USA frykter Venezuelas luftforsvar

0
Spesialutsending Elliot Abrams. Skjermdump fra pressekonferansen til State Department.

USAs spesialutsending Elliot Abrams sier at Venezuela har et fungerende luftforsvar som består av russiskbygde S-300 missiler. Dette gjør at et angrep på Venezuela med fly vil kunne bli svært kostbart for USA. S-300 missilene vil kunne skyte ned et tilstrekkelig antall av USAs angrepsfly til at tapene vil bli følbare for USA.

En jungelkrig mot Venezuela uten luftstøtte vil være et bortimot håpløst prosjekt. Venezuela skal ha seks operative S-300 systemer, og dette gjør at USA vil nøle med å innlede et angrep på landet.

24. mars 2019 landet to russiske militærfly med om lag 100 soldater om bord på Maiquetía-flyplassen i Caracas. Dette skriver journalisten Javier I. Mayorca på Twitter. Dette er også omtalt på BBC.

Lederen for denne kontingenten er general Vasilij Tonkoshkurov, som er stabssjef for bakkestyrkene i Russland.

Oppgavene til denne styrken er ikke offentliggjort, men den kan ha noe med S-300 systemet å gjøre siden det krever spesialkompetanse å utnytte systemet fullt ut.

Utenriksminister Mike Pompeo har advart Russland mot å etablere seg militært i Venezuela, men det er uklart hva USAs ledelse tenker å gjøre med det.

Samtidig blir det innrømt i Washington at kuppmaker Juan Guaidó, som har erklært seg sjøl som president i landet, «har mistet momentum». Dette skriver blant annet New York Times.

Du trenger den uavhengige og kritiske journalistikken, klikk her for å være med på å styrke den, eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelVideo: Falske beskyldninger om antisemittisme dokumentert
Neste artikkelKina: – Venezuela er ingens bakgård
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).