Forsker: – Ingen hatstorm mot Jimmy Durmaz

0
Det svenske landslaget - og det svenske folket - slo ring om Jimmy Durmaz etter hatstormen mot ham på nette. Eller var det ikke en hatstorm?

Det var under fotballkampen mellom Tyskland og Sverige under fotball-VM. Sverige tapte 2-1, og den som utløste det frisparket som førte til at tyskeren Toni Kroos skrudde ballen i mål, var spilleren Jimmy Durmaz på det svenske laget. Etter dette ble Durmaz offer for en rasistisk hatstorm på sosiale medier.

Durmaz sjøl ble naturlig nok både sint og fortvilet over dette, og sa foran landslagets trening dagen etter:

– Att bli kritiserad är något vi lever med, men att bli kallad blattejävel och självmordbombare och få mordhot mot mig och mina barn är helt oacceptabelt.

Forståelig nok.  Saka er også politianmeldt av det svenske fotballforbundet og den har gitt støtet til en kraftig sympatibølge til støtte for Durmaz.

Men ble han utsatt for en hatstorm?

Professor Per Ödling, som er ekspert på bredbåndsteknikk ved universitetet i Lund, sier i et intervju som er gjengitt i Aftonbladet at det aldri fantes noen hatstorm. Han mener at mediene ble lurt av såkalte botnett, altså robotprogrammer. Aftonbladet skriver:

«– Det senaste vi har gjort är att titta på den så kallade hatstormen mot Jimmy Durmaz. Data visar att det inte fanns någon hatstorm utan en kärleksstorm. Däremot ser det ut som ett botnät gått in och hatat och sedan raderat sina inlägg. Att svenska tidningar och media använder förra årtusendets teknologi i detta årtusende gör dem blinda, lättlurade och förvandlar dem till vad som brukar kallas “nyttiga idioter” för att sprida en bild av ett hatfullt Sverige. Trist, säger Ödling till fPlus.»

Vi har ingen muligheter til å etterprøve Ödlings analyse, men dersom han skulle ha rett, så gir det grunn til å vise enda mer årvåkenhet overfor det å kaste seg på slike bølger på sosiale medier.

Sosiale medier er uhyre velegnet til å manipulere følelsene våre, og vi er derfor svært utsatt for å gå i fella. Det kan være reine robotprogrammer, slik det angivelig har vært i dette tilfellet. Eller det kan være etterretningsorganisasjoner som CIA eller NSA, som ønsker å utnytte vår empati, eller det kan være terrororganisajoner som al-Qaida, som gjør det samme via White Helmets.

Igjen viser det seg at en smule nøkternhet og en god porsjon gammeldags kritisk sans kan være av det gode.

Sverige gikk for øvrig videre fra gruppespillet og tapte 2-0 mot England etter å ha gjort en meget god innsats i VM, som til og med har fått avisa Proletären til å la seg inspirere.

 

Les også:

I sosiale medier blir vi manipulert med følelser

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.