Ny giv i propaganda mot Nord Korea

0
Getty Images via BBC

BBC har gjennom krigen mot Syria vært, og er, en viktig medspiller for britiske myndigheter. De har vært villige partnere i svertingen av Russland, og i en artikkel om Nord-Korea slår de til igjen med påstander som vanskelig kan tas på alvor.

Under overskriften «Nord Korea: Hundrevis av offentlige steder for offentlige henrettelser, sier rapport«. Ikke mindre enn 308 slike skal eksistere i følge en «en sør-koreansk NGO»

I følge artikkelen på BBC skal The Transional Justice Working Group i løpet av fire år ha intervjuet 610 nordkoreanske avhoppere og brukt dem som informanter til rapporten .
Rapporten «Mapping the dead of the dead» påstås å dokumentere flere tiår med drap, for lovbrudd fra å stjele en ku til å se på sørkoreansk TV.
Videre skal offentlige henrettelser ha funnet sted i nærheten av elver, marker, markeder, skoler og idrettsanlegg, påstår gruppen, med tilskuerskarer på over tusen personer.

Fantastiske historier om Nord-Korea har vi etterhvert blitt vant til. Statsledere som Vesten ikke liker, og aller helst vil styrte får regelmessig gjennomgå i pressen, og det ser ut som at de journalistiske begrepene som verifisering, kritisk kildebruk og mulighet for imøtekommelse av påstander blir systematisk ignorert når det gjelder land der regimeskifteplanene fra Vest er klare. NGO’er som Amnesty er villige løpegutter for å oppnå avsky i befolkningene i Vest mot utvalgte land og dets ledere, vi har lest de overdådige historiene om «ond diktator» før krigene mot Irak, Libya og Syria. Amnesty International har laget «rapporter» som har vist seg basert på fri fantasi, det mest spektakulære eksempelet er påstandene om massehenginger i Saydnaya-fengselet.

Det lukter CIA

Denne siste saken om Nord Korea gir unektelig assosiasjoner til klassiske CIA-propagandaoperasjoner. En produserer en vill historie, legger den ut gjennom en gruppe med ordet Justice – «rettferdighet » i navnet, og «glemmer» å fortelle at organisasjonen som legger ut propagandaen er en CIA-frontgruppe. I dette tilfellet er det snakk om «The Transional Justice Work«.
Denne gruppen er en del av US National Endowment For Democracy og National Democratic Institute (ledet av krigsforbryteren Madeleine Albright), begge er CIA-frontgrupper og med amerikanske regjeringstjenestemenn, ambassadører som rådgivere. Typisk nok har US National Endowment For Democracy og National Democratic Institute tildelt «The Transional Justice Work» en pris, 2018 Democracy Award. Slike prisutdelinger forekommer ofte i slike organisasjoner, og ser unektelig flott ut i promoteringen.

BBC, The Guardian, norske ABC-nyheter er bare noen av de som har brukt likelydende overskrift. ABC-nyheter skriver også at «Blant annet har BBC omtalt saken.» som om det er noe garanti for at påstandene er sanne. Slik «sirkelhenvisning» er hyppig brukt, også av NRK, VG, og andre norske medier.
I likhet med andre er også ABC-nyheter nødt til å ta et forbehold og helt nederst i saken står det å lese:

«Men rapporter om henrettelser i Nord-Korea har ofte vist seg å være vanskelige å bekrefte og har også vist seg å ikke stemme.»

Erklært død – men var levende

I 2013 meldte sørkoreanske og japanske medier at den nordkoreanske artisten Hyon Song-wol ble henrettet sammen med ti andre musikere. Men dette viste seg å ikke stemme da hun i 2014 dukket opp på radio og TV , og senere var en del av den nordkoreanske delegasjonen som besøkte Sør-Korea under vinter-OL i Pyeongchang i 2018.»

Også spesialutsending  Kim Hyok-chol ble påstått henrettet av en rekke medier, også NTB, NRK, dagbladet og VG så sent som for to uker siden.
Også VG siterer ukritisk en sør-koreansk avis uten å opplyse sine leser om hvor mange ganger slike aviser har løyet. De driver også sirkelhenvisning ved å skrive at Reuters og Bloomberg har omtalt saken. Hvordan det skal være noen garanti for sannhet er ikke oppgitt. Det viste seg at Kim Hyok-chol lever i beste velgående.

Bevisst ryktespredning?

Det er ikke ukjent at mange som skummer over overskrifter på nettet kun får med seg overskriftene, og til nød de innledende setningene i artikler.

En kan derfor få inntrykk av at det er villet taktikk å legge slike forbehold til det som fremstår som ren ryktespredning, for ikke å si medvirkning til propaganda, aller nederst i en artikkel.

Forrige artikkelEn advarsel til vindkraftmotstandere
Neste artikkelLars Gule og kampen mot straffelovens §136a