– Oljefondet har investert i 42 av verdens 100 største våpenselskaper

11
Oljefondet gjør stor profitt på våpengiganten Raytheon. Her Raytheon MIM-23 Hawk (i-Hawk) missil. Shutterstock.

Avisa VG, som faktisk er den norske avisa som grundigst og oftest (som her) har avslørt norsk våpeneksport til ikke minst de landene som fører krig mot Jemen, skriver om det norske oljefondets investering i global våpenproduksjon:

«Oljefondet var i 2017 investert i nesten halvparten av verdens 100 største våpenselskaper, til en samlet verdi av 55 milliarder kroner. Minst tre av selskapene kan knyttes til krigen i Jemen, ifølge nye undersøkelser.

Det norske oljefondet er enormt. Den samlede verdien er 8,5 billioner norske kroner. Norges verdier er investert i til sammen 9146 selskap i 72 land. Det er hele 1,4 prosent av alle verdens børsnoterte selskap.

VG har de siste ukene skrevet om ett av disse selskapene: Det amerikanske våpenselskapet Raytheon, som Oljefondet har investert 4,2 milliarder kroner i.

Selskapet aksjekurs har siden Norge investerte i 2016, gått i været på grunn av salg av bomber til Saudi-Arabia. Det islamistiske totalitære regimet bruker bombene i Jemen-krigen, og flere hundre sivile jemenitter, inkludert titalls barn, er drept av disse bombene.

Nå viser en ny gjennomgang at Raytheon kun er ett av svært mange våpenselskap som den norske stat, via Oljefondet, er investert i.

I etterkant av at opplysningene om Raytheon-investeringen ble publisert, har nemlig Redd Barna tatt utgangspunkt i Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) sin liste over de 100 største våpenselskapene i verden.«

Våpengiganten Raytheon selger bomber som Saudi-Arabia bruker i den blodige Jemen-krigen. Aksjekursen har skutt i været. Det tjener Norge penger på

Da Saudi-Arabia åpnet for utenlandske investeringer i 2015 gikk Oljefondet inn med plassering på til sammen 3,4 milliarder kroner fordelt på 34 selskaper. I 2017 var dette økt til 6,8 milliarder fordelt på 42 ulike selskaper. Dette er et konkret og sterkt bidrag til å holde hodekapperregimet i Saudi-Arabia ved makta samtidig som de fører en krig mot sitt fattige naboland som krenker alt som heter folkerett og menneskerettigheter. Etter at Jemen-krigen startet har Norge femdoblet sin våpeneksport til de krigførende landene.

___________________________________________________
Dersom du vil støtte steigan.no kan du bruke betalingsløsningen vår: https://betaling.steigan.no/
En annen mulighet er å overføre til donasjonskontoen vår via nettbank: 9001 30 89050
Du kan også vippse til: 116916

Tusen takk!

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for baluba baluba says:

  Det sikreste man kunne investert i er olje, gass og kull. Det har jo raddispartiene forbydd, så det så.

 2. Avatar for Anki Anki says:

  De siste med baller forlot denne steinrøysa og dro til Island for evigheter siden. Tilbake sitter en bleik, småfet horde med sterk husmannsånd og svak sjøltillit. Det må jo gå gæli når sjarmerende krigshissere gjør sitt inntog på Rådhusplassen og vifter med både det ene og det andre foran denne gjengen med pjuskefiddinger. Å se trynet på Titten Tei-look a liken når hun høyfrekvent og pipende messer om at hun er stolt av norske mordere i jagerfly sine tokt over Libya er vel noe av det mer absurde som er notert fra min kant av verden. Investering i våpenselskaper er vel bare som det skal være - i norsk “husmannsånd”…

 3. Avatar for INK INK says:

  Hehe, “pjuskefiddinger”! - Er det et etablert begrep?

 4. Avatar for Anki Anki says:

  I min verden er pjuskefiddinger et nødvendig og etablert begrep, ja :slight_smile:

 5. Avatar for baluba baluba says:

  “Bygdehomo” eller bygdis, blir liksom et gammelt tamt begrep i forhold. Mens nyordene flommer videre på: Batikkdundre og agjysing var de siste jeg kom på i farta. :slight_smile:
  Hva fikk Obama betalt for turen ettersom han var så fornøyd? Kan vi ikke heller få Tino Sandadaji hit og fortelle Erna at hun må ut av bobla. En filmsnutt med Tino her på Steigan hadde vært bra. Gjeitis, vet du hva det siste ordet er? Her er flere fra Doc.
  Sitat: “-De kan reise til helvete med første fly, er beskjeden fra stifteren av Rabiata-moskéen til det han kaller «tjukke kjerringer på Stortinget». De.har jo sin EGEN religion for inn i det rødglødanes strulhælvete – hvorfor inn i satans salte kokfeskræva skal de overta vår!?!”

 6. De skandinaviske landene er rollemodeller for mange amerikanere, som ønsker seg mindre forskjeller. Bill Clinton, som fikk " Rhodes Scolarship" bruker uttrykket "Secret of the future, " når han snakker om Norge, og måten det gjøres på her, og tenker vel da på sosialdemokratiet, som Hillary mener 1984 egentlig er motivet Orwell hadde med boka, og er en av hennes favorittbøker. Altså at 1984 er en slags advarsel, en ekstrem form, men intensjonen er det vi har, og som de ønsker å innføre over hele verden. Fordeling og det å distribuere overflod.
  Millioner øses ut både her og der.
  Eksempel på her :
  “Erna smeller til med 836 millioner til Værnes
  Pengedryss over militærbasen i Stjørdal i budsjettlekkasje fra statsministeren”
  "The novel is set in the year 1984 when most of the world population have become victims of perpetual war, omnipresent government surveillance and propaganda. "
  In his 1946 essay “Why I Write”, Orwell explains that the serious works he wrote since the Spanish Civil War (1936–39) were “written, directly or indirectly, against totalitarianism and for democratic socialism”
  Se avsnittet “Inluences.”


 7. Avatar for Anki Anki says:

  At djupstatens tjenere mener Norge er “lyset” er jeg usikker på hva innebærer. Nå er denne velferdsstaten større i folkets programmerte hjerne enn i det virkelige liv, men selvsagt klarer vi oss ganske greit enn så lenge. Djupstatens mål er å knuge folket - også middelklassen - i kne. Og de er på tur den veien selv om de må koke frosken på svak varme. Erna er bare et lydig Bilderberger-yngel som alle de andre. Mht 1984 - så gikk jo det gæli også. Boka var en advarsel, ikke en bruksanvisning :wink:

 8. Avatar for baluba baluba says:

  Han skal da vel prøve på et eller annet vis å vriste av oss mere penger. Det har jo vært så lett hittil. Spørsmålet er om han har noen inflytelse Erna vil ha? Jeg tenker først og fremst på jobb og karriere.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

2 flere kommentarer

Deltakere

Historisk kommentararkiv

11 KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.