Overvåkinga eksploderer i USA: NSA samlet data om over 530 millioner telefonsamtaler

3

Av Pål Steigan.

Etterretningsorganisasjonen National Security Agency (NSA) i USA samlet i 2017 inn data om 534 millioner telefonsamtaler. Det er tre ganger så mange som året før. Dette går fram av tall som ble offentliggjort 4. mai 2018 i årsrapporten til Office of the Director of National Intelligence (ODNI).

I 2016 var tallet på telefonsamtaler som ble overvåket på denne måten 151 millioner. Det er altså en eksplosjonsartet vekst i overvåkinga.

Robyn Greene, som er rådgiver for det Washington-baserte Open Technology Institute sier at etterretningsmyndighetene ikke har gjort noe forsøk på å forklare denne voldsomme økninga i overvåkinga.

Det er angivelig ikke sjølve innholdet i samtalene som er blitt overvåket på denne måten, men såkalte metadata om dem, men som Gizmodo bemerker, kan disse dataene lett brukes til å identifisere en person, og koplet med annen offentlig tilgjengelig informasjon fra sosiale medier og andre kilder kan de bidra til å tegne et overraskende detaljert bilde av en person.

Denne overvåking er hjemlet i den beryktede Section 702 som gir NSA vide fullmakter til å overvåke hvem som helst uten at det foreligger noen form for mistanke eller juridisk fullmakt.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. USA´S HEMMELIGE POLITI OVERVÅKER DEG

  Hvordan NSA opererer i USA minner veldig om hvordan Gestapo fungerte under Hitler´s brutale militariserte regime. Alle skulle overvåkes for å kartlegge motstandere av regimet. Hva det innebar for dem som ble definert som motstandere og ble ofre for Gestapo´s forhør vet vi mye om.

  Dette er en overvåkning av folket helt uten demokratisk styring. Ikke bare over folket i USA, men en globalisert overvåkning.

 2. Avatar for ABC ABC says:

  Hva skjer i Norge da… Er det bedre her? Er det utover det korrupt så er det en veldig farlig situasjon da…:wink:

  ‘No system of mass surveillance has existed in any society that we know of to this point that has not been abused. Edward Snowden’

  Poeng… Korthuset er på vei og rase og demokrati kommer ikke å vare populært framover og overvaking er et av mange verktøy for å inføre en mer autoritær stat. Alt i nasjonens interesse;)

 3. Avatar for runeulv runeulv says:

  Jeg klarer ikke bry meg så mye, da private aktører samler inn så enormt mye mer informasjon, og det er uten den kontrollen som statlige aktører er underlagt.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere