Macron setter inn 89.000 politifolk mot de gule vestene

0
Macron mobiliserer nesten 90.000 politifolk mot de gule vestene, men noe svar på deres krav har han ikke.

Folkeopprøret i Frankrike stopper ikke sjøl om president Emmanuel Macron har utsatt den hatede avgiften på bensin noen måneder. Det blir nå bare oppfattet som en hån. Opprøret dreier seg allerede om mye mer enn bensinavgiften, slik dette programmet til gilets jaunes viser. Det er et økonomisk og politisk opprør fra grasrota i det franske samfunnet, og den herskende elitens totale mangel på evne til å forstå raseriet har politisert kampen enda mer. Macron er nå enda mer upopulær enn dem sterkt mislikte François Hollande var i samme fase av sitt presidentskap. Den siste meningsmålinga fra YouGov viser at Macron har en oppslutning på fattige 18 prosent.

Det sosiale raseriet har bygd seg opp over tid

Frustrasjonen og raseriet i det franske samfunnet har bygd seg opp så lenge og går så djupt at politikerne ikke klarer å få kontroll over det. Signalene har vært der lenge, men eliten har ikke villet se dem og ikke villet høre dem. Bak sotede ruter i limousinene sine og i de vakre salongene har de vært helt avsondret fra vanlige folk og ved enhver korsvei har de vist at de forakter og ser ned på det samme folket.

Fagorganiserte politifolk iført gule vester i sympati med folkeopprøret. Fra nettsidene til fagforeninga Vigi som organiserer politifolk og ansatte i innenriksdepartementet.

Og plutselig har det eksplodert. Myndighetene frykter hva som vil skje når de gule vestene går på gatene lørdag 8. desember. Derfor har regjeringa mobilisert 89.000 politifolk til å møte rasende demonstranter i det som kalle «fjerde akt» av opprøret. Men fagforeninga Vigi som organiserer ansatte i innenriksdepartementet og politiet har gått hardt ut og sier at de støtter opprøret. «Kravene fra de gule vestene gjelder oss alle. Det er på tide å organisere seg legalt og uttrykke solidaritet med dem.» De oppfordrer til streik uten tidsbegrensning fra 8. desember for medlemmer som jobber i innenriksdepartementet.

Skoleelever på knærne

De sosiale mediene i Frankrike har eksplodert etter at avisa Le Monde publiserte en video som viser 153 elever fra skolen Saint-Exupéry på knærne med hendene bak hodet under en politiaksjon mot skolen.

Myndighetene har forsøkt å stemple opprøret som «høyreorientert» fordi det blant annet retter seg mot deres «grønne avgift». Dette er gjennomskuet og avslørt for lengst. Bensinavgiften har en viss likhet med støvskatten før revolusjonen i 1789, og den rammer nettopp de klassene som fra før av lever på kanten av stupet. I franske medier er opprøret blant annet kalt «de glemtes raseri».

Bilder og video av 153 skoleelever i knestående med hendene bak hodet foran politifolk med hjelmer og skjold har rystet Frankrike, Kilde: Le Monde.

Finanskapitalens nikkedukke

Macron ble kuppet på plass som finanskapitalens mann i Elysée-palasset. Han vant riktignok ganske overlegent mot Marine Le Pen, men i parlamentsvalget var det bare 15 prosent av velgerne som stemte for hans sammenraskede «parti». Likevel fikk det absolutt flertall.

Men Macrons oppdrag er umulig. På vegne av finanskapitalen skal han drive igjennom en brutal nedskjæringspolitikk, knallharde arbeidslivslover og vise Tyskland at Frankrike kan være en verdig partner ved å holde på den budsjettdisiplinen som Berlin krever. Denne politikken har ingen støtte i det franske folket så den kan bare drives igjennom med diktatoriske metoder, som vi nå ser.

Folkeopprør

Marine Le Pen og hennes parti RN har støttet de gule vestene fra starten av, men det har også Jean-Luc Mélenchon og hans France Insoumise (FI). Mélenchon mener at de gule vestenes program samsvarer med programmet til FI. Han har også nektet å møte statsminister Edouard Philippe. Han vil ikke hjelpe den upopulære statsministeren med å rake kastanjene ut av glørne for ham.

Dette er utvilsomt et folkeopprør, og kravene er blitt mer omfattende og mer politiske fra dag til dag. «Franskmennene vil ikke ha smuler, de vil ha hele baguetten,» sier talsmann Benjamin Cauchy fra de gule vestene.

Les også:

De gule vestene skaper panikk i den franske regjeringa

Hvitt raseri fra gule vester avkler «grønn» Macron-politikk

De gule vestene og raseriet i gatene

Les Gilets Jaunes – et kraftig gult nødsignal

Forrige artikkel– Noe av det pinligste jeg har sett på Dagsrevyen
Neste artikkelForskere advarer: Samfunnsøkonomien ødelegger planeten vår
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).