Saudi-Arabia er ikke en stat, det er en kriminell organisasjon

16
Det første landet Donald Trump besøkte som president var Saudi-Arabia.
Pål Steigan

Av Pål Steigan.

I november 2017 ble et stort antall prinser i Saudi-Arabia arrestert på ordre av kronprins Mohammed bin Salman (MBS). De arresterte ble torturert og flere av dem skal ha blitt hengt opp etter føttene. En av dem som ble hengt opp etter føttene var prins Alaweed bin Talal, som hadde en formue på 7 milliarder dollar. Kilder som Daily Mail snakket med hevdet at det amerikanske leiesoldatselskapet Blackwater deltok i aksjon og utførte torturen. Den saudiske kronprinsen skal ha konfiskert mer enn 194 milliarder dollar fra kontoene til de arresterte.

Dette kommer opp igjen nå som begivenhetene rundt det makabre drapet på journalisten Jamal Khashoggi blir mer og mer kjent. Når man leser om ei drapsgruppe på 15 folk med nære forbindelser til kronprins MBS som skal ha torturert, drept og partert journalisten, så er det som å lese en surrealistisk skrekkroman. Enda de opplysningene som dryppes fra den tyrkiske etterretninga virker ekte, så er det så man har vansker for å tro det.

Barack Obama belønnes av Saudi-Arabia

En kriminell organisasjon

Men det kommer antakelig av at vi gjør den feilen å betrakte Saudi-Arabia som en vanlig stat, i den grad et autokratisk hodekapperregime kan være en vanlig stat. Men det blir lettere å forstå at de kan handle som de gjør når man innser at denne staten ikke er noe annet enn en «vertikalt og horisontalt integrert kriminell organisasjon,» som Sarah Chayes  og Alex de Waal skrev i The Atlantic.

 «I virkeligheten er ikke Saudi-Arabia noen stat i det hele tatt. Det er to måter å beskrive dette på: som et politisk prosjekt med en smart, men i det lange løp grunnleggende dødsdømt forretningsmodell, eller som en enhet som er så korrupt at den tilsvarer en vertikalt og horisontalt integrert kriminell organisasjon.»

De beskriver den saudiske kongen som en toppsjef i et familieselskap som omgjør oljeinntekter til penger han bruker til å kjøpe politisk lojalitet. Dette kommer både i form av direkte smøring og i form av handelskonsesjoner til de utallige prinsene som landet holder seg med. Dette holdes sammen med en brutal sikkerhetstjeneste som er rikelig utstyrt med utstyr fra USA.

Uansett utenriksminister har Norge et nært forhold til oljediktaturet Saudi Arabia

Kjøper lojalitet og innflytelse i utlandet

Det er ikke bare internt at denne kriminelle organisasjonen kjøper seg lojalitet. Dette gjelder i høyeste grad også i utlandet. Slik kjøpte saudiene lojaliteten til en viss alkoholisert amerikansk millionær ved navn George W. Bush lenge før han ble president, og beholdt den da han ble valgt. Slik kjøpte de seg støtte fra Barack Obama og Hillary Clinton, og slik har de fortsatt å kjøpe støtte fra Donald Trump.

Når saudiene med sin kriminelle opptreden både internt og eksternt slipper unna med det, så er det fordi massevis av ledere over hele verden har latt seg bestikke.

For USAs del kommer også det forholdet at dollaren og dermed USAs hegemoni hadde vært ille ute dersom den ikke var forankret i petrodollarsystemet, et system som tvinger land som hendler i olje, det vil si alle land i verden, til å først kjøpe dollar.

Denne korrupsjonen gjelder også i høy grad mediene, de private selskapene og andre maktpersoner. The Intercept viser at en rekke sentrale personer i amerikanske medier står på lønningslista til saudiene og for rikelige betalinger derfra. Washington Post, som i det siste har gått til offensiv mot saudiene på grunn av drapet på deres skribent Jamal Khashoggi spør på lederplass: «Hvorfor jobber du for en morder?»

Mediefolk i mordernes tjeneste

Men The Post behøver ikke gå langt for å finne noen som treffes av det spørsmålet. Carter Eskew, som er lederskribent i avisa, og som var rådgiver for Al Gores presidentkampanje, driver det nest mest aktive lobbyfirmaet for Saudi-Arabia i USA og mottar 150.000 dollar i måneden for det. Firmaet ble startet av sentrale folk i Hillary Clintons kampanje.

Ed Rogers, som også skriver lederartikler i The Post, jobber som politisk agent for det saudiarabiske regimet i USA og mottar klekkelig betaling for det. Rogers har lenge jobbet for Det republikanske partiet og hans konsulentfirma BGR Group, som han leder, fornyet nylig sin kontrakt med saudiene. De jobber for å opprettholde gode forbindelser mellom Riyadh og USA, inklusive politikerne og mediene. Kontrakten er på 80.000 dollar i måneden.

Davis Ignatius, med tette kontakter med CIA og Saudi-Arabia har skrevet reine hyllningsartikler om kronprins MBS nettopp  i The Post. Han overgås bare av Tom Friedman i New York Times, som har skrevet rein panegyrikk for MBS.

