Noe er råttent i norsk kraftpolitikk

0
Kraftpolitisk propaganda i form av ny-naivisme. Kilde: NorthConnect.

Hvorfor utsetter energiministeren NorthConnect til etter valget? Det ligger en ufrisk eim over norsk kraftpolitikk. Dette skriver Eva Nordlund i en kommentar i avisa Nationen. Nordlund skriver videre:

Har den blå regjeringa og høyresida i Ap en skjult, felles strategi for å få bygd den omstridte kabelen for eksport av norsk kraft til Skottland, den som går under navnet NorthConnect?
Det kan høres konspiratorisk ut, men hvorfor utsetter olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg (Frp) på syltynt grunnlag NorthConnect-saken til etter valget? Mye tyder på at NVE i praksis har vært ferdige med sin vurdering en god stund. Nå ber altså statsråden NVE utsette saken til kraftmarkedsanalysen for 2019 foreligger i oktober. Prisene i et marked går uansett opp og ned. Så hva handler dette egentlig om?
Bakteppet: Ap-ledelsen og klimapolitisk talsperson Espen Barth Eide overkjørte LO, egne ordførere og fylkespolitikere da de sammen med den blå regjeringa ga EU og overvåkingsbyrået Acer råderett over deler av norsk energipolitikk.
For å demme opp for opprøret i egne rekker, presenterte Ap-ledelsen «8 ufravikelige krav», som regjeringa etter sigende skulle ta hensyn til. Problemet er åpenbart at når Stortinget har avgitt beslutningsmyndighet til Acer, så er det EU/Acer som tar beslutningene. De «ufravikelige kravene» framsto mest som narrespill.

Vi har tidligere vist her på steigan.no at APs «ufravikelige krav» er svært så fravikelige.

Landsstyret i AP prøvde å dempe den kraftige motstanden mot ACER ved å sette som en forutsetning for å stemme for den tredje energipakka at «stortingsgruppa sikrer at det ikke inngås en avtale som rokker ved» åtte konkrete og «ufravikelige krav». Første krav lyder slik:

«Landsstyret setter som et ufravikelig krav, dersom stortingsgruppen går inn for å slutte seg til EUs tredje energimarkedspakke, at en eventuell videre utvikling i EUs regelverk på energiområdet ikke kommer i strid med de overnevnte krav».

AP krever altså at EU i framtida ikke skal utvikle en energipolitikk som står i strid med Aps krav. Dette skremte nok byråkratene i Brussel! Man vet knapt om man skal le eller gråte av slik innholdsløs politikk.

To av de «ufravikelige kravene» til AP er at «erfaringene med de to kablene som nå bygges gjennomgås før nye utenlandsforbindelser kan vurderes» og at «Statnett skal eie og drifte alle framtidige mellomlandsforbindelser».

Ap har presetert å hevde at de har klart å stoppe NorthConnect. Terje Lien Aasland, Aps fraksjonsleder i næringskomiteen:

Dette betyr jo at NorthConnect, slik den er skrudd sammen, ikke skal ha konsesjon.

Sp og SV foreslår å si nei til nye kraftkabler til utlandet før man har erfaring med de to nye under bygging. Trass sitt ACER-løfte blir ikke Arbeiderpartiet med på det. Dette skriver ABC Nyheter. Nettavisa fortsetter:

– Ap fører folk bak lyset når de sier at ikke en kilowatt skal sendes ut av landet om industrien trenger den. De har signert en Acer-avtale med de borgerlige som nettopp ikke stanser den planlagte, nye kabelforbindelsen NorthConnect til Skottland.

Det sier Rødts leder, stortingsrepresentant Bjørnar Moxnes til ABC Nyheter.

Derfor er det grunn til å gi Eva Nordlund rett når hun avslutter sin kommentar i Nationen slik:

De Acer-motstanderne i Ap jeg har snakket med, forbinder nok ikke først og fremst Espen Barth Eides opptreden i Acer-saken med ryddighet.
Om Aps klimapolitiske talsperson ønsket å bidra med ryddighet, så er det en enkel sak: Enten slå fast at han er imot flere kraftkabler til utlandet. Eller være åpen om at han er mer opptatt av å forsyne EUs energiunion med norsk vannkraft.


«Something is rotten in the state of Denmark,» sier karakteren Marcellus i første akt av William Shakespeares stykke Hamlet. Hadde den gode Marcellus tatt luktprøven i dag, ville han ha kjent stanken av råttenskap drive inn også fra de nordlige kystene av Skagerak.

Forrige artikkelNytt kuppforsøk i Venezuela avverget
Neste artikkelDu blir «trollet»