CIA vet at kronprins MBS sto bak drapet på Khashoggi

0

CIA har opptak av minst 11 meldinger som den saudiarabiske kronprinsen Muhammed bin Salman sendte til sin nærmeste medarbeider Saoud al-Qahtani da den sistnevnte ledet drapet på journalisten Jamal Khashoggi. Det er Wall Street Journal som skriver dette. Denne avsløringa er også omtalt i Middle East Eye (som ikke ligger bak betalingsmur):

Wall Street Journal rapporterte fredag 30. november ​​at i august 2017 hadde MBS fortalt samarbeidspartnere at hvis hans forsøk på å overtale Khashoggi til å returnere til Saudi-Arabia ikke lyktes, kunne de muligens lokke ham utenfor Saudi-Arabia og gjøre ordninger, ifølge til kildene.

Meldingene ser ut til å være det første beviset på MBSs engasjement i operasjonen på selve dagen for drapet og kronprinsen som sender meldinger i motsetning til å bli fortalt om hendelsene av en rådgiver.

WSJ skriver at de hadde sett utdrag av CIAs vurdering, som siterer elektronisk overvåking og annen hemmelig informasjon.

MBS representerte Saudi-Arabia på G20-møtet i Buenos Aires, og det ble pinlige øyeblikk for alle parter. De andre lederne hadde åpenbart ikke så stor lyst på å bli assosiert med den mordmistenkte kronprinsen. Mange av dem har riktignok stort ansvar for at mennesker er blitt drept, men de har sjelden gjort det så personlig.

Donald Trump vil ikke se overvåkingsmateriale som negler MBS til drapet, fordi han vil beholde alliansen med Saudi-Arabia nærmest til enhver pris. Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan vil på sin side utnytte drapet for alt det er verdt for å detronisere Saudi-Arabia i den muslimske verden.

 

Les om Khashogg-saka her.

 

 

Forrige artikkelKommentatorkrise!
Neste artikkelDrama i Kertsjstredet: den russiske bjørnen tirres
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).