De gule vestene skaper panikk i den franske regjeringa

10
Fransk politi settes inn mot demonstranter de sympatiserer med. Foto: Shutterstock.

De gule vestenes opprør i Frankrike er det mest massive opprøret i landet siden 1968, skriver franske medier. Det er et grasrotopprør som er tydelig klassebasert, underklassen mot overklassen, men det har en form som bryter med gamle mønstre og symboler. Og det har truffet rå nerve. På det meste har 84 prosent av velgerne i Frankrike sagt at de støtter «gilets jaunes», og støtten er ikke blitt vesentlig redusert på grunn av volden i gatene.

Politi og ambulansesjåfører støtter de gule vestene

Politifolk har vist sin støtte til demonstrasjonene ved å ta av seg hjelmene i en gest som betyr vi er med dere. Brannfolk har vendt ryggen til sjefene sine, og ambulansesjåfører har blokkert Place de la Concorde for å demonstrere mot myndighetenes politikk.

«De fleste politifolkene støtter ‘De Gule Vestene’ mot Macron». Dette sier sjefen for France Police Union til Russia Today. Bøndene og fagbevegelsen har også meldt seg på i dette landsomfattende opprøret mot makta.

Panikk i regjeringa

På tross av voldsscenene man har sett på franske tv-skjermer fortsetter støtten til de gule vestene å være massiv, skriver Le Figaro. Hele 72 prosent sier at de støtter bevegelsen og 90 prosent mener at regjeringa ikke er på høyde med situasjonen. Hele 65 prosent av Macrons egne velgere er enige i dette.

Emmanuel Macron har nettopp demonstrert at han ikke er på høyde med situasjonen, at han ikke har noen forståelse av det sinnet og den frustrasjonen som koker i hans eget folk. Og han har ikke gjort noe som til nå har kunnet dempe gemyttene. Marine Le Pen har krevd oppløsning av nasjonalforsamlinga og nyvalg. Dette er et krav som fort kan bli populært, så det gir regjeringa enda et problem å takle.

Den franske regjeringa prøver nå å komme med tiltak og politikk som kan gi den kontroll over situasjonen. Til nå har de de har gjort i retning av kompromiss hatt preget av å være for lite for seint.

Demonstrant livstruende skadd

En av de gule vestene ligger i koma i Toulouse etter å ha blitt truffet av ei gummikule som var skutt av opprørspolitiet. Denne videoen viser hvor stor kraft det er i ei slik kule, og det er ingen tvil om at den med en «riktig» treff kan drepe et menneske.

Bevegelsen sprer seg

De gule vestene har spredd seg til Réunion, Belgia, Tyskland og Nederland. På den franske øya er bevegelsen like omfattende som i sjølve Frankrike, men i nabolanda er den fortsatt mye mindre omfattende. Når det gjelder Réunion, sier ministeren for oversjøiske områder Annick Girardin, etter et besøk på øya at hun frykter at «øya ikke igjen vil kunne fungere på samme måte som før».

Den politiske og økonomiske eliten i Europa, og ikke minst i Frankrike, har i årevis vært såre fornøyd med seg sjøl og sin egen politikk og har bare hatt forakt overfor det de opplever som det vulgære folket. Elitene omgås hverandre og lever i luksus med alle slags privilegier og har ikke den minste peiling på hvordan politikken deres oppleves i «mottakerenden».

EU-eliten forstår ikke raseriet i folket. Franske kvinner marsjerer mot Versailles i 1789

Les: Europa og splittelsen mellom eliten og folket

Denne arrogansen er ikke noe nytt med Macron. «Sosialisten» François Hollande var like ille. François Hollande og hans «sosialistiske» partifeller hadde gått på eliteuniversitetet Sciences Po, eller Institut d’études politiques de Paris, slik som deres klassefeller i Sarkozys høyreparti UMP. Det representerer alt annet enn en fornyelse å ha fått inn Rothschild-mannekengen Macron. De likner alle til forveksling på eliten i «l’ancien regime» og har omtrent samme bakkekontakt som dem.

 

Les også:

Illusjonene om Hollande

Støre sammenlikner seg med nyliberalisten Macron

Finansteamet bak Macron

 

 

 

KampanjeStøtt oss

Kommentarer

 1. Avatar for Anki Anki says:

  Dette er jo vakkert. Emmanuel har nok god grunn til å skjelve i mamelukkene. Sinte folk i store mengder kan utgjøre en forskjell. Heia!

 2. Avatar for SHO SHO says:

  De Gule Vestene representerer et grasrotopprør i Europa. Kleskoden er forskriftsmessig for folk som virrer rundt i trafikken, men matcher kanskje helt med kleskoden for en revolusjon.

