Katastrofeuke for USAs diplomati

0
Putin og Kim

Det var den uka da alt som kunne gå galt gikk galt for Washington. Vladimir Putin og Russland kunne på sin side kunne rake inn sjetongene på det globale spillebordet.

La oss ta det summarisk:

  1. Det såkalte «fredstoppmøtet» i Sveits gikk så dårlig som det kunne gå. Fiasko er blant de mildere uttrykkene som blir brukt.
  2. Israel blir mer og mer en foraktet pariah i internasjonal politikk på grunn av folkemordet i Gaza. Og de trekker USA med seg ned i søla. Når så Israel dessuten blir ydmyket av å ikke klare å slå Hamas på tross av all brutaliteten og på toppen av det hele blir latterliggjort av at Hezbollah kan dronefilme alt Israel har av militære installasjoner, er målet fullt.
  3. Så drar Vladimir Putin til Pyongyang og blir enig med Kim Jong-un om å inngå en gjensidig militærallianse der et angrep på den ene er et angrep på begge.
  4. Malaysia, som er verdens 30. største økonomi, vil slutte seg til BRICS der Russland for tida har formannskapet.
  5. Og som om ikke det var nok drar Putin videre til Hanoi der han blir mottatt med store æresbevisninger før han og president To Lam oppretter et strategisk partnerskap mellom Vietnam og Russland.
  6. Og i Havana ankom en russisk atomubåt og fortalte ved sin blotte nærvær at Russland er i stand til å bringe strategiske våpen i ubehagelig tett opp til USA.

Økonomisk og geostrategisk sett er det antakelig verst for USA at det rakner for dem i Eurasia.

Bloomberg skriver: Xi, Putin Score Wins as More Asia Leaders Aim to Join BRICS.

Thailand, som tradisjonelt er alliert med USA, er på vei inn i BRICS, akkurat som Malaysia. Det vil ikke forundre om også Vietnam er det.

Full krig mellom Israel og Hezbollah?

Amerikanske tjenestemenn har alvorlige bekymringer for at i tilfelle en fullblåst krig mellom Israel og Hizbollah, kan den Iran-støttede militante gruppen overvelde Israels luftvern i nord – inkludert det høyt hyllede Iron Dome-luftvernsystemet, sa tre amerikanske tjenestemenn til CNN.

Frykten, som amerikanske tjenestemenn uttrykte, har også blitt kommunisert til Israel. De mener at Iron Dome kan være sårbar for Hizbollahs enorme arsenal av missiler og droner, slik Hizbollah allerede har demonstrert.

Likevel har USA lenket seg til Israel i deres dødsdans og lover full støtte til den sionistiske staten i tilfelle av en full krig mellom Hizbollah og Israel.

Hizbollah kan gjøre Israel «ubeboelig på 72 timer», advarer israelsk ekspert i Haaretz.

Ifølge administrerende direktør for et selskap som administrerer og fører tilsyn med Israels elektriske systemer på vegne av regjeringen, er Israel fullstendig uforberedt på en krig med Hizbollah som sannsynligvis vil være rettet mot landets kraftinfrastruktur.

««»Vi er ikke klare for en ekte krig. Vi lever i en fantasiverden, i mine øyne», sa Shaul Goldstein, leder av Noga – Israel Independent System Operator.

Hizbollah-sjef Hassan Nasrallah advarte onsdag om at «ingen plass» i Israel ville bli spart i tilfelle full krig mot den libanesiske gruppen, og truet Kypros hvis den åpner flyplassene sine for Israel.

«Fienden vet godt at vi har forberedt oss på det verste … og at ingen plass … vil bli spart for rakettene våre», sa Nasrallah i en TV-tale.

Israel må forvente «oss på land, til sjøs og i lufta», sa han.

Og i Ukraina går det også dårlig for USA

Se denne analytiske diskusjonen på The Duran:

USA er helt åpenbart en såret tiger, en alvorlig såret tiger, og det gjør at landets forrykte ledelse kan tenkes å gjøre enda mer desperate ting. At presidenten helt tydelig har mistet grepet, gjør ikke situasjonen bedre.

Forrige artikkelHar Macron tent lunta for ei ny gjeldskrise i eurosonen?
Neste artikkelGjeldskatastrofe – hvorfor det globale sør skyr dollaren
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).