Overvåkinga eksploderer i USA: NSA samlet data om over 530 millioner telefonsamtaler

0

Av Pål Steigan.

Etterretningsorganisasjonen National Security Agency (NSA) i USA samlet i 2017 inn data om 534 millioner telefonsamtaler. Det er tre ganger så mange som året før. Dette går fram av tall som ble offentliggjort 4. mai 2018 i årsrapporten til Office of the Director of National Intelligence (ODNI).

I 2016 var tallet på telefonsamtaler som ble overvåket på denne måten 151 millioner. Det er altså en eksplosjonsartet vekst i overvåkinga.

Robyn Greene, som er rådgiver for det Washington-baserte Open Technology Institute sier at etterretningsmyndighetene ikke har gjort noe forsøk på å forklare denne voldsomme økninga i overvåkinga.

Det er angivelig ikke sjølve innholdet i samtalene som er blitt overvåket på denne måten, men såkalte metadata om dem, men som Gizmodo bemerker, kan disse dataene lett brukes til å identifisere en person, og koplet med annen offentlig tilgjengelig informasjon fra sosiale medier og andre kilder kan de bidra til å tegne et overraskende detaljert bilde av en person.

Denne overvåking er hjemlet i den beryktede Section 702 som gir NSA vide fullmakter til å overvåke hvem som helst uten at det foreligger noen form for mistanke eller juridisk fullmakt.

 

Forrige artikkelWhite Helmets: Evner NRK å gjøre sjølkritikk?
Neste artikkelUSA utstyrer Ukraina med flere dødelige våpen for å trappe opp konflikten
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).