Rapport: USA-sanksjoner dreper titusener i Venezuela

0
USAs sanksjoner dreper titusener i Venezuela. Papirklipp fra Venezuela. Shutterstock.

En ny rapport fra Center for Economic and Policy Research (CEPR) viser at de økonomiske sanksjonene som Trump-administrasjonen har gjennomført mot Venezuela fra 2017 har ført til at titusener av mennesker har mistet livet. Rapporten ar forfattet av økonomene Mark Weisbrot og Jeffrey Sachs.

CEPR er en forskningsinstitusjon basert i USA. Den har to vinnere av Nobels økonomipris blant sine rådgivere, Robert Solow og Joseph Stiglitz. Senteret er finansiert av store fagforeninger i USA som AFL-CIO og United Steelworkers. Men den får også penger fra stiftelser som Ford Foundation, Rockefeller Family Fund og Kellogg Foundation. Vi snakker altså ikke om rabulister eller noen obskur organisasjon.

Sanksjonene fratar venezuelanere livreddende medisiner, medisinsk utstyr, mat og andre vesentlige importvarer, sier Mark Weisbrot. Dette er illegalt etter lover i USA og etter internasjonal lov og avtaler USA har undertegnet. Kongressen burde reagere og stoppe dette.»

Ansvaret for Venezuelas krise legges rutinemessig på Venezuela, sier Jeffrey Sachs. Men det er mye mer enn det. USAs sanksjoner er med vilje lagt opp for å ødelegge Venezuelas økonomi og gjennom det føre til regimeskifte. Dette er en unyttig, hjerteløs, illegal og feilslått politikk som fører til store lidelser for det venezuelanske folket.

Blant de tingene forskerne fant ut gjennom sine studier er følgende:

  • Sanksjonene har ført til mer enn 40.000 dødsfall i 2017–2018.
  • De har ført til at mat og medisiner mer mindre tilgjengelig, økt fare for sjukdom og økt dødelighet.
  • I august 2017 førte de til et dramatisk fall i all produksjon, noe som rammet hele sivilbefolkningen.
  • Hvis sanksjonene fortsetter også i 2019 vil de nesten sikkert føre til nye titusener av dødsfall som kunne ha vært unngått.
  • Det er omlag 80.000 mennesker med HIV som ikke har fått nødvendige medisiner fra 2017. Det er 16.000 som trenger dialyse som ikke får det, 16.000 som ikke får nødvendige kreftmedisiner og 4 millioner med diabetes eller høyt blodtrykk som ikke får insulin eller medisiner mot høyt blodtrykk.
  • Siden sanksjonene i 2019 startet har oljeproduksjonen falt med 36,4 prosent. Dette vil nødvendigvis øke den humanitære krisa.

Journalist og filmskaper Dan Cohen kommenterer dette slik på Twitter:

Disse sanksjonene svarer til det som i Genéve- og Haag-konvensjonene kalles «kollektiv avstraffelse» og som regnes som en krigsforbrytelse.

Sanksjoner dreper. Dette vet vi fra tidligere kriger, fra Irak og Syria, og nå også fra Venezuela. Dette burde være den store politiske saken i dag. Alle de politikerne som gjerne vil står fram som store humanister og menneskevenner burde ha skrevet harmdirrende avisinnlegg og forlangt at norske politikere slutter å bidra til dette langsomme drapet på titusener av mennesker. Men gjør de det?

Og hva gjør mediene med denne rapporten om en alvorlig og pågående krigsforbrytelse? Store oppslag? Kritiske ledere? Knallharde spørsmål til statsminister Erna Solberg? Ikke akkurat.

Les mer om Venezuela på steigan.no. Klikk her.

I vår tid trengs medier som er uavhengige av stat og kapital, og som driver en faktabasert og kritisk journalistikk. Vil du bli en av støttespillerne? Klikk her eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.