Rapport: USA-sanksjoner dreper titusener i Venezuela

24
USAs sanksjoner dreper titusener i Venezuela. Papirklipp fra Venezuela. Shutterstock.

En ny rapport fra Center for Economic and Policy Research (CEPR) viser at de økonomiske sanksjonene som Trump-administrasjonen har gjennomført mot Venezuela fra 2017 har ført til at titusener av mennesker har mistet livet. Rapporten ar forfattet av økonomene Mark Weisbrot og Jeffrey Sachs.

CEPR er en forskningsinstitusjon basert i USA. Den har to vinnere av Nobels økonomipris blant sine rådgivere, Robert Solow og Joseph Stiglitz. Senteret er finansiert av store fagforeninger i USA som AFL-CIO og United Steelworkers. Men den får også penger fra stiftelser som Ford Foundation, Rockefeller Family Fund og Kellogg Foundation. Vi snakker altså ikke om rabulister eller noen obskur organisasjon.

Sanksjonene fratar venezuelanere livreddende medisiner, medisinsk utstyr, mat og andre vesentlige importvarer, sier Mark Weisbrot. Dette er illegalt etter lover i USA og etter internasjonal lov og avtaler USA har undertegnet. Kongressen burde reagere og stoppe dette.»

Ansvaret for Venezuelas krise legges rutinemessig på Venezuela, sier Jeffrey Sachs. Men det er mye mer enn det. USAs sanksjoner er med vilje lagt opp for å ødelegge Venezuelas økonomi og gjennom det føre til regimeskifte. Dette er en unyttig, hjerteløs, illegal og feilslått politikk som fører til store lidelser for det venezuelanske folket.

Blant de tingene forskerne fant ut gjennom sine studier er følgende:

 • Sanksjonene har ført til mer enn 40.000 dødsfall i 2017–2018.
 • De har ført til at mat og medisiner mer mindre tilgjengelig, økt fare for sjukdom og økt dødelighet.
 • I august 2017 førte de til et dramatisk fall i all produksjon, noe som rammet hele sivilbefolkningen.
 • Hvis sanksjonene fortsetter også i 2019 vil de nesten sikkert føre til nye titusener av dødsfall som kunne ha vært unngått.
 • Det er omlag 80.000 mennesker med HIV som ikke har fått nødvendige medisiner fra 2017. Det er 16.000 som trenger dialyse som ikke får det, 16.000 som ikke får nødvendige kreftmedisiner og 4 millioner med diabetes eller høyt blodtrykk som ikke får insulin eller medisiner mot høyt blodtrykk.
 • Siden sanksjonene i 2019 startet har oljeproduksjonen falt med 36,4 prosent. Dette vil nødvendigvis øke den humanitære krisa.

Journalist og filmskaper Dan Cohen kommenterer dette slik på Twitter:

Disse sanksjonene svarer til det som i Genéve- og Haag-konvensjonene kalles «kollektiv avstraffelse» og som regnes som en krigsforbrytelse.

Sanksjoner dreper. Dette vet vi fra tidligere kriger, fra Irak og Syria, og nå også fra Venezuela. Dette burde være den store politiske saken i dag. Alle de politikerne som gjerne vil står fram som store humanister og menneskevenner burde ha skrevet harmdirrende avisinnlegg og forlangt at norske politikere slutter å bidra til dette langsomme drapet på titusener av mennesker. Men gjør de det?

Og hva gjør mediene med denne rapporten om en alvorlig og pågående krigsforbrytelse? Store oppslag? Kritiske ledere? Knallharde spørsmål til statsminister Erna Solberg? Ikke akkurat.

Les mer om Venezuela på steigan.no. Klikk her.

I vår tid trengs medier som er uavhengige av stat og kapital, og som driver en faktabasert og kritisk journalistikk. Vil du bli en av støttespillerne? Klikk her eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. NRK og norsk MSM gjør i dag det samme for USA når det gjelder Venezuela som de gjorde for USA før krigen mot Libya. NRK fremstiller regjeringen i Venezuela som ansvarlig for elendigheten, og som en regjering som derfor må styrtes, mens det er USAs økonomiske krigføring og sanksjons-krig som er årsaken til forholdene.

  Vestens befolkning skal få det inntrykket at det er et tyrannisk regime som er årsaken, mens det er krigføring for å få kontroll over landressurser som alltid som er den egentlige årsaken. Wall Street bankkartellene bruker USAs krigsmaskin for å oppnå sine mål. Bolton innrømte åpent i et intervju at det var Venezuelas oljeressurser som skal inn under amerikanske oljeselskapers kontroll og eierskap som er målet.

  Dette intervjuet har også NRKs og norsk MSMs journalister tilgang til. Når de heller referer til USAs utenriksdepartement sin versjon, skulle det bevise at en nøytral nyhetsformidler er NRK ikke. Storkapitalen har fra tidlig av hatt sine agenter på plass i NRK, som sørger for at det er USAs versjon som når norske tv-seere.

 2. Avatar for runeulv runeulv says:

  Og nå er det et militærkupp på gang i Vuvuzuela, og så får vi se om det lykkes eller ikke.

 3. Avatar for aford aford says:

  Jeg husker en reportasje på NRK fra Venezuela for ikke altfor mange år tilbake. De intervjuet bl.a små jenter og gutter på gata om hva de ønsket å bli når de ble store. Alle jentungene skulle bli Miss Universe (Venezuela holdt den gang, kanskje enda, verdensrekorden i å ha hatt flest Miss Universe-titler gjennom historien), og alle gutta skulle bli president i Venezuela. På spørsmål om hvorfor; hva en president gjorde som virket så forlokkende, var svaret “skyte med maskingevær, bestemme alt og gifte seg med Miss Universe.”

 4. Avatar for runeulv runeulv says:

  Det er mange voksne også, som tror at presidenter bestemmer alt, når sannheten er mer at de får et par valg av byråkratiet de kan velge mellom, og for å begrense det mer, er de ofte programforpliktet til å velge et av dem.

 5. Avatar for aford aford says:

  Britiske “Yes, prime minister” har vel bedre enn det meste gitt en utmerket leksjon i omtrent hvordan det ofte fungerer i så måte.

  Men det var mest en kommentar på stemningen i et land som Venezuela kontra f.eks norsk virkelighet; hva den oppvoksende slekt oppfatter som normalt og normativt, typiske rollemodeller osv. Her kan jo sikkert du komme opp med noen apropos vedr. hva norske barn fremover vil synes er normalt … :face_with_raised_eyebrow:

 6. Avatar for runeulv runeulv says:

  Det er nok at Maduro skyter på eget folk, og så kan USA eller samarbeidspartnere rettferdiggjøre bombing eller invasjon. Mye av det samme som skjedde i Syia eller Libya, mao.

 7. Avatar for INK INK says:

  Godt at kuppet ser ut til ikke å ha lyktes.

  Den siden vant vel som hadde mest av det uovervinnelige våpenet som demonstreres her:

  https://www.youtube.com/watch?v=7B2LPxggvqY

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

16 flere kommentarer

Deltakere