Stefan Löfven kaster alle sosialdemokratiske prinsipper overbord, men beholder jobben

0
Det er en illusjon å tro på at sosialdemokratene vil gå bort fra sin nyliberale politikk. Fra valgkampen i Sverige 2018. Foto: Shutterstock.

Det ser ut til at Sverige får noe som likner en ny regjering etter fire måneder med kaos. Centerpartiets leder Annie Lööf bekrefter på en presskonferanse at partiet har kommet fram til et felles utkast til en regjeringsplattform sammen med Socialdemokraterna, Miljöpartiet og Liberalerna. Det betyr at den borgerlige Alliancen er brutt. Og det betyr at sosserna har kastet alle hemninger når det gjelder borgerlig politikk.

Eller som Aftonbladet skriver: Löfven misslyckas med allting – utom att komma tillbaka.

Socialdemokraterna skal ha sagt seg villig til å gå med på en rekke økonomiske tiltak som vil være til skade for arbeiderklassen og til glede for de rike og mektige. «Det gjelder blant annet de borgerlige partienes krav om endringer av lover som regulerer arbeidsmarkedet og utleie av boliger, samt utdanningspolitikken,» skriver NRK.

Det som brukes som påskudd for denne massive høyredreininga er naturligvis «frykten for Sverigedemokraterna». Her ser vi hvordan dette partiet er et nyttig redskap selv uten å ha noen formelle maktposisjoner. De andre partiene kan forsvare en overgang til Moderaternas og kapitalens økonomiske politikk med at det må gjøres for å holde de angivelige rasistene borte fra makta.

Vi kommer tilbake med en analyse av den nye svenske regjeringas politikk når det foreligger flere detaljer.

Vær med på å styrke den uavhengige og kritiske journalistikken, klikk her eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

Forrige artikkelIntegrity Initiative – et initiativ uten integritet. Del 3.
Neste artikkelRussland dumper 100 milliarder i dollarbeholdning – kjøper euro, yen og yuan
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).