En krigsgigant er skapt – og Norge er med

0
Enda et barn som har fått merke effekten av Raytheons produkter.

Våpengiganten Raytheon og industrigiganten United Technologies (UTC) blir et selskap. Etter sammenslåingen vil UTC-aksjonærene eie 57 prosent av selskapet som vil ha en årlig omsetning på rundt 74 milliarder dollar.
Dette melder E24.

Det sammenslåtte selskapet vil få navnet Raytheon Technologies Corporation. De tre største eierne i begge selskaper er de «vanlige mistenkte», BlackRock, State Street og Vanguard.

Disse tre selskapet er også de største eierne i USAs medieindustri, finansvesen, våpenindustri og i IT-industrien.

For dem betyr bare fusjonen at de konsoliderer grepet.

Det norske oljefondet har porteføljer på i underkant av 1% i begge selskaper, noe som plasserer «oss» blant de 30 største eierne. Norge er storprofitør på død, i tilfelle noen skulle ha trodd noe annet.

Oljefondet gjør stor profitt på våpengiganten Raytheon. Her Raytheon MIM-23 Hawk (i-Hawk) missil. Shutterstock.

Avisa VG, som faktisk er den norske avisa som grundigst og oftest (som her) har avslørt norsk våpeneksport til ikke minst de landene som fører krig mot Jemen, skriver om det norske oljefondets investering i global våpenproduksjon:

«Oljefondet var i 2017 investert i nesten halvparten av verdens 100 største våpenselskaper, til en samlet verdi av 55 milliarder kroner. Minst tre av selskapene kan knyttes til krigen i Jemen, ifølge nye undersøkelser.

Det norske oljefondet er enormt. Den samlede verdien er 8,5 billioner norske kroner. Norges verdier er investert i til sammen 9146 selskap i 72 land. Det er hele 1,4 prosent av alle verdens børsnoterte selskap.

VG har de siste ukene skrevet om ett av disse selskapene: Det amerikanske våpenselskapet Raytheon, som Oljefondet har investert 4,2 milliarder kroner i.

Selskapet aksjekurs har siden Norge investerte i 2016, gått i været på grunn av salg av bomber til Saudi-Arabia. Det islamistiske totalitære regimet bruker bombene i Jemen-krigen, og flere hundre sivile jemenitter, inkludert titalls barn, er drept av disse bombene.

Nå viser en ny gjennomgang at Raytheon kun er ett av svært mange våpenselskap som den norske stat, via Oljefondet, er investert i.

I etterkant av at opplysningene om Raytheon-investeringen ble publisert, har nemlig Redd Barna tatt utgangspunkt i Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) sin liste over de 100 største våpenselskapene i verden.«

Våpengiganten Raytheon selger bomber som Saudi-Arabia bruker i den blodige Jemen-krigen. Aksjekursen har skutt i været. Det tjener Norge penger på

Forrige artikkelGjøvik – byen uten trivsel
Neste artikkelEn advarsel til vindkraftmotstandere
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).