Nytt kuppforsøk i Venezuela avverget

0
President Nicolás Maduro under en tale samme dag som kuppforsøket ble avslørt.

Venezuelas president Nicolás Maduro sa 26. juni 2019 at landets myndigheter hadde avslørt og avverget et nytt kuppforsøk i landet. Planene til kuppmakerne skal ha vært å drepe presidenten og andre ledende politikere og innsette den tidligere forsvarsministeren general Raul Baduel som president. «Disse folkene er ikke noe annet enn fascister,» sa Maduro i en uttalelse om de mislykte kuppmakerne.

Maduro sa at kuppforsøket var koordinert med president Iván Duque i nabolandet Colombia. Sammensvergelsen skal ha hatt konkrete planer om å drepe 60 personer og sprenge bomber for å skade offentlig infrastruktur og offentlige tjenester.

Tidligere samme dag hadde president Duque i Colombia tatt til orde for å «styrte Madros diktatur», så påstandene til Maduro var neppe tatt rett ut av lufta.

USAs forsøk på å destabilisere Venezuela og gjennomføre regimeskifte har til nå mislykkes spektakulært. Med Mike Pompeo og John Bolton i første rekke forsøkte USA å sette inn en Hvemsomhelst Guaidó som president i landet. Men det førte ikke til noe internasjonal støtte av betydning. Så har man prøvd med en serie provokasjoner, som blant annet å skape en «humanitær grenseepisode» som skulle fungere som påskudd for militær intervensjon. Det ble mislykket og ble til og med avslørt i ettertid av New York Times. Så prøvde Hvemsomhelst Guaidó å utløse et militærkupp i april. Det tok fyr som en våt fyrstikk og fikk USA til å stå som så store tapere at sjøl Trump måtte distansere seg noe fra Boltons Venezuela-politikk.

Donald Trump er frustrert over sin egen regjerings Venezuela-politikk

Det har vært stor ståhei rundt USAs planer om en militær intervensjon. Men det er åpenbart at Pentagon ikke tør å gjøre noe sånt. USA har ført jungelkrig før uten særlig hell, og erfaringene frister ikke til gjentakelse. Når så Venezuelas batterier av S-300 missiler kan plukke USAs fly ned fra himmelen uten at de vil kunne tvinge landet i kne, er det opplagt at ingen fagmilitære med virkelig kompetanse vil anbefale en slik krig.

Da gjenstår drepende sanksjoner og nye forsøk på militærkupp, slik vi nå har sett et tilfelle av. Det kan komme flere, fordi de USA-vennlige kreftene i Venezuela har alt annet enn gitt seg.

Rapport: USA-sanksjoner dreper titusener i Venezuela

Russland vil ikke godta noen USA-intervensjon i Venezuela

Les mer om Venezuela på steigan.no.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelFinnmark kan lære opp resten av landet
Neste artikkelNoe er råttent i norsk kraftpolitikk