De gule vestene og raseriet i gatene

24
Fra demonstrasjonene i Paris. Skjermdump.

For den som følger litt med i det som skjer i djupet av det franske samfunnet har visst det lenge, der koker det, der finnes det et sinne og en frustrasjon som måtte komme til overflaten. Og nå skjer det i form av «gilets jaunes», de gule vestene. Paris har vært rystet av flere dager det voldelige gatedemonstrasjoner og bildene fra sentrum av denne metropolen er som fra et krigsområde med brennende biler og barrikader. Tåregassen driver rundt Place de l’Etoile, og det mest beroligende politiet har å si er det foreløpig ikke er en opprørssituasjon. Politifolk ute i gatene snakker om at det likner en bygerilja og sier at de aldri har sett maken.

Skjermdump fra Le Parisien.

Fram til nå har den folkelige støtten til de gule vestene bare økt. Ved utgangen av november 2018 var den oppe i 84 prosent. Om dette holder seg nå som demonstrasjonene er blitt mye mer voldelige gjenstår å se. Fra G20-møtet i Buenos Aires sier den upopulære president Emmanuel Macron at han «aldri vil godta vold». På Twitter skriver han at de ansvarlige for denne volden «ikke ønsker forandringer eller forbedringer. De ønsker bare vold.»

Det har også vært vold i forbindelse med demonstrasjonene i Marseille, Dijon, Toulouse og Bordeaux, skriver Le Monde. Libération skriver at det er en opprørsatmosfære omkring barrikadene i Paris.

Det kan naturligvis være provokatører som står bak mye av denne volden, det skjer ikke så sjelden. Men den franske eliten har seg sjøl å takke. De aller største provokatørene er dem sjøl. Det er begrenset hvor mange ganger det går an å tråkke på folk med piggsko før noe eksploderer.

Jan Hårstad skriver på Derimot.no

«Det begynte med at en trebarnsmor rolig redegjorde på en video om hvor prekær økonomi hun hadde, hvordan hennes levestandard var synkende. Millioner har sett denne videoen.

På bondebygda, som ingen har skrevet om mye om, har det gått selvmordsepidemier for mindre gårdbrukere som sitter på tradisjonelle familiebruk som overhodet ikke fungerer økonomisk. Og som i Norge og Norden for øvrig: det lar seg simpelthen ikke gjøre å leve et bondeliv uten biler og traktorer.

De som ble truffet hardest av Macrons drivstoffpriser var ikke først og fremst bykjørerne, men bønder og befolkningen på bygdene. Det er her de Gule Vestene fikk sin massive oppslutning. Det er et utkantopprør mot de ultrarike i Paris som har tilranet seg større og større mengder av sirkulerende penger. Her leser vi om Bernard Arnault som tjente 20 milliarder Euro i året.»

Rothschild-manekengen Macron skjønner ingenting av dette raseriet. I hans overklasseverden av dyre dresser, kjoler og limousiner er det ingen fattige bønder eller arbeidsløse. Han likner mer og mer på en androgyn versjon Marie Antoinette. Alt han har gjort til nå i sin korte tid som president har bidratt til å fyre opp under raseriet. Det er usannsynlig at han vil klare å takle dette på noen måte som kan redde hans presidentperiode, for ikke å snakke om noe som kan forbedre forholdene for vanlige franskmenn.

 

 

 

 

 

KampanjeStøtt oss

Kommentarer

 1. Jag förväntar mig att vi snart ska börja prata om “Yellow Revelution” och självklart stödja folket!

 2. Avatar for Anki Anki says:

  Emmanuel Antoinette skjelver muligens i buksa - da gjelder det å barske seg litt. Eller er snipers ute på eget initiativ?

 3. Lederløs demonstrasjon.Den der virket ekte.
  Ved å velge seg bensinpriser fikk de unngått motdemonstranter.
  Var det mulig at det var 3000 fra politiet.til å holde dem i sjakk … ?? Se helt på slutten her : https://www.youtube.com/watch?v=NeoF2Kvberc

  Nrk skriver
  De opplevde politiet som aggressivt. Da NRK treffer dem renner blodet fra ansiktet til Max. Manon er skremt og gråter. Etter en stund får de tørket litt av blodet. Max føler seg mindre svimmel.
  – Vi søkte ly fra tåregassen ved en McDonalds, så stormet politiet. Mannen min la seg foran meg for å beskytte meg. Han fikk han batongslag i ansiktet. De slo og slo. Det er ikke normalt, sier Manon.

  Politiet slo og slo , dokumentert her 2. 25
  Vannkanoner 2.50 og slag.Legg merke til aggressiviteten hos Politiet.
  2.04 mann slepes nedover asfalten av politiet 2.25 fed up paying so much / politiet hopper og løper og slår med skjoldet på demonstrant / slår i hodet på / på brystkassa/
  Folk var så sinte at de hakket tilogmed løs brosteiner fra gatene.

 4. Avatar for SHO SHO says:

  Iflg fransk tidsregning skjer det en revolusjon i Frankrike omtrent hvert femtiende år. Dagens opptøyer er i så måte helt i rute (og skjer altså nøyaktig 50 år etter 1968 opprøret).

