– Sliter med Oljefondets saudi-aksjer

0
De sivile i Jemen, og blant dem svært mange kvinner og barn, rammes daglig av den saudiarabiske koalisjonens angrep. Men Oljefondet ser ingen etiske problemer med å investere i Saudi-Arabia. Kilde: Mintpress.

I filmen «Vikinger mot ulver – slaget om finans» blir Oljefondets omstridte aksjeinvesteringer i Saudi-Arabia omtalt som et dilemma, skriver E24.

Etikkrådet, som er oppnevnt av Finansdepartementet for å vurdere om fondets investeringer i enkelte selskaper er i strid med de etiske retningslinjene til Oljefondet, sliter med fondets investeringer i Saudi-Arabia, skriver E24.

Amnesty Norge refser det norske oljefondet, som økte investeringene i Saudi-Arabia til ni milliarder kroner i 2018. E24 skriver:

I 2017 var Oljefondet inne i 42 saudiske selskap, med en verdi på 6.8 milliarder; mens ved utgangen av 2018 var fondet inne i 44 selskaper med en verdi på totalt 9 milliarder kroner.

Amnesty har gått dypere inn i tallene. Organisasjonen har sendt VG en oversikt som viser at syv av disse selskapene, med en verdi på totalt 2.2 milliarder kroner, er eid av det saudiske fondet Public Investment Fund (PIF).

På hjemmesiden til dette fondet kan man se en pyramide av konservativt kledde menn i selskapets styre. Øverst troner styrelederen, kronprins Mohammad bin Salman.

Ingen ringere enn den ansvarlige mafiabossen bak mordet på Jamal Khashoggi, altså. Etikkrådet mener altså at det kanskje ikke er så etisk riktig å investere i denne typen selskaper.

Administrerende direktør i Oljefondet, Yngve Slyngstad, vil ikke kommentere kritikken fra Amnesty Norge, men sier at investeringene «gir god avkastning».

Mens Saudi-Arabia har drevet blodig krigføring i Jemen, har Oljefondet doblet sine investeringer i landet.

Les også:– Oljefondet har investert i 42 av verdens 100 største våpenselskaper

Saudi-Arabia er ikke en stat, det er en kriminell organisasjon

Du trenger den uavhengige og kritiske journalistikken, klikk her for å være med på å styrke den, eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.