Det britiske Underhuset vedtok brexit, men uten tidsfrist

1

Den langvarige tautrekkinga mellom ststaminister Boris Johnson og Underhuset endte med at et flertall på 329 stemte for brexitavtalen, den såkalte Withdrawal Agreement Bill, mens 299 stemte imot. Derimot var det ikke noe flertall for å sette en tidsfrist. 322 representanter stemte nei til regjeringas tidsplan, mens 308 stemte ja. NRK skriver:

«Dette betyr at brexitdagen 31. oktober kan bli ytterlegare utsett. Årsaka er at politikarane har høve til å endre lova ved å kome med nye lovforslag. Det kan blant anna føre til at det blir ei ny folkerøysting.
Boris Johnson sa rett etterpå at han ikkje har endra meining.
– Politikken vår er ikkje endra. Vi skal ut av EU 31. oktober, sa han i parlamentet. Han gjer det likevel klart at han kjem til å diskutere med leiarane i EU om kva dei skal gjere framover.»

Boris Johnson har trykt på «pauseknappen» for avtalen på grunn av at Underhuset ikke godkjente tidsplanen. EU-president Donald Tusk sier at han anbefaler en utsettelse. Men blir det en utsettelse, sier Johnson at han vil skrive ut nyvalg. Blir det nyvalg, kan det tidligst skje 28. november.

Velgernes begeistring for EU er ikke blitt noe større mer enn tre år etter folkeavstemninga som førte til brexit-vedtaket. Dessuten har de mistet enda mer av tilliten til politikerne. Mange av Labours velgere følte seg sviktet av sine egne da Jeremy Corbyn i juli 2019 gikk inn for en ny folkeavstemning.

Om brexit.

KampanjeStøtt oss

Kommentarer

  1. veto says:

    Den här artikeln om vad som också pågår i Storbritannien bör alla läsa, och försöka ta till sig och förstå vad detta är för ett samhälle idag:

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere