeringa driver et hemmelig medieprogram for å sverte Russland

Det som er spesielt kinky fra et politisk synspunkt er at dette nettverket, som er betalt av det britiske forsvarsdepartementet, driver en skittten propagandakampanje mot Labour og opposisjonsleder Jeremy Corbyn:

Den britiske staten driver hemmelig finansiering av kampanjen mot Corbyn

De har sannsynligvis også hatt noe å gjøre med propagandakampanjen i forbindelse med Skripal-saka:

Hvilken rolle spilte Institute for Statecraft i Skripal-saka?

Det går også fram at de har bygd klynger i 35 land, og blant dem Norge. I Norge har de oppgitt seks navn, og dem skrev vi om her:

Penner til salgs. Norske påvirkningsagenter.

Det vi nå har gjort gjennom tre artikler med denne er å ta for oss lista med såkalte «klyngeledere» som Integrity Initiative sjøl hevder å operere gjennom i forskjellige land. Gjennomgangen av de seksten første på lista viser oss at:

  • Det finnes et system med nasjonale klynger under Integrity Initiative.
  • Flertallet av de som er oppgitt som klyngeledere har en eller annen påviselig forbindelse med Integrity Initiative og Institute of Statecraft.
  • Det finnes også et system med nasjonale klyngeledere, og Simas Čelutka har vært så vennlig at han i sin offisielle biografi har slått fast at han er en av dem.

Vi har ikke konkludert med at samtlige på lista faktisk er klyngeledere. Lederen for Institute for Statecraft, Chris Connelly, kan ha skrytt på seg flere levende kontakter enn han faktisk har. Men for et klart flertall er det tydelig at de er med og at de er aktive.

Det gjenstår å presentere de siste fem på lista til Chris Connelly før vi konkluderer.

De to første artiklene i denne serien finner du her:

«Klyngelederne» til Integrity Initiative

Søkelys på «klyngelederne» i Integrity Initiative – del 2

Den siste og konluderende artikkelen finner du her.

Vær med på å styrke den uavhengige og kritiske journalistikken, klikk her eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

Forrige artikkelNATOs «prinsipper»
Neste artikkelStefan Löfven kaster alle sosialdemokratiske prinsipper overbord, men beholder jobben
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).