Russland vil ikke godta noen USA-intervensjon i Venezuela

0
To store russiske militærfly landet nylig i Venezuela for å demonstrere Russland støtte til landet. Skjermdump fra Twitter.

USA har ikke gjort noen hemmelighet av at de prøver å gjennomføre regimeskifte i Venezuela. Tvert om har de som kjent anerkjent kuppmaker Juan Guaidó som de sjøl har plukket ut, og planene om en militær intervensjon har vært kjent lenge. Men nå har Russland satt ned foten og gjort det klart for Washington at Moskva ikke vil godta noen form for USA-intervensjon i Venezuela.

Dette skjedde på et todagers møte mellom USAs «spesialutsending» Elliot Abrams og Russlands viseutenriksminister Sergeij Ryabkov i Roma. Møtet ble avsluttet 19. mars og det var tydelig på uttalelsene etter møtet at Russland hadde trukket opp sin røde linje for USA kuppmakerekspert.

Les: Då var han USA:s bödel i Centralamerika – nu vittrar Abrams blod i Venezuela

Komikere fikk Elliott Abrams ut på glattisen

Abrams hadde kanskje sett for seg at han kunne sette premissene og legge til rette for at Russland skulle godta en «overgang» eller et «kompromiss». Noe sånt skjedde ikke. Russland har tydeligvis lært av erfaringene fra Libya og Syria.

Ryabkov sa ganske enkelt etter møtet:

Vi forutsetter t Washington vil behandle våre prioriteringer seriøst og ta hensyn til vår tilnærmingsmåte og våre advarsler.

Abrams sa bare at han hadde fått en «bedre forståelse av den andres synspunkter» – les: han hadde mottatt og forstått budskapet.

Og handling følger ord: 24. mars landet to russiske militærfly med om lag 100 soldater om bord på Maiquetía-flyplassen i Caracas. Dette skriver journalisten Javier I. Mayorca på Twitter. Dette er også omtalt på BBC.

Lederen for denne kontingenten er general Vasilij Tonkoshkurov, som er stabssjef for bakkestyrkene i Russland.

No kidding – den russiske generalen Vasilij Tonkoshkurov leder den russiske kontingenten til Venezuela.

Dette understreker det budskapet Ryabkov ga Abrams i Roma: Russland vil ikke under noen omstendigheter godta en USA-intervensjon i Venezuela.

Som Finian Cunningham skriver på Strategic Culture:

Politisk makt er ute. Militær makt er ute. Respekter internasjonal lov og Venezuelas suverenitet. Dette er Russlands eminente og fornuftige ultimatum til Washington.

Det vil fortsatt være mulig for USA å sabotere Venezuela og påføre folket der nye lidelser gjennom drastiske sanksjoner, men USA muligheter er blitt drastisk innskrenket gjennom Russlands ultimatum. Men bandittvesenet fornekter seg ikke. Citibank begynte sist uke å selge Venezuelas gull og vil stille deler av salgssummen til disposisjon for kuppmaker Guaidó. Tjuveri, som det også kalles.


Klikk her for å være med på å styrke den uavhengige og kritiske journalistikken, eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916


KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.