Angela Merkel og kronprins Mohammed bin Salman (MBS), (Foto: dpa)

Toppsjefer og politikere har valfartet til de kriminelle

Etter drapet i Istanbul sprekker ballongen og NYT skriver sjøl om hvordan hele toppsjiktet i amerikanske medier og korporasjoner har gjort sine hoser grønne hos hodekapperne i Riyadh. De som feiret kronprins MBS var Rupert Murdoch, Walt Disney-sjef Robert A. Iger, sjefen for Warner Bros og ikke minst Amazon-sjef og Washington Post-eier Jeff Bezos.

Sveriges statsminister Stefan Löfven, med sin feministiske utenrikspolitikk, har naturligvis vært i Riyadh og bedt saudiene om unnskyldning for litt for mye svensk kritikk av dem, slik også svenskekongen har vært der for å sikre en feit våpenkontrakt. Andre som har vært på signingsferd til Riyadh er Børge Brende, Jonas Gahr Støre og Espen Barth Eide. Sistnevnte klarte til og med å si at «Norge og Saudi-Arabia har gode bilaterale relasjoner og sammenfallende posisjoner innenfor flere utenrikspolitiske områder,» og gikk sterkt inn for at norsk næringsliv skal satse i Saudi Arabia.

 

Og da er vi tilbake til det spørsmålet Washington Post stilte: Hvorfor jobber dere for mordere?

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Jeg støtter regimeendring i Saudi -Arabia. Gjerne i den forstand at vi tar for oss av kongefamiliens ressurser for å dekke inn kostnadene ved invasjonen. Forbannede møkkaland!

 2. Avatar for ABC ABC says:

  Stygt… Penger styr og det resulterer i at vi aksepterer Saudi Arabias regime. Åpner man øynene så lever vi et samfunn som er hinsides korrupt. En korrupsjon som er institusjonalisert faktisk. Bestikkelser med alt utover penger/kontanter er normen idag hevder jeg da. Et problem som er spesielt problematisk når vi har en ponzi om ikke alt for lenge konkurs spekulasjonsøkonomi.

 3. Avatar for baluba baluba says:

  Er det ikke landet som sådan det er noe galt med, kan det vel være arabernes væremåte?

 4. Avatar for Valgeir Valgeir says:

  Arabernes væremåte? Saudi familien er jøder som stammer fra Tyrkia, og disse har støttet Sunni Islam og også Wahabismen, som er en såkalt “tilbake til mohammeds gode dager” og som prediker en absolutt lojalitet til koranen. Dette er bare nok en versjon av kulturrevolusjon, som skal frata Araberne det store kulturgods de hadde og etterlate en stupid kultur som bare venter på det egentlige herrefolk for å bli ledet i krig.

  Les om Saudi og også Engelsk etterretnings engagement i å fremme Wahabi.

 5. Bare for å banke inn hvorfor hele toppsjiktet i amerikanske medier og korporasjoner har gjort sine hoser grønne hos hodekapperne i Riyadh…
  Top tre aksjonærer i Raytheon: The Vanguard Group, Inc. - 7.86%, BlackRock Fund Advisors - 5.48%, StateStreet gA Funds Management, Inc. - 4.14%
  Top fire aksjonærer i Lockheed Martin: StateStreet gA Funds Management, Inc. - 16.0%, The Vanguard Group, Inc. - 7.27%, Capital Research & Management Co. - 6.07%, BlackRock Fund Advisors - 4.47%

  AT&T Inc. top tre akjsonærer (eier WarnerBros med hud og hår)
  The Vanguard Group, Inc. 7.12%
  BlackRock Fund Advisors 4.46%
  StateStreet gA Funds Management, Inc. 3.87%

  • Oljefondets investeringer i AT&T Inc (WarnerBros)
   Aksjer: NOK 17.518.036.188
   Eierskap 0,9% pr. 31.12.17
   Rentepapir: NOK 16.526.247.293
   Totalt 34.044.283.481
   NB! Oljefondets direkte eierskap pr. 19.10.18, 0,95% (opp 0,5%)

  Bare for nevne “tyngden” i de vestlige amerikanske medie&informasjonsgigantene - Omsetninga til AT&T* som eier Warner Bros var i 2017 på 190.546.000.000 USD, eller omtrent 1/5 av oljefondets verdi pr. d.d. (nesten 1600 mrd NOK)
  (*On October 22, 2016, AT&T announced an offer to acquire Time Warner for $108.7 billion (including assumed Time Warner debt). The proposed merger was confirmed on June 12, 2018, after AT&T won an antitrust lawsuit that the U.S. Justice Department filed in 2017 to attempt to block the acquisition. The merger closed two days later, with the company becoming a subsidiary of AT&T.)

