Den britiske regjeringa driver et hemmelig medieprogram for å sverte Russland

18
Integrity Initiative er betalt av britiske og amerikanske myndigheter for å drive avanserte svertekampenjer mot Russland. Her fra deres nettsider. Bakgrunnsbilde: Shutterstock.

Det kalles ‘Integrity Initiative’ i sann orwellsk tradisjon og er et hemmelig program som den britiske regjeringa opprettet i 2015 for å drive svart propaganda mot Russland. Det er Moon of Alabama, som avslører dette. Programmet har sin egen nettside som brukes for å fremme de ulike kampanjene som programmet driver.

«Klyngegrupper» av påvirkere

De som står bak programmet sier sjøl at de bygger såkalte «klyngegrupper» (cluster groups) av betrodde journalister, militære, akademikere og lobbyister i andre land. Disse folkene i klyngegruppene får varsel via sosiale medier når det britiske senteret mener at det er behov for deres innsats.

Fra deres egne dokumenter framgår det hvordan de jobber. Her er et eksempel fra den spanske klyngegruppa og hvordan de mobiliserte mot utnevnelsen av Pedro Baños som sjef for den nasjonale sikkerhetsmyndigheten. Dette var i juni 2018. Klokka 14 får lederen for den spanske klyngen beskjed om at dette bør hindres. Han gir beskjed til klyngemedlemmene om å utarbeide et dokument mot Baños for å spre det i spanske medier. De bruker Twitter for å dra dette i gang. Klokka 15.45 ber den spanske gruppa britene om å dra i gang en internasjonal støttekampanje på Twitter. Det britiske senteret lager ei gruppe på WhatsApp for å koordinere kampanjen på Twitter. Kort etter har den spanske gruppa klar artikler og materiell som skal publiseres i El Païs og El Mundo og sendes til den britiske og den franske ambassaden.

Slik ser altså fri og uavhengig presse ut. Etter alt å dømme er dette koordinert.

Britisk-amerikansk prosjekt

Dette hemmelige programmet ble avslørt da noen kom over og publiserte deres søknad om bevilgning til det britiske utenriksdepartementet. Programmet er til 95 prosent finansiert av Storbritannia, USA og NATO, men drives av NGOen The Institute For Statecraft. De lister opp Bellingcat og Atlantic Council som sine partnerorganisasjoner. Det betyr at det er godt integrert med NATOs psykologiske krigføring. Av budsjettsøknaden deres går det fram at de ønsker å bruke nesten to millioner pund i 2018/2019. I ett av de lekkede dokumentene skisserer de sin metode:

 • Developing and proving the cluster concept and methodology, setting up clusters in a range of countries with different circumstances
 • Making people (in Government, think tanks, military, journalists) see the big picture, making people acknowledge that we are under concerted, deliberate hybrid attack by Russia
 • Increasing the speed of response, mobilising the network to activism in pursuit of the “golden minute”.

Dette initiativet kan også sees i sammenheng med at den britiske hæren alt i 2015 opprettet en egen avdeling for «Facebook warriors» som skal drive psykologisk krigføring i sosiale medier.

Norske påvirkningsagenter

Det går også fram at de har bygd klynger i 35 land, og blant dem Norge. Den norske klyngen ledes av en «tidligere statstjenestemann» og har ei gruppe i Oslo og en annen i Tromsø. Prinsippet for disse gruppene er at de skal jobbe via journalister som på diskret vis planter artikler i mediene på oppdrag fra det britiske programmet.

De oppgir også sine lokale partnere, og der står Norge oppført med seks personer fra blant annet Den norske atlanterhavskomiteen. Det hadde vært artig å se hvilke norske journalister som diskret planter artikler som passer dette hemmelige programmets agenda. I Storbritannia har de blant annet journalister i The Times, Financial Times og BBC.

Planter de ønskede fortellingene i mediene

Dette nettverket av agenter og rekrutterte penneknekter mobiliseres til å plante stoff som skal forme opinionen i saker som Ukraina-kuppet i 2014, nedskytinga av flyet MH17, Skripal, Syria, White Helmets osv. Når først stoffet er plantet og kampanjene er i gang i sosiale medier, vil de straks bli spredd videre av helt intetanende enkeltpersoner som har bitt på agnet.

At det er forbindelser mellom dette nettverket og norske Faktisk.no, er det liten tvil om. Lederen for dette norske sannhetsministeriet, Kristoffer Egeberg, forteller her helt åpent og stolt om hvordan de er med i de samme nettverkene som Facebook, Atlantic Council, Bellingcat osv.

Les også:

Om fortellerkunstens rolle i krig

Klikk her for å støtte den kritiske og uavhengige journalistikken.

 

KampanjeStøtt oss

Kommentarer

 1. Dei fem norske på lista er ein pen blanding av Atlanterhavskomiteen, Forsvaret, PST, kjernefysisk forskning og NATO. Ein på kvar.

 2. Her er et mulig praktisk eksempel som kan avdekke hvem som er implisert i denne avanserte konspirasjonen.

  Report Implicates Robert Mueller in Crimes and Coverups

  The UK’s Secret Intelligence Service, otherwise known as MI6, has been scrambling to prevent President Trump from publishing classified materials linked to the Russian election meddling investigation, according to [The Telegraph]
  (https://www.telegraph.co.uk/news/2018/11/21/exc-mi6-battling-donald-trump-release-classified-russia-probe/amp/),
  stating that any disclosure would “undermine intelligence gathering if he releases pages of an FBI application to wiretap one of his former campaign advisers.”

  Trump’s allies, however, are fighting back - demanding transparency and suggesting that the UK wouldn’t want the documents withheld unless it had something to hide.


 3. Konutsi says:

  Jeg får ikke åpnet dokumentene, som navngir de norske representantene. Er det noen som kan liste dem her? Hva er det for grupper i Oslo og Tromsø?

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere

Historisk kommentararkiv

18 KOMMENTARER

 1. […] Fra deres egne dokumenter framgår det hvordan de jobber. Her er et eksempel fra den spanske klyngegruppa og hvordan de mobiliserte mot utnevnelsen av Pedro Baños som sjef for den nasjonale sikkerhetsmyndigheten. Dette var i juni 2018. Klokka 14 får lederen for den spanske klyngen beskjed om at dette bør hindres. Han gir beskjed til klyngemedlemmene om å utarbeide et dokument mot Baños for å spre det i spanske medier. De bruker Twitter for å dra dette i gang. Klokka 15.45 ber den spanske gruppa britene om å dra i gang en internasjonal støttekampanje på Twitter. Det britiske senteret lager ei gruppe på WhatsApp for å koordinere kampanjen på Twitter. Kort etter har den spanske gruppa klar artikler og materiell som skal publiseres i El Païs og El Mundo og sendes til den britiske og den franske ambassaden. Dette skrev vi om her. […]

 2. […] De fyra misstänkliggörs för att ha ifrågasatt en utredning om ryska påverkansoperationer i Sverige av Utrikespolitiska Institutets expert på området, docenten Martin Kragh. De har vågat peka på metodiska brister i utredningen och på ett samband med något som kallas Institute for Statecraft, som i sin tur driver The Integrity Initiative. […]

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.