En advarsel til vindkraftmotstandere

6

Utenlandsk storkapital voldtar norsk natur ved hjelp av Solbergregimets hemningsløse knefall. Som vi har vist i mange artikler er det ikke hvem som helst som står bak dette overgrepet mot norsk natur og norske lokalsamfunn. Det dreier seg om noen av de største kapitalgruppene i verden.

I forbindelse med vindindustriutbygginga på Frøya har vi sett at en tysk industrigigant har kommet seg inn via det som nærmest må kalles et stråselskap og dermed fått total makt til å gjøre som de vil med en sårbar natur og et lite lokalsamfunn. Vi kalte det retorisk for en «tysk okkupasjon av Frøya», og det var naturligvis for å sette fingeren på at her gjelder ikke folkestyret lenger. Her ruller kapitalen inn på tvers av nesten 80 prosent av stemmene i folkeavstemning, og de «kjøper opp» norsk politi til å jobbe for seg.

Folkebevegelsen mot vindindustrien forsøker med alle fredelige midler de kan å stoppe galskapen, og det er uhyre viktig at denne motstanden styrkes.

Men vi fikk en advarsel fra en utenlandsk vindkraftmotstander. Hun roste det norske grasrotopprøret, men skrev også at vi må være klar over hva slags krefter vi står overfor. Dette er selskaper med titalls, om ikke hundretalls milliarder dollar bak seg. De kan kjøpe så dyre advokater de vil, noe de også gjør. Og etter USAs juridiske system kan de bruke disse advokatene til å gå etter motstandernes økonomi og deres eksistens.

Dette kan de gjøre ved å rette en såkalt SLAPP – Strategic Lawsuit Against Public Participation mot aktivistene. Det er et strategisk saksanlegg som tar sikte på å gjøre det ekstremt kostbart for aktivistene å stille seg i veien for utbyggernes profittinteresser. Det inkluderer det å skrive negativt om dem.

Se også Wikipedias artikkel om dette.

Vi tar ikke opp dette her for å skremme, tvert om. Kampen må fortsette, og den må trappes opp. Vi tar det opp for å si at motstanden mot kapitalgruppenes overgrep må organiseres bedre, samholdet og solidariteten styrkes, og man må alt nå lage kampanje mot SLAPP, slik at folk er advart og opinionen er reist også mot dette. Det er nemlig mulig langs politisk vei å sette kjelker i veien for SLAPP. Det kan for eksempel gjøres av Stortinget, altså blir det en politisk sak, og gjerne i en valgkamp.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Kapitalgrupper kan bare komme så langt lokalbefolkningen lar dem. Det finnes mange måter å sabotere på.
  Ikke bare å legge seg foran anleggsmaskinene eller kle seg i bunad. Men vi må være forberedt på at det koster oss det vi trodde vi hadde spart oss, ved å overlate alt til andre.

 2. Avatar for Anki Anki says:

  Et land bestående av i all hovedsak pjuskefiddinger med datafingre må bare finne seg i at makteliten tråkker over oss. Det er vanskeligere å stjele sukkertøy fra unga. De skriker i hvert fall litt :wink:

 3. En utenlandsk vindkraftmotstander roste det norske grasrotopprøret. En utlending roser oss, men ingen ros til opprørerne fra norske politikere, spesielt ikke fra regjeringspartiene. Dette er en lakmustest for norske riks og lokal politikere, for representerer de nordmenn og Norge og ikke global storkapital, skal en folkeavstemning med hele 80% mot utbygging ihvertfall gjelde fremfor utenlandske kapitalinteresser.

  Norge har mer enn nok vannkraft for husholdninger og industri, og trenger ikke vindturbin-vederstyggeligheten. En oppgradering av eksisterende vannkraftverk vil gi like mye som planlagte vind og bølgekraftverk. Opprøret er dermed kunnskapsbasert. Denne kunnskapen skal også politikerne med deres rådgivere ha, og dermed satt folkeviljen og vern av norsk natur først.

  Saken viser at de fleste politikere er agenter for den globale storkapitalen. Som vi nylig har sett, etter de er ferdige i politikken, går de åpenlyst rett over og tjener storkapitalen, sist nå SVs Solhjell til Bilderberg. Det burde få velgerne over til partier som setter folk og land først i neste valg, og sier klart nei til bla EØS/EU og vindturbinparker.

 4. I dag skriver NRK.no at formannskapet i Frøya kommune har gitt opp kampen mot utbyggingen av 14 vindturbiner i bygda. Det blir altså aksjonsgruppen mot utbyggingen som må drive kampen videre uten lokale politikere ved sin side.

  Forklaringen til formannskapet var at det var deres advokat som hadde anbefalt at saken legges ned. De tror ikke at de når frem gjennom retten. Det kan være frykt for søksmål fra utbyggings-giganten som er grunnen. Får vi se at andre formannskap i andre kommuner også gjør det samme, overkjører storkapitalen lokale myndigheter, og kommunestyrene vil bli redusert til kun å styre egen innbyggere. Utenlands storkapital får fortrinnsrett over norske naturressurser.

 5. Avatar for INK INK says:

  Vindturbiner er en trussel mot verdens største ugle, den utrydningstruede hubroen:


 6. Avatar for Anki Anki says:

  Selvsagt gjør vi det. Mørkredde og inkompetente lokalpolitikere har ikke nubbetjans mot den overmakta. Som sagt - enklere enn å stjele sukkertøy fra unga.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere