– Sliter med Oljefondets saudi-aksjer

0
De sivile i Jemen, og blant dem svært mange kvinner og barn, rammes daglig av den saudiarabiske koalisjonens angrep. Men Oljefondet ser ingen etiske problemer med å investere i Saudi-Arabia. Kilde: Mintpress.

I filmen «Vikinger mot ulver – slaget om finans» blir Oljefondets omstridte aksjeinvesteringer i Saudi-Arabia omtalt som et dilemma, skriver E24.

Etikkrådet, som er oppnevnt av Finansdepartementet for å vurdere om fondets investeringer i enkelte selskaper er i strid med de etiske retningslinjene til Oljefondet, sliter med fondets investeringer i Saudi-Arabia, skriver E24.

Amnesty Norge refser det norske oljefondet, som økte investeringene i Saudi-Arabia til ni milliarder kroner i 2018. E24 skriver:

I 2017 var Oljefondet inne i 42 saudiske selskap, med en verdi på 6.8 milliarder; mens ved utgangen av 2018 var fondet inne i 44 selskaper med en verdi på totalt 9 milliarder kroner.

Amnesty har gått dypere inn i tallene. Organisasjonen har sendt VG en oversikt som viser at syv av disse selskapene, med en verdi på totalt 2.2 milliarder kroner, er eid av det saudiske fondet Public Investment Fund (PIF).

På hjemmesiden til dette fondet kan man se en pyramide av konservativt kledde menn i selskapets styre. Øverst troner styrelederen, kronprins Mohammad bin Salman.

Ingen ringere enn den ansvarlige mafiabossen bak mordet på Jamal Khashoggi, altså. Etikkrådet mener altså at det kanskje ikke er så etisk riktig å investere i denne typen selskaper.

Administrerende direktør i Oljefondet, Yngve Slyngstad, vil ikke kommentere kritikken fra Amnesty Norge, men sier at investeringene «gir god avkastning».

Mens Saudi-Arabia har drevet blodig krigføring i Jemen, har Oljefondet doblet sine investeringer i landet.

Les også:– Oljefondet har investert i 42 av verdens 100 største våpenselskaper

Saudi-Arabia er ikke en stat, det er en kriminell organisasjon

Du trenger den uavhengige og kritiske journalistikken, klikk her for å være med på å styrke den, eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

Forrige artikkelHvordan konsentrasjonen av rikdom driver en ny global imperialisme
Neste artikkelCNN: Droneangrepet på Maduro var et komplott
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).