Den tyske okkupasjonen av Frøya får fortsette

8
Ryktene om norsk motstand mot München Stadtwerkes vindindustri på Frøya har også nådd tyske medier, som her i Süddeutsche Zeitung.

Kommunaldepartementet gir grønt lys til forsatt utbygging av vindindustri på Frøya, stikk imot det overveldende flertallet av innbyggernes ønsker. Det er det tyskkontrollerte selskapet Midgard Vind (eies av Stadtwerke München (70%) og Trønderenergi (30%)) som gjennomfører dette gigantprosjektet.

TrønderEnergi Vind har bare fungert som et startopp-selskap for det tyske selskapet. De hadde bare 30.000 i aksjekapitale da de fikk konsesjon. Nå er selskapet kjøpt opp av tyskerne, og de har ikke tenkt å la seg stoppe av folkelig motstand. Selskapet varsler tvert i mot erstatningskrav mot Frøya kommune for økonomiske tap på grunn av forsinkelsen. Bengt Eidem i TrønderEnergi sier:

— Forsinkelsene som har oppstått skaper bare tapere fordi dette til syvende og sist blir en stor ekstraregning som må dekkes av noen, sier Bengt Eidem. Det er dessverre sannsynlig at Frøya kommune vil lide økonomisk tap på grunn av dette, fordi vi blir nødt til å holde kommunen ansvarlig for de forsinkelsene som har oppstått på grunn av kommunens urettmessige vedtak om byggestopp, sier Eidem.

Motstandsleder Hans Anton Grønskag sier til Adresseavisen: – Jeg er sliten, trist og forbanna.

Lene Skarsvåg i Aksjonsgruppa mot vindkraft på Frøya forteller til enerWE at siste ord ikke er sagt i saken.

— Vindkraftutbygginga på Frøya skal stoppes, sier hun. I påvente av dette skal alle naturødeleggelser dokumenteres.

Aksjonsgruppa mener Statsforvaltningen og departementet bruker løgn og udokumenterte påstander som argument for å gi utbygger medhold i anleggsstart.

— Vi forventer at Frøya kommune går til søksmål mot staten ved fylkesmannen og kommunal- og moderniseringsdepartementet.

Regjeringa Solberg har lagt til rette for at den tyske okkupasjonen av Frøya kan gjennomføres mot folkeviljen. Noen synes kanskje at vi tar for sterkt i når vi kaller det en tysk okkupasjon. Men hva skal man kalle det når et utenlandsk selskap fullstendig overkjører folkeviljen og gjennomfører en hensynsløs ødeleggelse av et lokalsamfunn?

Dette vil bli brukt for å rulle over lokalsamfunn etter lokalsamfunn over hele Norge. Det er derfor på høy tid at motstanden mot dette overgrepet mot norsk natur og norske lokalsamfunn styrker seg kraftig. Motstanderen har ekstremt mye kapital og kan kjøpe de juristene og politikerne de måtte trenge.

Les også:

– Vindkraft – en energipolitisk skandale

Mot folkeviljen: Ber staten sikre vindkraft-utbygging på Frøya

Les om vindkraft på steigan.no her.


Blant dem som anbefaler steigan.no er:

Bli med på å utvikle den uavhengige og kritiske journalistikken. Klikk her!

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Solastalgia for Norge, Frøya, Hovdetoppen og Harbaksfjellet!

  Fra trappa mi hjemme tar det meg ca. 40 andpustne minutter opp på det lille, fantastiske Harbaksfjellet.

  Rettelse: det en gang så fantastiske Harbaksfjellet. Nå er det maltraktert av menneskenes maskiner og sprengladninger.

  Her oppe er det solnedgang, regn, vind, regnbue og havutsikt. Og det er pusterom for både flora, fauna og tobeinte.

  Rettelse: det var pusterom. Nå er stemningen der oppe så sørgelig at det klemmer rundt lungene.

  Harbaksfjellet har vært mitt hjem like mye som huset mitt. Det har vært en uendelighet av trygghet og frihet. Nå er det utrygt og ufritt.

  Miljøfilosofen Glenn Albrecht bruker begrepet Solastalgia om en tilstand som oppstår når man tar inn over seg at stedet man bor på, og som man elsker, er under angrep.

  Jeg er i Solastalgia. Stedet jeg elsker er under angrep, og fordi naturen er under angrep er jeg er under angrep.

  Enorme områder med Åfjordsnatur er tapt og monstrene har reist seg på Storheia (vent dog bare til FN lar høre fra seg…!) men la oss for søren stå sammen med de som fremdeles har natur å kjempe for!

  Forsvar Frøya, Sørmarkfjellet, Stokkfjellet og alle de andre naturområdene som ennå er tidlig i angrepsfasen!

  Hva kan du gjøre? Gjør deg hørt!

