Et ulovlig, kriminelt – og mislykket angrep

0
Macron, Trump og May gjennomførte et ååpenbart folkerettsstridig angrep på Syria. Det mener også eksperter i den tyske forbundsdagen.

USAs, Frankrikes og Storbritannias rakettangrep på Syria ble gjennomført uten dekning i FNs Sikkerhetsråd og uten at Syria hadde angrepet dem. Syria er fullverdig medlem av FN og skulle nyte beskyttelse av FN-traktaten. Angrepet var derfor en krigsforbrytelse og en forbrytelse mot menneskeheten.

Som vi har pekt på tidligere var angrepet militært sett meningsløst og USAs toppgeneraler hadde lykkes i å redusere det til det absolutte minimum som «måtte til» for å redde Donald Trumps ansikt.

Opptelling etterpå viser at angrepet dessuten var mislykket. Det ble skutt over 100 missiler mot Syria. Det skal ha vært 103 Tomahawk-missiler og 8 britiske Scalp EG missiler.

Russerne og syrerne hevder at 71 av disse missilene ble skutt ned av det syriske luftforsvaret. Det består av sovjetiske våpensystemer av typen Buk, S-200 osv, altså minst tretti år gamle våpen. De mye mer avanserte russiske våpensystemene som S-400 ble ikke brukt.

USA benekter dette, men sjøl det SOHR, som er sterkt mot den syriske regjeringa, hevder at de har vært i stand til å registrere bortimot samtlige nedskytinger, og at antallet er over 65.

Så vidt vi kan forstå er en treffprosent på 60-70% for et luftforsvar mot missiler en veldig stor suksessrate.

Pentagon hevder at de bombet Barzeh-anlegget der de påstår at kjemiske våpen blir produsert eller lagret. Enten er dette en grov løgn, eller så er amerikanske militære ledere enda mer ondskapsfulle enn vi hadde trodd.

Man bomber da ikke kjemiske våpenlagre på denne måten, for da vil jo de giftige kjemikaliene spre seg med vinden og uunngåelig ramme uskyldige sivile. Vi har ikke høye tanker om de ansvarlige for denne bombinga, men at de skulle være så onde, har vi likevel vanskelig for å tro.

Den åpenbart riktige metoden for å behandle mistenkte kjemiske våpenlagre og produksjonsteder er å sikre adgang for for internasjonale inspektører, slik at eventuell ulovlig våpenproduksjon kunne avsløres en gang for alle. Dette betyr at de lyver og at de vet at de lyver, men at de håper at velvillig og krigslysten presse vil godta dette og ikke stille pinlige spørsmål. Barzeh-anlegget er dessuten kontrollert to ganger av OPCW uten at det er blitt funnet kjemiske våpen der.

De første videoene av Barzeh-anlegget etter bombinga viser at folk går omkring der uten noen form for beskyttelse mot giftige kjemikalier.

Donald Trump, Emmanuel Macron og Theresa May er krigsforbrytere og burde ha vært stilt for en internasjonal domstol. Foreløpig er det vanskelig å få til, men vi kan i hvert fall dømme dem og straffe dem gjennom å avsløre løgnene deres.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelHumanitär straffeaksjon: Ur led är Väst
Neste artikkelKommentarfeltene – ofte bedre enn artiklene
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).