  Det ser ut som globalisering alltid bryter sammen (fordi utviklingen går den vei høna sparker, ingen styrer egentlig det som skjer i verdensøkonomien). Det skjedde et sammenbrud i datidens globalisering ifbm den franske revolusjon i 1789 og de påfølgende Napoleons krigene. Deretter skjedde neste sammenbrudd med datidens globalisering ifbm WW1 og WW2. Og på nytt nå senest ifbm finanskrisen i 2008 (en krise som også inneholdt en stor oljekrise hvor oljeprisen ble syv-doblet og nådde det høyeste nivå noensinne). Det ser ut som denne type globaliserings kriser skjer med en syklus på rundt 110 år.

  I dagens globaliserte verden skal europeisk næringsliv konkurrere med bla kinesisk næringsliv (og det skjer helt uten tollbeskyttelse). Situasjonen er omtrent slik at det som feks koster 100 dollar å produsere i USA koster bare 10 dollar å produsere i Kina (altså en ganske heftig profitt). Ikke helt enkelt å skulle klare å konkurrere med noe slikt. Mulig at verden nå befinner seg på vei inn i en ny krise med overproduksjon og underkonsum (egentlig en krise forårsaket av såkalt overakkumulasjon/oversparing hvor lave lønninger, dyr energi og høy gjeld fører til lavt konsum med påfølgende fall i både produksjon og investeringer). Det er godt mulig at den pågående handelskrigen mellom USA og Kina forsterker disse ubalanser. Og verre kan det nok bli.

  Noe av det snedige med opprøret denne gang, er at det ikke er helt politisk korrekt ved at det demonstreres også mot økte drivstoffpriser (i Norge er det vel bare Sp og Frp som har gått inn for reduserte avgifter).

 5. Avatar for SHO SHO says:

  Situasjonen i Frankrike er ganske bakvendt rent demokratisk sett. Macron fikk kun støtte av 25% av befolkningen i første valgomgang ved presidentvalget. Det er i teorien mulig å utlyse nyvalg i Frankrike, men Macrons gruppe i parlamentet er såpass stor og dominerende slik at det i praksis ikke vil bli nok stemmer i parlamentet for å gjøre dette. Samtidig støttes De gule vestene av det store flertall av befolkningen i Frankrike (muligens av hele 70%). Men det finnes ingen demokratisk mekanisme eller regel i Frankrike som kan brukes for å utlyse nyvalg av den grunn. Det høres ut som landet trenger en demokratisk reform for nyvalg og folkeavstemminger. Slik situasjonen er nå vil det gå 4 år før det avholdes et nytt presidentvalg i landet (man kan si at det er 4 år med et slags diktatur). Problemet er at velgerne på forhånd har fått minimalt med informasjon om hvilken politikk et parti eller en president i praksis vil komme til å føre. Man kan bruke kjøpsloven som forbilde, har man blitt lurt har man også bytterett.

  En norsk utgave av samme problemstilling er ACER saken. Veldig få velgere visste på forhånd noe om denne saken og at denne sakene skulle avgjøres i neste stortingsperiode. Da befolkningen først ble klar over saken og fikk innsikt i saken ble det kraftige reaksjoner feks internt i Ap, mange av velgerne til Ap følte seg rett og slett lurt av ledelsen i Ap. Men da var det altså for sent for velgerne å få stoppet saken.

 6. Avatar for K11 K11 says:

  Ja, jeg leste det, men timingen var isåfall litt rar, siden vi er i 2018 nå. Burde ikke de gule vestene heller vært på 2018-coveret?

  Når dét er sagt så pleier jeg også å studere disse coverne, inkl. 2019-coveret, som ble sluppet for ikke så lenge siden. (Først ble det vist et helt svart cover som fikk mange konspinisser til å undres. Og så kom det egentlige, som er sterkt inspirert av Leonardo da Vinci.)

 7. Norge går i dag 260 milliarder underskudd på fastlandsøkonomien.
  Skatteinntektene er på 960 milliarder.
  Når etterkrigskullene går fra godt betalte stillinger til å bli pensjonsmottakere med øket behov for helsetjenester og erstattes med migranter som belaster budsjettet, er en 20% reduksjon av skatteinntekter ikke urealistisk, kombinert med en økning på 20% på helse/sosialutgiftene.
  Underskuddet vil da dobles til 520 milliarder.
  Med et nært forestående internasjonalt finanskræsj, vil sparepenger forsvinne i “bail-ins”, hytter på fjellet og ved sjøen eller i utlandet vil bli verdiløse og eiendom førøvrig bli kraftig redusert.

  Oljefondet er investert i

  • Aksjer
  • Obligasjoner
  • Valuta
  • Fast eiendom

  En halvering av Oljefondet er fullt mulig.

  Tilbake er Norges Statsgjeld og Privat gjeld.04

 8. Avatar for ABC ABC says:

  Absolut interessant. Og underskotten er gjeld som skal betales tilbake med rente eller oljepenger eller kombi🤔

  Oljepenger eller 260 milliarder er / 5.3 mill (befolkning Norge)= sirkus 50000 kr eller +4000 per måned = mer i gjeld per person per år eksempelvis som skal betales tilbake med rente da hele pengersystemet bygger på tillit.

  Det siste er litt viktig men Norge er et rikt land sammenliknet med mange andre land det skal man huske. Men uansett, galen verden vi lever i… :tired_face:

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

12 flere kommentarer

Deltakere

Historisk kommentararkiv

24 KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.