  La fjella leve! - Line Harbak

 2. Avatar for SHO SHO says:

  Før het det okkupasjon, nå heter det globalisering. Er forskjellen egentlig så veldig stor? Ingen blir i disse dager skutt på Frøya, men man må regne med permanent tilstedeværelse av politistyrker på Frøya og fengsling av demonstranter (og da snakker vi om demonstranter som har støtte i det store flertallet av befolkningen på Frøya når det gjelder å si nei til vindkraft). Og de norske politistyrkene kommer i praksis til å bli styrt av et utenlandsk konsern fra Tyskland. Det blir demokrati mot utenlandsk storkapital hvor regjeringen heier på storkapitalen. Og det er en storkapital som i praksis ønsker å gjøre om Norge til å bli en energi-koloni underlagt EUs og Tysklands behov for energi.

 3. Avatar for Torgeir Torgeir says:

  Dårlig artikkel.
  Ikke henvisning til noe målbare verdier og fakta som kan gjøre leseren bedre orientert.

  Her kommer flere ubegrunnede følsesutrykk:
  Er det karma?
  Spiser en dyr, må en regne med å bli spist selv.
  Lever en som fangstfolk, må en regne med å være offer for de som fanger vindkraft.
  Sorterer en ikke søpla, må en regne med å måtte slite med andres usorterte søppel.
  Tar en ikke hensyn, vil en ikke bli tatt hensyn til.
  Som en reder ligger en.
  Dette er bare ett problem for mennesker, og hva skal en egentlig med dem?
  Kanskje det er på tide at disse menneskene finner ut hva planeten skal bruke dem til?
  Da hadde det nok ikke vært behov for disse vindmøllene, men så bevisste er ikke folk.

 4. Avatar for Asle56 Asle56 says:

  Fakta er at det IKKE er behov for disse vindmøllene i Norge. Vi bygger dem ikke for Norge, men for tyske interesser. De er ulønnsomme, kan aldri bli lønnsomme, de destabiliserer strømnettet, ødelegger natur og fauna, dreper store mengder insekter osv osv. Det finnes ikke EN vektig grunn for å bygge disse monstrene, hadde vi modernisert og oppgradert alle de eksisterende vannkraftanleggene, så ville det gitt mer strøm enn all planlagte vindparker tilsammen. Og det uten å bygge en meter ny vei, eller rasere uberørt natur. Og disse vindmøllene har en levetid på maks 20 år, hvem skal stå for rivingen av dem? Norske forbrukere gjennom nettleie? Og hva skal vi gjøre med de enorme møllevingene som ikke er resirkulerbare, de er laget av kompositt som er farlig og kan ikke brukes til noe.

 5. Avatar for SHO SHO says:

  Senterpartiet vil fryse nye tillatelser for vindkraft i minst 20 år.
  Ola Borten Moe sier at Norge nå godt kan ta seg en pause på 20 år før man eventuelt skal vurdere videre utbygging av nye vindkraftverk. Det som bygges nå for tiden eller er godkjent for bygging av vindkraftverk er tilstrekkelig.

  https://www.klassekampen.no/article/20190607/ARTICLE/190609977

 6. Avatar for SHO SHO says:

  Nytt (desperat) utspill fra vindkraft bransjen, nå skal vindkraft redde norsk industri gjennom lave strømpriser.

  Overproduksjon av strøm vil nok kunne gi billigere strøm så lenge det ikke bygges nye utenlandskabler/kraftlinjer ut av landet, men to nye utenlandskabler settes snart i drift og kanskje kommer også NorthConnect kabelen til Skottland om noen år.

  Men hva skjer så med nettleien når stadig mer vindkraft bygges ut? Vil nettleien forbli lav framover? Og hva skjer med strømprisen når subsidiene til vindkraft opphører om noen år? Bransjens skjulte håp er nok at nye utenlandskabler på litt sikt skal sikre høye strømpriser og dermed høy profitt som den norske befolkning og norsk industri må betale for gjennom stadig høyere strømpriser og også økt nettleie.

 7. Hva som skjer? Det er bare å se til Danmark og Tyskland. Verre er det ikke. NOEN må betale regningen! Skyhøye priser for vanlige forbrukere (dvs. ca. 3 kr. kwh) hvorav det meste er skatt for å finansiere vindmøllene og solpanelene. Dessuten må de betale for at industrien skal ha levelige vilkår også.

  Det spiller jo ingen rolle om selve kraftprisen er lav i perioder når det blåser mye hvis nettleia og miljøskattene er skyhøye hele tida. Dette er å kaste blår i øynene på folk.

 8. Avatar for Asle56 Asle56 says:

  Det som hadde vært viktig for å bevare norsk industri var å modernisere og oppgradere eksisterende hydroelektriske kraftverk. Norge var tidligere store på dette, med industrier som lagde generatorer, transformatorer og alt som trengtes til vannkraft. Hadde vi startet modernisering/oppgradering av eksisternde vannkraftanlegg, så hadde vi opparbeidet oss større kompetanse på dette området igjen - kompetanse vi kunne brukt til å konkurrere om ordrer ute i verden hvor vannkraft skal bygges.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere