De gule vestene skaper panikk i den franske regjeringa

0
Fransk politi settes inn mot demonstranter de sympatiserer med. Foto: Shutterstock.

De gule vestenes opprør i Frankrike er det mest massive opprøret i landet siden 1968, skriver franske medier. Det er et grasrotopprør som er tydelig klassebasert, underklassen mot overklassen, men det har en form som bryter med gamle mønstre og symboler. Og det har truffet rå nerve. På det meste har 84 prosent av velgerne i Frankrike sagt at de støtter «gilets jaunes», og støtten er ikke blitt vesentlig redusert på grunn av volden i gatene.

Politi og ambulansesjåfører støtter de gule vestene

Politifolk har vist sin støtte til demonstrasjonene ved å ta av seg hjelmene i en gest som betyr vi er med dere. Brannfolk har vendt ryggen til sjefene sine, og ambulansesjåfører har blokkert Place de la Concorde for å demonstrere mot myndighetenes politikk.

«De fleste politifolkene støtter ‘De Gule Vestene’ mot Macron». Dette sier sjefen for France Police Union til Russia Today. Bøndene og fagbevegelsen har også meldt seg på i dette landsomfattende opprøret mot makta.

Panikk i regjeringa

På tross av voldsscenene man har sett på franske tv-skjermer fortsetter støtten til de gule vestene å være massiv, skriver Le Figaro. Hele 72 prosent sier at de støtter bevegelsen og 90 prosent mener at regjeringa ikke er på høyde med situasjonen. Hele 65 prosent av Macrons egne velgere er enige i dette.

Emmanuel Macron har nettopp demonstrert at han ikke er på høyde med situasjonen, at han ikke har noen forståelse av det sinnet og den frustrasjonen som koker i hans eget folk. Og han har ikke gjort noe som til nå har kunnet dempe gemyttene. Marine Le Pen har krevd oppløsning av nasjonalforsamlinga og nyvalg. Dette er et krav som fort kan bli populært, så det gir regjeringa enda et problem å takle.

Den franske regjeringa prøver nå å komme med tiltak og politikk som kan gi den kontroll over situasjonen. Til nå har de de har gjort i retning av kompromiss hatt preget av å være for lite for seint.

Demonstrant livstruende skadd

En av de gule vestene ligger i koma i Toulouse etter å ha blitt truffet av ei gummikule som var skutt av opprørspolitiet. Denne videoen viser hvor stor kraft det er i ei slik kule, og det er ingen tvil om at den med en «riktig» treff kan drepe et menneske.

Bevegelsen sprer seg

De gule vestene har spredd seg til Réunion, Belgia, Tyskland og Nederland. På den franske øya er bevegelsen like omfattende som i sjølve Frankrike, men i nabolanda er den fortsatt mye mindre omfattende. Når det gjelder Réunion, sier ministeren for oversjøiske områder Annick Girardin, etter et besøk på øya at hun frykter at «øya ikke igjen vil kunne fungere på samme måte som før».

Den politiske og økonomiske eliten i Europa, og ikke minst i Frankrike, har i årevis vært såre fornøyd med seg sjøl og sin egen politikk og har bare hatt forakt overfor det de opplever som det vulgære folket. Elitene omgås hverandre og lever i luksus med alle slags privilegier og har ikke den minste peiling på hvordan politikken deres oppleves i «mottakerenden».

EU-eliten forstår ikke raseriet i folket. Franske kvinner marsjerer mot Versailles i 1789

Les: Europa og splittelsen mellom eliten og folket

Denne arrogansen er ikke noe nytt med Macron. «Sosialisten» François Hollande var like ille. François Hollande og hans «sosialistiske» partifeller hadde gått på eliteuniversitetet Sciences Po, eller Institut d’études politiques de Paris, slik som deres klassefeller i Sarkozys høyreparti UMP. Det representerer alt annet enn en fornyelse å ha fått inn Rothschild-mannekengen Macron. De likner alle til forveksling på eliten i «l’ancien regime» og har omtrent samme bakkekontakt som dem.

 

Les også:

Illusjonene om Hollande

Støre sammenlikner seg med nyliberalisten Macron

Finansteamet bak Macron

 

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.