  Dette opprøreret må skje til naturvernernes og de grønnes store fortvilelse skulle man tro. Men det er et grunnleggende problem at man fra myndighetshold bryter med de grunnleggende prinsipper for et rettferdig skattesystem hvor det heter at folk skal betale skatt etter evne (og få etter behov). Når man bryter med så grunnleggende prinsipper som dette så blir det bråk både i Norge og Frankrike. Og spesielt hvis mange av klimatiltakene i tillegg også oppleves som å være en form for symbolpolitikk for å tekkes grønne velgere. (Og hvorfor innfører man ikke heller retriksjoner på sydenreiser, sydenreiser er noe som er frivillig mens daglig bilkjøring er noe som for mange kan være vanskelig å unngå, er det fordi de rike rammes for kraftig ved restriksjoner på flyreiser?).

 3. Avatar for Anki Anki says:

  Klima-hoaxen er en del av nwo-guttas absurdeteater for å rævkjøre “middelklassen” og har ikke en kalori med klima å gjøre. Al Gore råflirer hele veien til banken :slight_smile:

 4. Avatar for ABC ABC says:

  Ikke noen får ordning på Frankrikes økonomi. Konkurs og det er en nedtur som det ikke blir mye til opptur etter. Og på noe sted på veien så begynner man å drepe hverandre.

  Men lojalitet hos fotfolket vs en stein korrupt elite kommer å bli et problem helt sikkert. Fragging blir inn igjen… :wink:

  Fragging is the deliberate killing or attempted killing by a soldier of a fellow soldier, usually a superior officer or non-commissioned officer(NCO).

  Rothschild-mannekengen Macron = korrupt men det var nok dealen fra begynnelsen… Representativ demokrati er et problem i disse dager. Vi burde møte de utfordringer som kommer med mer demokrati men glem det… Fragging blir tingen.:wink:

 5. Avatar for SHO SHO says:

  Det kan høres ut som om du mener at makteliten øker drivstoffprisene for å skape revolusjon og kaos i Frankrike? Og eventuelt deretter planlegger å gjennomføre statskupp pga alt dette kaos?

  Vanlig folk som tilhører De gule vestene er først og fremst opptatt å overleve - til å få endene til å møtes økonomisk, klimaspørsmålet kommer i annen rekke for dem, ikke mye klimahysteri å spore her. Vi ser nå at også politiet i Frankrike er sympatisk innstilt til De gule vestene, og mulig at også vanlige soldater i hæren har en lignende innstilling sammen med brannfolk, ambulansefolk etc. Siste nytt er at den franske regjering nå utsetter økning i drivstoffavgiftene, selv om Macron har uttalt at han ikke bryr seg om protester i gatene. Og kanskje får vi et nyvalg istedenfor statskupp i Frankrike?

  Det overordnete problemet er at verden er på vei mot 9 milliarder mennesker (eller mer) hvor alle ønsker seg vestlig levestandard. Dette setter et enormt press på verden og verdens ressurser. Finnes det feks nok billig energi i verden for dette? Finnes det nok fosfor i verden for dette? Og nok vann og andre ressurser? CO2 problematikken er bare en del av dette store problemkompleks (selv om økt CO2 innhold ikke skulle ha noen effekt for global oppvarming kan økt utslipp av sot ved forbrenning sammen med alle andre ressursproblemer, være nok til å skape voldsomme problemer for verdens befolkning fremover).

 6. Avatar for Anki Anki says:

  Selvsagt finnes det energi nok - spør Nikola Tesla :-). At vi nektes tilgang til den er et helt annet spørsmål. Men det kommer. Å knege “middelklassen” er en del av agendaen til NWO-gutta, ja. Og klima er med i verktøykassa. Hvordan du fikk det til at det handler om de gule vestenes fokus på klima, er jeg usikker på, Dieselavgiftsøkninga lanseres fordi den skal bidra til å senke co2-utslippene, jf. Emmanuel Antoinette.

 7. Avatar for ABC ABC says:

  Nei… Problemet er økonomien… Det blir nedtur og da er situasjonen idag en katastrofe. Dagens elite burde tenke kompromisser og fordele rikdommen mer. Det skjer ikke… Jeg er pessimistisk da systemet i seg er før korrupt og ser man med et historisk perspektiv på fenomenet urefferdig fordeling av rikdom så er det konflikter på menyen. Vi går fra en gode levnadsvillkor til noe annet… Det kommer å resultere i indre uroligheter garantert.

  Dumt * Dumt…

 8. Avatar for SHO SHO says:

  Det finnes altså nok energi i teorien men altså ikke i praksis. Bør ikke slike aktører som verdens storindustri ha interesse av at det hentes (billig) energi fra nye (rene) energikilder istedenfor at verden beveger seg mot en tilstand hvor det er mangel på billig energi? Makteliten ønsker altså å skyte seg selv i foten? I storbyene i Kina er det nå så mye forurensning pga kull at det tilsvarer å røyke 40 sigaretter om dagen, det høres ut som en energirevolusjon i Kina er helt påkrevd pga folkehelsen om ikke annet.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

1 flere kommentar

Deltakere

Historisk kommentararkiv

10 KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.