Trønderenergi leier inn politi for omstridt vindkraftutbygging på Frøya

20
Faksimile av oppslag i Frøya.no. FOTO: Petter Vidar Vågsvær

– Politiet er kjøpt opp av TrønderEnergi, sier vindkraftmotstanderne på Frøya. – Jeg gråter over at Frøya er okkupert av TrønderEnergi og norsk politi, sier Elin Grubba Rabben til Hitra-Frøya. «Jeg føler det som om jeg har fått husarrest,» fortsetter hun.

TrønderEnergi påstår at de bare har leid inn politi til til «trafikkstøtte«. Men 20. mai kunne lokalavisen Hitra Frøya opplyse at 16 politibetjenter var i gang med å fjerne aksjonister fra stedet.

Vindkraftmotstandere på Frøya aksepterer ikke argumentet med trafikkstøtte sier Hans Anton Grønskag, som leder aksjonsgruppa «Nei til vindkraftverk på Frøya».

– Bare det at politiet tar imot midler fra vindkraftindustrien, er egentlig nok for oss. Sånt skal ikke forekomme.

– Det at politiet «lar seg kjøpe» på en slik måte, er så lite tillitvekkende. Vi har møtt politi her som ikke skaper tillit. Det er en vederstyggelighet som staten er nødt til å gripe inn mot og få bort.

Frøya har sagt nei til vindindustri. I en folkeavstemning 2. april 2019 stemte 78 prosent av innbyggerne mot vindkraftrasering av øya. Hans Anton Grønskaug fra Nei til vindkraft på Frøya skrev om dette i lokalavisa.

Det at et privat selskap på denne måten kan «kjøpe» politiet til en omstridt utbygging er naturligvis prinsipielt forkastelig. Hadde det skjedd i andre land ville antakelig norske medier ha reagert og kalt det korrupsjon og bestikkelser av politiet.

Les om kampen mot vindindustrien på Frøya:

Mot folkeviljen: Ber staten sikre vindkraft-utbygging på Frøya

-Et brutalt angrep på bygde-Norge

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for Anki Anki says:

  Det må da være “betryggende” å se at nærpolitireformen funker bare man prioriterer ressursene med litt omhu :wink:

 2. På den annen side, for noen år siden stemte frøyværingene FOR vindkraft i en folkeavstemning, kommunepolitikerne var positive og generelt var det ikke stor motstand mot vindkraft i befolkningen.
  Det er vanskelig å stanse et prosjekt som allerede har fått konsesjon vil jeg tro, og det ville vel også utløse massive erstatningskrav.

  NVE melder på sin hjemmeside med store bokstaver at “NVE vil ikke behandle meldinger eller søknader om etablering av vindkraftverk før nasjonal ramme er fastsatt.”
  Men dessverre er det allerede gitt en mengde konsesjoner og det er vindkraftverk under bygging som vil gi 7,1 TWh ifølge NVEs siste kvartalsrapport. I tillegg er det gitt tillatelse til mange TWh hvor bygging ikke er igangsatt. Jeg tviler på om disse lar seg stanse.

  Befolkningen og politikerne har sovet i timen, sistnevnte har nok tenkt mest på arbeidsplasser og skatteinntekter før den folkelige motstanden kom. Det er litt merkelig igrunn, de aller fleste har vel vært nede i Danmark og Tyskland f.eks og sett disse enorme vindmøllene som er så dominerende i landskapet? Men i disse landene lar synlige spor seg slette hvis møllene fjernes. Det er sjelden tilfelle i Norge.

 3. Avatar for SHO SHO says:

  Det ser ut som man trenger et bedre opplegg for konsesjonsbehandling i Norge. Hvis de planlagte vindmøllene endrer karakter, feks at de blir mye høyere enn det som var avtalt (slik som på Frøya) så må det skje en ny konsesjonsbehandling. Og går det for lang tid fra en konsesjon ble gitt til bygging starter, bør det også være krav om ny konsesjonsbehandling. Dette for å motvirke at det oppstår store konflikter.

  Problemet er at befolkningen i Norge ikke fullt ut har forstått hvor voldsom en slik utbygging egentlig er. Det siste som har blitt oppdaget bla i Tyskland er at vindmøller dreper store mengder med innsekter (og kan altså skade næringskjeden i naturen).

  Man må også ha med seg de økonomiske forhold. Vindkraft krever høye strømpriser i Norge for å bli lønnsomt (60 øre pr KWh eller mer) og dessuten må også strømnettet utbygges. Dette betyr høyere strømpris og høyere nettleie for alle fremover, og det vil bla føre til høyere strømkostnader enn det mange norske smelteverk tåler.

