CIA vet at kronprins MBS sto bak drapet på Khashoggi

6

CIA har opptak av minst 11 meldinger som den saudiarabiske kronprinsen Muhammed bin Salman sendte til sin nærmeste medarbeider Saoud al-Qahtani da den sistnevnte ledet drapet på journalisten Jamal Khashoggi. Det er Wall Street Journal som skriver dette. Denne avsløringa er også omtalt i Middle East Eye (som ikke ligger bak betalingsmur):

Wall Street Journal rapporterte fredag 30. november ​​at i august 2017 hadde MBS fortalt samarbeidspartnere at hvis hans forsøk på å overtale Khashoggi til å returnere til Saudi-Arabia ikke lyktes, kunne de muligens lokke ham utenfor Saudi-Arabia og gjøre ordninger, ifølge til kildene.

Meldingene ser ut til å være det første beviset på MBSs engasjement i operasjonen på selve dagen for drapet og kronprinsen som sender meldinger i motsetning til å bli fortalt om hendelsene av en rådgiver.

WSJ skriver at de hadde sett utdrag av CIAs vurdering, som siterer elektronisk overvåking og annen hemmelig informasjon.

MBS representerte Saudi-Arabia på G20-møtet i Buenos Aires, og det ble pinlige øyeblikk for alle parter. De andre lederne hadde åpenbart ikke så stor lyst på å bli assosiert med den mordmistenkte kronprinsen. Mange av dem har riktignok stort ansvar for at mennesker er blitt drept, men de har sjelden gjort det så personlig.

Donald Trump vil ikke se overvåkingsmateriale som negler MBS til drapet, fordi han vil beholde alliansen med Saudi-Arabia nærmest til enhver pris. Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan vil på sin side utnytte drapet for alt det er verdt for å detronisere Saudi-Arabia i den muslimske verden.

 

Les om Khashogg-saka her.

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

  1. Det er en helt tydelig indikasjon på diplomatisk dreining i USA at CIA offentliggjør denne kunnskapen. Trump administrasjonen ser ut til å følge litt motvillig med på denne endringen, fremfor å ta føringen. Først lot Trump seg styre i retning å forlate sin ikke-intervensjons-linje ovenfor Syria, til fordel for et tettere samarbeid med Saudi-Arabia. Nå er han nølende nødt til å fordømme dem for drapet på Kashoggi. USAs skiftende og internt dypt splittede forhold til disse ørken-villmennene er i seg selv interessant. Det som imidlertid tar kaken hva gjelder intrikate og merkverdige diplomatiske forhold er imidlertid Putins High-five med Muhammad Bin Salman under G20 møtet. Dette krever en Steigan-analyse!

  2. Avatar for Johnny Johnny says:

    Det var planlagt et opprør i Saudi Arabia, og Jamal Khashoggi var en sentral person.
    Hvem var Khashoggis støttespillere?
    Det er bare å se på reaksjonene fra de forskjellige partene.

  3. CIA var lynkjappe med å konkludere med at MBS var ansvarlig, til tross for at Trump var nølende og aller helst ønsket å holde USA på diplomatisk godfot med disse kjeltringene. Det er litt uvanlig at CIA velger å opptre såpass løsrevet fra presidenten i denne typen saker, og det kan absolutt åpne for muligheten for at CIA f.eks var delaktig i å legge opp fellen for saudiene sammen med NATO-partner Tyrkia. I så fall er CIA faktisk i konflikt med Department of state. Med tanke på alt det andre faenskapet CIA står bak, er det neppe for å “gjøre det riktige” (selv om det er det de gjør), men snarere for å stille presidenten i et dårlig lys, at de velger å gå etter Muhammad Bin Salman i denne saken.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere

Historisk kommentararkiv

6 KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.