  Twenty-First Century Fox, Inc. topp ti A-aksjer (Murdock&Co):
  TCI Fund Management Ltd. - 10.9%
  The Vanguard Group, Inc. - 6.69%
  Dodge & Cox - 6.49%
  Capital Research & Management Co. - 4.83%
  BlackRock Fund Advisors - 4.11%
  StateStreet gA Funds Management, Inc. - 3.81%
  The Baupost Group LLC - 3.74%
  Egerton Capital (UK) LLP - 2.55%
  Independent Franchise Partners LLP - 2.47%
  Goldman Sachs & Co. LLC - 2.37%

  Twenty-First Century Fox, Inc. topp ti B-aksjer (stemmeberettiget):
  Murdoch Family Trust - 38.9%
  T. Rowe Price Associates, Inc. - 4.49% *
  (*Top tre aksjonærer i T. Rowe Price er: The Vanguard Group, Inc. - 8.39%,
  BlackRock Fund Advisors - 5.23%,
  StateStreet gA Funds Management, Inc. - 5.15%) Vittig…
  The Vanguard Group, Inc. - 3.85%
  ValueAct Capital Management LP - 2.95%
  Eagle Capital Management LLC - 2.86%
  TCI Fund Management Ltd. - 2.78%
  Yacktman Asset Management LP - 2.66%
  BlackRock Fund Advisors - 2.33%
  StateStreet gA Funds Management, Inc. - 2.10%
  Morgan Stanley Investment Management Ltd. - 1.96%
  (NB1 Inne på topp fem lista til Morgan Stanley finner vi Vanguard, State Street og Blackrock…)

  • Oljefondets investeringer i 21st Century Fox
   Aksjer: 4.127.570.489 NOK
   Eierskap pr. 31.12.17 - 0,8%, stemmegivning 1,52%
   Rentepapir: 1.221.535.212 NOK

  The Walt Disney Company topp tre aksjonærer
  The Vanguard Group, Inc. - 6.79%
  StateStreet gA Funds Management, Inc. - 4.28%
  BlackRock Fund Advisors - 4.12%

  • Oljefondets investeringer i Walt Disney Co
   Aksjer: NOK 12.123.291.432 + rentepapir NOK 290.947.701
   Eierskap 0,91% pr. 31.12.17 NB! Oljefondets direkte eierskap pr. 19.10.18, 1,00% (opp 0,9%)

  Etter at en betydelig del av 21. Century Fox ble solgt til Walt Disney sitter Murdock nå med 5% aksjer i Walt Disney. En quid pro quo hvor den finansielle gevinsten i tillegg havner i lomma til de samme eierne. Fiffig? For et par dager siden avdekket et journalistkonsortium det som kalles Europas største skattesvindel, hvor flere hundre milliarder er blitt unndratt. Opplegget kalles for «cum-ex», latin for «med» og «uten» - en komplisert korttidshandel med aksjer, som selgere og kjøpere fysisk ikke eier. Bankene som står i bresjen for denne aktiviteten har en ting felles. Oljefondet og nevnte trekløver + det meste av aksjonærhurven dere ser i denne sammenheng er aksjonærer i samtlige banker som er omtalt i denne svindelen. Men dette blir bare blåbær i forhold til den private planøkonomien de har spesialisert seg på. Her er kjøper og selger den samme, finansiering står de selv for, subsidiert av kvantitative lettelser, hvor forbrukeren gjennom “inflasjon” betaler “rentegevinsten” tilbake til de samme aktørene. Politikere og tilsynsorganer, hvor er dere? Prostituerte luddere blir jo rene Mor Theresa i forhold.

 6. Saudi er ikke så korrupt. Det er lite kamuflert korrupsjon der. Venne-tjenester. Billig hytte-utleie og slikt.

  Saudi er vel ganske så åpent, i forhold til hva de gjør og hvem de bestikker. Synes ikke de skjuler stort mye.
  Åpenheten så vi blant annet i deres kritikk av Canada, som var langt mer transparent, enn hva vi noensinne har fått fra en norsk regjgering, hvor både EØS medlemskap og energi-rettigheter, behandles bak lukkede dører, bak ryggen på arbeidsgiverne (folket).

  Her er Saudi Arabia langt mer ærlige og direkte. I Saudi, så vet i det minste folket hva og hvem de har å forholde seg til.
  I Norge, før folket oppdager det, så er dem blitt en ny “Juklerød”

 7. Avatar for ABC ABC says:

  Som nå Steigan skriver. SA er mer en «vertikalt og horisontalt integrert kriminell organisasjon.

  Men absolutt er de ‘åpna’ på ulike måter ja… :slight_smile:

  https://www.youtube.com/watch?v=FbUeJB3mN04

  Korrupsjon og åpen våld er en forutsetning for det regime som nå hersker i SA så stein korrupt må det vare min er min refleksjon.

 8. Både Saudi-Arabia, Kina, USA og Russland har sine svin på skogen. Noen tydeligere enn andre.

  Vi i Norge, en nasjon på ca 5 mill innbyggere. Hva har vi å si i den store sammenheng uten at vi dummer oss ut og at det bare går ut over oss selv? Ingenting!!!

  Vi bør heller holde kjeft. Skal vi være musa som brølte og bare bli ledd av?

  Det virker mot sin hensikt, å leke verdenspoliti, når vi er så få!

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

4 flere kommentarer

Deltakere

Historisk kommentararkiv

16 KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.