  Den nye nasjonale rammeplanen til NVE inneholder arealer som til sammen utgjør et areal som er 80 ganger større enn Mjøsa. Det minste arealet i rammeplanen ligger i Østfold og har et areal som er ca 2,5 ganger større enn Mjøsa. Det dreier seg om gigantiske områder som kan bli berørt.

  Vi nærmer oss nå et lokalvalg, og jeg tipper at partier som går inn for at lokale myndigheter skal kunne ha vetorett mot utbygging av vindkraft lokalt, vil få økt oppslutning.
  Det høres også ut som om mange gamle konsesjoner bør forhandles på nytt pga den økte kunnskap vi nå har fått om konsekvensene av slike utbygginger.

 4. Vindkraftverk - omfang og synlighet: https://1.bp.blogspot.com/-I786J_Fv3Ak/XO5-rXF6yZI/AAAAAAABJPI/5SAnFiA-rzU5onwq6v0G7PQiItxAHGk3ACLcBGAs/s1600/vindkraftverkene.jpg

  Forresten pussig at du nevner Mjøsa, da oppe på Totenåsen Skyline skulle et av Norges første og største vindkraftverk stått og visuelt forurenset hele Mjøslandet (Havgul AS). At dette ikke ble noe av kan vi takke Nils Faarlund for, som på sine eldre dager flyttet tilbake til Bilitt, hvor han bir litt. Fikk noen gode råd av fyren tidligere i år:

  Takk for din beretning fra Hovdetoppen! Gjøvik er jo proletariatets by ved Mjøsa. Byen ble også modell for den kommunistisk orienterte, norske arbeiderklassens fraternalisering med kapitalismen, anført av Nils Ødegaard som ordfører for Ap og direktør for mønsterbruket Hunton.

  Det er nedslående og nesten utrolig hva politikere nå til dags kan få seg til å gjøre, alternativt la skje. Mye av det er det jeg kaller ‘bakromsdemokrati’ – utbredt i flertallsregjeringene i Ap etter 2. verdenskrig. Eneste måten å hamle opp mot slike metoder, er å oppdage prosjektene mens de er i emning. Det gjelder da å handle raskt. Enten (1) Terrier-i-buksebeinet-metoden, der du skriver leserbrev til opplysning for allmennheten og åpne brev til ansvarlige institusjoner, eller (2) skape en opinion, slik vi gjorde med Åsens Venner som stoppet vindkraftanlegget på Totenåsen (70 turbiner med høyde 100 m og vinge-fang 112 m, 50 km veganlegg, riksvegbredde). - Nils Faarlund

  Huff, de nøyer seg ikke med å rasere Europas vakreste natur, nå er kapitalkreftene i ferd med å ødelegge stjernehimmelen også: https://www.nrk.no/urix/frykter-elon-musks-satellittskjold-skal-odelegge-nattehimmelen-1.14569802

  Må nok til med astrofotografering, for å forevige stjernehimmelen slik den var. Stjernehimmelen over Mjøsa og Totenåsen Skyline. Som et minne til våre etterkommere.

 5. Avatar for SHO SHO says:

  Alle har hørt om Mjøsa og veldig mange har et begrep om hvor stor Mjøsa er (feks hvis man har kjørt bil fra Minnesund til Lillehammer). Det kan da være lettere å forstå hvor store områder som rammeplanene til NVE egentlig omfatter.

 6. Aha, ja det har jeg ikke tenkt på. Det var vel derfor Havgul AS ville begynne med å plassere disse 70 turbinene sine oppe på Totenåsen Skyline, slik at alle som kjører nedover E6 skulle merke seg hvor “flotte” de er i kulturlandskapet. Samt alle turistene på Skibladner. Dette var strategisk. Først tar vi Mjøslandet, så hele landet. Men så møtte de på Nils Faarlund da, og fikk en terrier i buksebeinet, som nok var litt mer fryktinngytende enn hva de hadde kunnet forestille seg. Anbefaler forresten friluftslivsboka til Faarlund for alle som er glade i norsk natur: https://ljaforlag.no/products/friluftsliv-en-dannelsesreise

 7. Avatar for TerjeM TerjeM says:

  Enkelte politiske teorier hevder at staten & politiet har en klassekarakter, og at dette særlig kommer til syne når ting tilspisser seg.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

12 flere kommentarer

Deltakere